Skip to content

Regina Margrethe a Danemarcei expune zeci de broderii create de catre Majestatea Sa in perioada carantinei. Expozitia are loc in orasul danez Koldinghus

Regina Margrethe a Danemarcei, cunoscuta si ca Regina Margareta a II-a, are ca hobby crearea broderiilor, iar carantina i-a oferit mai mult timp pentru a lucra.  Publicul poate vedea peste 100 de broderii ale reginei care sunt prezentate intr-o noua expozitie deschisa chiar de Regina, un eveniment oficial rar pentru monarhul danez in timpul pandemiei.

Expozitia s-a deschis la galeria „Kings Gathering” pe 23 aprilie in orasul danez Koldinghus, iar la vernisaj a fost insotita de sora sa Alteta Sa Regala Principesa Benedikte a Danemarcei si Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Expozitia poate fi vazuta pana la 2 ianuarie 2022. De asemenea, galeria va avea si alte expozitii cu tematica regala: o expozitie mai mare despre regele danez Christian V, stramosul Reginei Margrethe.

La vernisaj, Majestatea Sa Regina a spus: „Este fantastic sa te concentrezi pe ceva ce creezi cu propriile maini”, citata de publicatia Royal Central.

Conform publicatiei, broderia este fie folosita de regina Margrethe, fie daruita cadou. Culorile si motivele sunt adaptate persoanei care va primi cadoul sau camera in care va sta broderia. Modelul de broderie in sine este proiectat de regina, iar alegerea culorii este caracterizata tot de preferinta reginei.

In timpul sederii sale la Trend in martie 2021, regina a lucrat la mai multe broderii care pot fi vazute in expozitia de la Koldinghus. Regina a cusut broderii pentru o serie de perne si scaune, completand astfel zestrea palatului.

Regina Margrethe este si o intelectuala poliglota si o artista recunoscuta, fiind autoare de costume si decoruri pentru numeroase spectacole si filme. Majestatea sa este si o talentata desenatoare si pictorita, lucrarile sale, abstracte de regula, fiind expuse in muzee si galerii celebre din Danemarca si din lume.

Regina Margrethe s-a nascut la 16 aprilie 1940, la Palatul Regal Amalienborg din Copenhaga, ca prima fiica a Regelui Frederik al IX-lea si a Reginei Ingrid ai Danemarcei. La momentul nasterii ei, numai descendentii masculini puteau urca pe tronul Danemarcei, insa procesul de schimbare a constitutiei a inceput in 1947, ceea ce i-a permis succesiunea.

La implinirea varstei de 18 ani, la 16 aprilie 1958, Margareta a primit un loc in Consiliul de Stat si ocazional conducea reuniunile Consiliului in absenta regelui, pentru ca, inainte de a implini 32 de ani, sa urce pe Tronul Danemarcei, pe 14 ianuarie 1972, dupa moartea tatalui sau. Astfel, Majestatea Sa a devenit prima femeie care conduce statul danez in intreaga sa istorie.

Sotul reginei, diplomatul francez Henri de Laborde de Monpezat, a primit titlul nobiliar de Alteta Sa Regala Printul Henrik de Danemarca, nefiind numit Print Consort, ca in cazul Printului Phillip, sotul Reginei Elisabeta. Desi au fost casatoriti pentru 51 de ani, acesta nu a vrut sa fie ingropat in Catedrala Roskilde, alaturi de familia regala daneza, si incinerat si aruncata cenusa in mare.

Regina Margrethe a Danemarcei si Regele Mihai I au fost veri de gradul al III-lea, iar Regina Ana a fost verisoara de gradul al II-lea cu Regele Frederic al IX-lea, tatal actualei suverane daneze.

Conform informatiilor aparute in presa romaneasca, Danemarca este si tara in care Majestatea Sa Margareta si-a petrecut vacantele cu Grany, bunica materna, si cea din partea tatalui, Regina Mama Elena, care locuia in Italia.

Regina Margareta a II-a a Danemarcei s-a vaccinat impotriva COVID-19 si a devenit astfel primul primul monarh european care a acceptat sa se vaccineze, la varsta de 80 de ani.

Danemarca este considerat statul cu cea mai veche monarhie din Europa, forma de conducere inceputa cu urcarea pe tron a regelui Gorm den Gamle (Gorm cel Somnoros) (900 – 958), care a domnit intre anii 936 – 958.

Citește în continuare