Skip to content

Artistul Olafur Eliasson a inundat un muzeu din Elvetia cu apa de iaz si animale salbatice care au fost aduse in interior.

Dupa un an in care o mare parte a lumii artei si-a petrecut timpul traind in spatele ecranelor, o noua instalatie de arta ofera o experienta viscerala participantilor. Artistul danez-islandez Olafur Eliasson a daramat barierele muzeelor vazute ca spatii sigure, inchise ermetic de lumea exterioara printr-un nou proiect ambitios realizat la Fondation Beyeler din Basel, Elvetia.

Pentru proiectul „Life”, Eliasson a inundat muzeul cu ajutorul iazului aflat la exterior, lasandu-l sa curga in interior prin inlaturarea fatadei exterioare de sticla a institutiei. Muzeul este lasat deschis elementelor naturale si este, de asemenea, deschis vizitatorilor non-stop, zi si noapte, pana in iulie.

Sam Keller, directorul Fundatiei Beyeler a declarat ca „instalatia de arta nu este niciodata aceeasi si va continua sa se transforme pe toata durata expozitiei. Ceea ce este surprinzator este marea varietate de emotii si interactiuni ale vizitatorilor. Pandemia a dezvaluit noi semnificatii si a evidentiat cat de incurcata poate fi viata noastra in contact cu alti oameni si non-oameni deopotriva.”

Pe site-ul artistului puteti urmari evolutia in timp real a experimentului pana pe 21 iulie 2021.

In muzeul din Basel, briza sufla prin cladire dinspre gradinile muzeului, pe masura ce nuferii pitici, florile si vegetatia acvatica plutesc in apa verde.

Experienta creata foloseste uranina, un colorant netoxic pe care artistul l-a folosit pentru prima oara in 1998, cand l-a turnat in diferite rauri. Seamana cu o reinterpretare a aclamatei expozitii a artistului la Muzeul de Arta Moderna Louisiana din Danemarca in 2014, unde a redesenat limitele muzeului prin instalarea unei albii de rau in interior.

Olafur Eliasson s-a nascut in 1967, a crescut in Islanda si Danemarca si a studiat intre 1989-1995 la Academia Regala Daneza de Arte Plastice.

In 1995, s-a mutat la Berlin si a fondat Studioul Olafur Eliasson, care astazi cuprinde o echipa numeroasa de mesteri, arhitecti, arhivisti, cercetatori, administratori, bucatari, programatori, istorici de arta si tehnicieni specializati.

De la mijlocul anilor 1990, Eliasson a realizat numeroase expozitii si proiecte majore in intreaga lume. In 2003, a reprezentat Danemarca la cea de-a 50-a Bienala de la Venetia. Mai tarziu in acel an, a instalat „The Weather Project” in Tate Modern din Londra. Cascadele din New York City, comandate de Public Art Fund, au fost instalate de-a lungul malurilor orasului in 2008.

Eliasson a produs, de asemenea, numeroase proiecte in spatiul public. „Green River” a fost realizat in diferite orase intre 1998 si 2001. In 2014, umplut o aripa intreaga a Muzeului de Arta Moderna din Danemarca cu pietre si apa, simuland un rau intr-un peisaj stancos.

In prezent, Eliasson traieste si lucreaza la Copenhaga si Berlin.

Arta lui este ghidata de interesele sale asupra perceptiei, miscarii, experientelor materializate si sentimentelor. Arta, pentru el, este un mijloc crucial pentru transformarea lumii. Lucrarile lui Eliasson includ sculptura, pictura, fotografia, filmul si instalatia de arta. Nu se limiteaza la limitele muzeului sau ale galeriei, practica sa angajeaza publicul prin proiecte arhitecturale, interventii in spatiul civic, educatie artistica, elaborarea politicilor publice si pune accent pe probleme de durabilitate si schimbari climatice.

Citește în continuare