Skip to content

Artistul JR a transformat Palazzo Strozzi din Florenta printr-o iluzie optica spectaculoasa. Se numeste „Rana” si vorbeste despre durerea institutiilor culturale in vremea pandemiei.

In Florenta a fost dezvaluita o instalatie de arta a artistului francez JR care a reinterpretat fatada Palazzo Strozzi prin muralul “La Ferita”(in traducere, Rana). 

Muralul include o viziune a unui interior al cladirii realizat ca un colaj fotografic alb-negru. Prin crapaturi, cei din exterior pot privi unele dintre celebrele opere de arta si elemente din mostenirea culturala a Florentei.

Prin includerea unor lucrari faimoase ale patrimoniului de arta al Florentei si prin evidentierea unor locuri reale, precum biblioteca Institutului National de Studii despre Renastere, JR propune o reflectie asupra accesibilitatii nu numai a Palazzo Strozzi, ci si la toate institutiile culturale din aceasta perioada nefasta.

Palazzo Strozzi devine astfel o scena pentru o „rana” simbolica de care sufera toate institutiile culturale atat din Italia, cat si din intreaga lume, care au acces restrictionat sau sunt inchise complet.

“La Ferita” are dimensiuni impresionante, 28 metri inaltime si 33 metri latime si va putea fi vazuta pana pe 22 august.

Palazzo Strozzi este un exemplu de arhitectura din piatra, inspirat de Palazzo Medici, dar cu proportii mai armonioase. 

Spre deosebire de Palatul Medici, Strozzi este inconjurata pe toate cele patru laturi de strazi si este o structura de sine statatoare. O data cu ridicarea acestui edificiu, a aparut o problema noua in arhitectura renascentista: cum sa se integreze axa transversala.

Constructia palatului a fost incepută in 1489 de Benedetto da Maiano, pentru Filippo Strozzi cel Batran, un rival al familiei Medici care s-a intors in oras in noiembrie 1466 si a dorit sa detina cel mai magnific palat care sa afirme importanta familiei sale si statutul sau.

Cladirea a ramas in familia Strozzi pana in 1937, cand a fost cumparat de Istituto Nazionale delle Assicurazioni. Dupa ce a fost renovat complet intre 1938-1940, a fost transformat intr-un loc de expozitie, fiind cea mai mare galerie intr-un astfel de loc din Florenta de atunci. Achizitionata de stat in 1998, a fost acordata Comunei di Firenze pentru a fi folosita, inca o data, ca loc de desfasurare a activitatilor si expozitiilor culturale.

Artistul de origine franceza JR este cunoscut publicului international pentru colajelefotografice monumentale pe care le are expuse in intreaga lume. Coform artistului: „Am cea mai mare galerie de arta pe care ti-o poti imagina: zidurile intregii lumi.” 

Lucrarile sale au un caracter public si participativ si au un impact vizual impresionant in lume, cu lucrari prezente din favelele din Rio de Janeiro pana la Luvru din Paris, Insula Ellis din New York sau inchisoarea de maxima siguranta Tehachapi din California.

Citește în continuare