Skip to content

Bienala de Arhitectura de la Venetia se deschide pe 22 mai 2021, cu un an intarziere. Romania va prezenta proiectul “Fading Borders” care abordeaza fenomenul migratiei romanilor.

Bienala de Arhitectura de la Venetia se va deschide oficial pe 22 mai 2021, va dura 6 luni si se va incheia pe 21 noiembrie 2021. Tema editiei este “Cum vom trai impreuna?”, curatoriata de Hashim Sarkis, 63 de tari vor participa la eveniment.

Titlul expozitiei centrale a fost ales inainte ca pandemia sa forteze amanarea evenimentului programat initial pentru 2020. Conceptul original a fost inspirat de problemele urgente cu care se confrunta lumea, citand schimbarile climatice, deplasarile masive ale populatiei, polarizarea politica si inegalitatile rasiale, sociale, etnice si economice in crestere. 

“Fading Borders” este proiectul care va reprezenta Romania la cea de-a 17-a editie a Bienalei de la Venetia, in cadrul Expozitiei Internationale de Arhitectura. Proiectul abordeaza fenomenul migratiei romanilor din ultimii 13 ani si a fost ales in urma unui concurs national. 

Creat de Irina Melita, Stefan Simion, Stefania Hirleata, Cristian Andrei Badescu si Radu Tirca, “Fading Borders” abordeaza tema migratiei, fenomen ce a avut loc dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana din anul 2007. 

“O calitate definitorie a proiectului desemnat castigator este aducerea laolalta a doua proiecte complementare, ce imbina, pe de-o parte, aspecte antropologice cu o puternica amprenta emotionala si, pe de o alta, fundamenteaza statistic si morfologic deveniri si mutatii urbanistice contemporane,” mentiona Uniunea Arhitectilor din Romania in 2020, cand au desemnat proiectul castigator. 

Pavilionul Romaniei de la Venetia va arata doua aspecte ale migratiei: o cartografiere a oraselor romanesti golite de valurile de migratie si un proiect care va ilustra viata unor romani care au ales sa traiascq peste hotare.

Proiectul documenteaza aceasta realitate dramatica in doua ipostaze fundamentale: “Plecat” – fenomenul complex de convietuire a emigrantilor romani in cadrul diferitelor comunitati locale din Europa, si “Shrinking Cities” – locurile abandonate ale mediului construit de acasa.

La fel ca in anii anteriori, va fi amenajat pavilionul national al Romaniei in Giardini della Biennale si va avea loc o prezentare la Noua Galerie a Institutului Roman pentru Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, cu sprijinul Ministerului Culturii si al Institutului Cultural Roman.

Bienala de la Venetia este unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internationale dedicate manifestarilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectura, muzica, teatru, dans, cinematografie.

Participarea Romaniei la Bienala de la Venetia ilustreaza un dialog cultural cu lumea artei contemporane internationale initiat acum mai mult de 100 de ani, cand a avut loc prima sa participare la acest eveniment.

Prima editie a Bienalei de Arta de la Venetia a fost organizata in 1895. Debutul Romaniei la acest eveniment a avut loc in anul 1907, fiind reprezentata de Frederic Storck cu cele doua lucrari expuse: “Portretul compozitorului Alfons Castaldi” si “Pe ganduri”. Incepand cu anul 1938, Romania detine propriul Pavilion in Giardini della Biennale, proiectat sub coordonarea lui Nicolae Iorga.

Pentru Bienala de Arhitectura, protocoalele pentru vizitatori nu au fost specificate momentan, dar presedintele Bienalei, Roberto Cicutto, a declarat ca se va baza pe experienta din sectiunile de film si dans desfasurate anul trecut. De exemplu, la Festivalul de Film de la Venetia care a avut loc in septembrie anul trecut, a cerut participantilor sa poarte masti in timpul proiectiilor si oricui sosea din afara Europei sa sustina un test COVID-19.

Calatoria intre regiunile Italiei ramane interzisa, iar regulile pentru sosirile de turisti internationali inca nu au fost stabilite.

Citește în continuare