Skip to content

Pana duminica, adolescentii se pot intalni cu scriitorii cartilor lor preferate la FestivalYA. Festivalul este sustinut de mai multe edituri si are loc la Carturesti

Pana pe 16 mai 2021, librariile Carturesti impreuna cu Editura Trei, Nemira, Storia Books, Epica si Youngart ofera publicului un festival dedicat literaturii pentru adolescenti, FestivalYA – primul festival de literatura Young Adult din Romania.

Cea de-a doua editie a evenimentului reuneste scriitori si adolescenti in jurul temei „Carti ecranizate” si propune dialoguri despre personaje captivante sau situatii cu care tinerii empatizeaza, cine iese castigator in duelul carte-film sau ce anume provoaca imaginatia scriitorilor si cat de lung e drumul creativ pana la versiunea finala a cartii.

Evenimentul se desfasoara online si va fi transmis pe paginile de Facebook ale librariilor Carturesti si ale editurilor partenere, iar inscrierile se fac la http://cartu.xyz/inscrieri-festivalya.

Programul cuprinde intalniri cu actori si scriitori din tara si din strainatate, care vor intra in  dialog cu adolescentii, abordand teme de interes pentru adolescenti: scriere creativa, cinema, video games si sanatate emotionala.

Marti, 11 mai, adolescentii se intalnesc cu Ruperto Long, Maia Morgenstein si Marian Voicu la o discutie despre romanul „Fetita care privea trenurile plecand”, incepand cu ora 19.00. De la ora 20.30, are loc intalnirea cu scriitorul Patrick Ness.

Miercuri, 12 mai, va avea loc o discutie despre reprezentarea LGBTQ in jocul „The Last of Us Part II” cu Andrei Nae si cum se raporteaza jocul la una dintre problemele principale ale comunitatii LGBTQ, mai exact cea a vizibilitatii (ora 15.00). Scriitoarele Maureen Johnson si Margaret Rogerson se intalnesc cu publicul adolescent tot miercuri.

Joi, 13 mai, adolescentii pot urmari un atelier realizat de Super & Iris Nutu despre procesul de traducere vizuala a unor romane, de la ora 17.00. De la ora 19.00, programul ii are invitati pe Ruta Sepetys si Stejarel Olaru care discuta despre cum se documenteaza un roman istoric pentru adolescenti, iar de la 20.00, este programata intalnirea cu scriitoarea Jennifer Niven.

Vineri, 14 mai, de la ora 17.00 are loc un atelier despre scriere creativa cu Roxana Stan si Denisa Cotor despre ce inseamna o poveste personala, cum o construim si de ce e important sa o dam mai departe, iar de la ora 20.00, intalnirea cu scriitorii Rachel Cohn si David Levithan.

Sambata, 15 mai, si duminica, 16 mai, sunt programate intalniri online de la ora 17.00 cu scriitorii Kristal Sutherland, Anne Sophie Jouhanneau, Benjamin Alire Sáenz, Hafsah Faizal si Alwyn Hamilton.

Citește în continuare