Skip to content

(foto) Peste 18.000 de sculpturi si lucrari de arta ale lui Rodin, Michelangelo si multi altii au devenit printuri 3D. Modelul replicilor operelor de arta a fost creat acum mai bine de 100 de ani

Imprimantele 3D capata din ce in ce mai multa notorietate in lumea artei, reusind sa copieze opere celebre care pot fi mai apoi studiate de catre cei interesati. Opere de arta care au durat ore intregi fiind sculptate in marmura si piatra pot fi acum reproduse intr-un timp considerabil mai mic, cu ajutorul unei imprimante 3D si conditia de a avea cunostintele de utilizare.

Initiativa Scan the World, prin care pasionati din intreaga lume au prototipat in format 3D lucrari deja consacrate, a adunat deja peste 18.000 de sculpturi si artefacte pe platforma. Utilizatorii pot cauta lucrarile pe care sa le printeze apoi folosind tipul de colectie, artist sau locul de provenienta al lucrarii, China si India fiind doua dintre tarile care chiar isi incurajeaza cetatenii sa urce online prototipurile operelor de arta de pe teritoriul lor.

Initiativa este sprijinita inclusiv de muzee, care au sustinut „scanathonul” astfel incat lucrarile de arta sa poata fi copiate si distribuite mai departe. Chiar British Museum a oferit peste 200 de modele 3D din propria arhiva in 2017, care se regasesc inclusiv pe platforma Scan the World.

Pe platforma Scan the World sunt prezentate si alte artefacte, nu doar cele din sfera artei, ca Statuia Libertatii sau Big Ben.

Mai mult, platforma este partenera cu Google Arts&Culture, cu ajutorul acestora reusind sa extinda atat publicul sau, cat si publicul muzeelor, facilitand scanarea obiectelor din colectiile lor inainte de imprimarea 3D. Deja erau parte din proiect National Gallery din Danemarca, Nationalmuseum Suedia, Thorvaldsens Museum Danemarca, Muzeul Mougins si Galeria de arta Crawford, la care se vor adauga curand si parteneriatele Google Arts&Culture.

Ideea replicilor artistice nu este inventata de cei care au creat imprimantele 3D, ci chiar de un artist acum mai bine de 100 de ani, Auguste Rodin.

Muzeul Rodin din Paris este autofinantat, desi intreaga opera a lui Auguste Rodin a fost donata de catre acesta statului francez. Muzeul si-a redeschis portile la inceputul lunii iulie 2020 dupa patru luni de inactivitate cu publicul, insa turistii au fost foarte putini in comparatie cu traficul inregistrat inainte de pandemie.

Una dintre solutiile gasite de muzeu este chiar un sistem implementat de Rodin acum o suta de ani, prin care muzeul poate vinde pana la 12 replici dupa sculpturile sale in fiecare an. Statuile din bronz sunt turnate in ateliere speciale, supravegheate de specialistii muzeului, si sunt achizitionate de galerii de arta, colectionari sau chiar alte muzee. Replicile sunt turnate in bronz, desi majoritatea sculpturilor lui Rodin sunt din marmura.

Valoarea unei replici dupa Rodin incepe de la 50.000 euro si poate urca pana la cateva milioane de euro. In acest sistem propus chiar de artist, in ultimii 100 de ani, muzeul a vandut peste 5000 de lucrari, majoritatea fiind achizitionata de europeni si americani, insa acum  muzeul vrea sa abordeze si alte piete, ca Asia, America Latina si Orientul Mijlociu.

In incercarea de a creea un venit constant pentru muzeu, Catherine Chevillot, directoarea muzeului, a reusit sa mareasca numarul de replici de la 30 la 120 pe an.

Rodin este un artist vizionar care atrage milioane de mii de pasionati de arta din intreaga lume, a carui lucrari “The Thinker” si “The Burghers of Calais”, doua dintre cele mai cunoscute sculpturi ale sale, au fost deja vandute, iar alte achizitii urmeaza sa fie aprobate.

Citește în continuare