Skip to content

In apropierea Parlamentului britanic a fost pictat un mural cu 150.000 de inimi care reprezinta vietile pierdute din cauza pandemiei. Memorialul nu are aprobarea autoritatilor.

Foto: Henri Calderon, Colossal

In Londra a fost creat „Peretele memorial national COVID”, o zona de 500 de metri pe care au fost desenate inimi rosii care comemoreaza cele 150.000 de vieti pierdute pana acum din cauza pandemiei de Coronavirus din Regatul Unit.

Memorialul se intinde pe aproximativ 500 metri ai zidului inalt de doi metri situat intre podurile Westminster si Lambert, vizavi de Camerele Parlamentului.

Desi nu are aprobarea autoritatilor, oamenii continua sa deseneze zilnic pe intinderea de beton de pe marginea Tamisei din Londra. In interiorul inimilor sunt scrise numele victimelor Covid-19 si scurte mesaje de durere, iubire si amintire scrise de cei dragi.

Proiectul a fost pornit de Matt Fowler in urma cu cateva saptamani, dupa ce a pictat 15.000 de inimi pe fatada zidului.

Tatal sau a murit din cauza virusului in luna aprilie a anului trecut. Intr-un interviu acordat publicatiei The Guardian, Fowler a povestit ca a fost puternic miscat de impactul pe care il are memorialul: „Cand vezi toate inimile si te gandesti la ceea ce reprezinta fiecare, este absolut inspaimantator”.

Intre timp, organizatorii memorialului strang bani pentru aprovizionare pentru a completa toate cele 150.000 de inimi, fiind realizate de o echipa de voluntari. In prezent, statisticile oficiale guvernamentale reflecta 149.000 de decese, cea mai mare pierdere din Europa. In acelasi timp, organizatorii se afla in discuții pentru conservarea memorialului ca un loc permanent in mijlocul Londrei.

In prezent, pictura murala nu este considerata finalizata. Intentia voluntarilor este de a continua sa adauge inimi pe masura ce vor avea loc noi decese.

Cei dornici sa ajute pot dona pentru memorial aici, organizatorii se pregatesc sa utilizeze tehnologia de scanare digitala pentru a numara constant inimile aflate pe perete, pentru a fi sincronizate cu numarul victimelor.

Planul initial pentru pictura murala neautorizata era acela de a fi curatat dupa o perioada de timp. Impactul memorialului a fost mai mare decat era asteptat, astfel ca unii militanti au sustinut ca ar trebui sa devina un monument permanent. Acest lucru a fost sustinut si de Keir Starmer, liderul partidului laburist care a vizitat pictura si a descris-o drept „remarcabila”. 

Anterior aparitiei muralului, premierul britanic Boris Johnson a promis ca va fi realizat un monument permanent dupa incheierea pandemiei.

Intre timp, in Florenta a aparut un mural dedicat lucratorilor din sectorul cultural care sunt in continuare foarte afectati de efectele pandemiei.

Citește în continuare