Skip to content

Cei patru copii ai ducelui de Edinburgh, printii Charles, Andrew, Edward si printesa Anne, precum si printii William si Harry, nepoti ai lui, vor merge sâmbata alaturi de sicriul cu trupul neinsufletit in procesiunea spre Capela St George de la Castelul Windsor.

Palatul Buckingham a anuntat detaliile legat de ceremonia funerara a ducelui de Edinburg care va avea loc maine, incepand cu ora 12.00 si va fi transmisa in direct in Marea Britanie de BBC.

Conform restrictiilor in vigoare, la ceremonie vor participa 30 de persoane, inclusiv trei rude din Germania. Ele vor purta haine de doliu, cu medalii, sau vestimentatie de zi, insa nu uniforme militare. E o decizie pe care Regina a luat-o pentru a nu-l defavoriza pe Harry care odata cu renuntarea la privilegiile regale a pierdut dreptul de a purta uniforma militara. Daca nu s-ar fi luat aceasta decizie, el ar fi fost singurul barbat in haine civile de la ceremonie.

Un purtator de cuvânt al palatului a spus ca planurile au fost modificate in conformitate cu recomandarile actuale privind adunarile publice, insa aspectele ceremoniei sunt respecta dorintele defunctului duce.

Intre altii, vor participa ducesa de Cornwall si ducesa de Cambridge, toti nepotii ducelui si partenerii lor, copiii printesei Margaret, Bernhart, print mostenitor de Baden, Donatus, print de Hesse, si printul Philipp de Hohenlohe-Langenburg.

Palatul Buckingham a transmis ca regina Elizabeth II a avut de luat „decizii foarte dificile” privind alegerea invitatilor, dupa ce, initial, la ceremonie ar fi trebuit sa participe 800 de persoane, adaugând ca ea a dorit ca toate ramurile familiei sotului ei sa fie reprezentate.

Printul Philip a murit la Castelul Windsor, pe 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani. Trupul neinsufletit este depus la capela privata a castelului.

In ziua funeraliilor, sâmbata, sicriul va fi transportat de la intrarea de stat a Castelului Windsor si va fi dus, intr-un Land Rover Jaguar, conceput cu ajutorul ducelui, spre Capela St. George.

Membrii familiei regale vor merge impreuna cu sicriul. Printesa Anne si printul Charles vor merge in primul rând, urmati de printul Edward si printul Andrew. In rândul al treilea se vor afla ducele de Cambridge, printul William, si ducele de Sussex, printul Harry, si varul lor, Peter Philips.

Regina va merge impreuna cu o doamna de onoare intr-un Bentley, la finalul procesiunii, si va intra in capela pe o usa laterala. In timpul ceremoniei regina Elizabeth II va sta asezata singura.

Asocierea ducelui de Edinburgh cu Marina Regala va fi reflectata in ceremonie printr-un cor de doar patru cântareti care vor face parte din slujba, dar cei prezenti vor regulile impuse in contextul Covid si nu vor cânta in timpul slujbei. Serviciul funerar va fi condus de Arhiepiscopul de Canterbury si Diaconul de Windsor.

Ducele de Edinburgh a ales inca din timpul vietii insemnele regale care vor fi asezate pe altar pentru funeraliile sale, vor fi medalii si decoratii care i-au fost conferite de Regatul Unit si tarile din Commonwealth, alaturi de emblemele din Danemarca si Grecia, subliniind mostenirea sa ca print al Greciei si Danemarcei.

Citește în continuare