Skip to content

Expozitia „The Art of Banksy” de la Londra a pus in vanzare biletele. Evenimentul devine cea mai mare expozitie neautorizata dedicata artistului

Cea mai mare expozitie dedicata lui Banksy urmeaza sa aiba loc la Londra, intr-un spatiu de peste 12.000 metri patrati in Covent Garden, incepand cu 24 mai 2021. Expozitia fusese programata pentru aprilie 2020, insa nu a mai avut loc din cauza pandemiei, dar a mai putut fi vazuta in Melbourne, Tel Aviv, Auckland, Toronto, Miami, Gothenburg, Sydney, dar si la Bucuresti.

Expozitia „The Art of Banksy” cuprinde lucrari ale artistului din perioada 1997-2008, si include lucrari ca „Girl and Balloon”, dar si desene mai putin cunoscute. Acestea provin din colectii private, iar expozitia nu este autorizata de artist. Biletele au fost deja puse in vanzare si sunt disponibile aici.

Expozitia controversata a artistului Banksy – The Art of Banksy – care a fost la Bucuresti s-a desfasurat pe mai multe etaje in interiorul Arcului de Triumf in 2019. Peste 50 de lucrari au fost expuse atunci in The Art of Banksy printre ele veti vedea “Fata cu balonul”, “Fata care imbratiseaza bomba”, “Copiii polițisti”, “Pulp Fiction” sau “Huliganul cu flori”.

Cand organizatorii expozitiei neautorizate „The Art of Banksy” au inceput sa organizeze evenimentul in lume, Banksy a publicat pe site-ul sau o lista cu evenimente pe care nu le-a autorizat si le-a trecut la categoria: FALS.

Declaratii oficiale ale artistului au fost pe social media unde a spus: “Stiti ca nu au legatura cu mine, da? Eu nu cer bani oamenilor ca sa imi vada arta.”. In acelasi timp, a admis ca “Nu sunt cea mai potrivita persoana care sa se planga de faptul ca lumea pune imagini fara permisiune in spatiu public” – referindu-se la arta de tip vandalist pentru care a devenit cunoscut mai intai in Londra si mai apoi in restul lumii.

De curand, Banksy a vandut lucrarea „Game Changer” intr-o licitatie Christie’s. Estimat la 3,5 milioane de lire sterline, lucrarea a fost vanduta cu 16,7 milioane de lire sterline.

Veniturile din vanzarea lucrarii vor fi folosite pentru a sprijini personalul si pacientii Spitalului Universitar din Southampton si pentru organizatiile caritabile care ajuta sistemul national de sanatate britanic.

„Game Changer” a fost instalat in mai 2020 in spitalul Southampton din sudul Angliei, ca gest de multumire fata de personalul medical in timpul primului val al pandemiei. Desi cadoul lui Banksy a fost destinat de la bun inceput pentru a fi vandut in scopuri caritabile, o reproducere a lucrarii va fi instalata in locul acestuia, in spital.

Cu o dimensiune de un metru patrat, lucrarea pictata manual arata un baiat imbracat in salopeta care si-a aruncat jucariile Batman si Superman in favoarea unei asistente medicale a carei uniforma a fost transformata in cea similara unei eroine prin masca si pelerina. Singura pata de culoare a imaginii este simbolul Crucii Rosii inscriptionat pe pieptul ei. 

Citește în continuare