Skip to content

La Scala din Milano s-a redeschis dupa sapte luni de pauza cu debutul sopranei de origine norvegiana Lise Davidsen

Opera italiana La Scala a ridicat cortina pentru un public restrans la inceputul saptamanii, mizand astfel pe speranta unei reluari treptate a vietii culturale din Milano dupa o inchidere de aproape sapte luni din cauza pandemiei COVID-19.

Membrii orchestrei au cantat cu masca, iar la pupitru a fost dirijorul Riccardo Chailly, cu un program in care au fost interpretate arii ale lui Giuseppe Verdi, Richard Wagner si alti compozitori, pentru un auditoriu de aproximativ 500 de persoane in public.

Concertul a marcat si debutul la La Scala al sopranei norvegiene Lise Davidsen, in varsta de 34 de ani, care a fost intens aplaudata si care si-a incheiat concertul cu un bis al „Va, Pensiero” al lui Verdi, dupa cum noteaza agentia de presa Reuters.

Ulterior, si regizorul Riccardo Muti a condus un concert cu orchestra Wiener Philharmoniker, iar dirijorul britanic Daniel Harding este programat sa urce pe scena pe 17 mai. Biletele pentru toate cele trei spectacole au fost epuizate rapid.

Teatro alla Scala din Milano este una dintre cele mai faimoase opere din lume, care a gazduit cei mai apreciati cantareti de opera si dansatori de balet din lume.

Pe perioada carantinei, La Scala din Milano, opera deschisa in 1778, s-a adaptat vremurilor in care traim si a oferit un tur virtual complet cu acces in locurile VIP, in spatele scenei si cu imagini exclusive de la repetitii. 

Proiectul a fost dezvoltat inaintea pandemiei alaturi de echipa Google Arts & Culture si a fost lansat mai devreme decat era planuit pentru a oferi publicului acces la cultura intr-o perioada in care toate evenimentele au fost sistate.

Cu cazurile COVID-19 si numarul deceselor in scadere, Italia evalueaza reluarea treptata si intentioneaza sa ridice restrictiile de carantina pentru calatorii care sosesc din tarile europene, Marea Britanie si Israel inca de la jumatatea lunii mai.

Italia si-a închis teatrele si salile de concerte din octombrie anul trecut pentru a evita o reaparitie agresiva a pandemiei dupa vara lui 2020. Cafenelele, restaurantele, cinematografele si teatrele au fost redeschise partial in majoritatea regiunilor pe 26 aprilie.

Citește în continuare