Skip to content

Scala din Milano ofera tururi virtuale gratuite cu acces la locurile VIP, in spatele scenei si la repetitii

Teatrul care a gazduit cei mai apreciati cantareti de opera si dansatori de balet din lume isi deschide portile virtuale. La Scala din Milano, opera deschisa in 1778, se adapteaza vremurilor in care traim si ofera un tur virtual complet cu acces in locurile VIP, in spatele scenei si cu imagini exclusive de la repetitii. 

Proiectul a fost dezvoltat inaintea pandemiei alaturi de echipa Google Arts & Culture si a fost lansat mai devreme decat era planuit pentru a oferi publicului acces la cultura intr-o perioada in care toate evenimentele au fost sistate.

Turul virtual incepe in Auditorium, continua in spatele scenei, trece prin cabinele actorilor si ajunge in atelierele si depozitele de costume si decoruri create de artisti precum David Hockney sau Mario Sironi.

Plimbarea virtuala prin Scala din Milano este unul dintre cele mai complexe tururi virtuale ale marilor institutii culturale din lume. Este gandita precum o lectie de istorie a artei spectacolului.

Turul incepe cu informatii esentiale despre istoria teatrului, imagini din fiecare colt al salii, din spatele scenei si o inregistrare-surpriza din opera lui Verdi.

Plimbarea continua prin Auditorium, prin salile de repetitii pentru balet, orchestra si cor, prin cabinele artistilor si prin atelierele de costume si decoruri cu povesti si schite din „Turandot”, „Gisele”, „Carmen” sau „Tosca”. Turul include si panoul de onoare cu imagini din premierele mondiale ale teatrului si fotografii cu cele mai mari voci care au urcat pe scena operei de-a lungul timpului. 

Proiectul include peste 240.000 de fotografii de arhiva, 16.000 de documente si 40 de expozitii digitale cu costume cu o galerie dedicata special Mariei Callas.

Pentru a marca lansarea turului virtual, artistii si orchestra operei au pregatit un montaj video cu „Simon Boccangegra” a lui Verdi in care muzicienii canta din sufrageriile de acasa, din gradini, din balcoane si din studiouri.

92 de artisti angajati la Scala din Milano s-au inregistrat din locurile in care se afla in izolare pentru a oferi publicului acces la o parte din magia spectacolelor care se desfasoara, de obicei, in prestigioasa cladire din Via Filodrammatici. 

Muzicienii interpreteaza „Plebe, Patrizi, Popolo”, actul 1 din „Simon Boccanegra”, opera lui Giuseppe Verdi inspirata de spectacolul de teatru cu acelasi nume al lui Antonio Garcia Gutierez. A fost lansata pe scena La Fenice din Venetia in 1857 si pusa in scena la Scala pentru prima oara in 1881.

Ne pare sau sa nu vedem orchestra in acelasi loc, sa nu vedem dansatorii in fiecare zi, sa nu vedem corul impreuna, sa nu vedem aplauzele de pe scena… Teatrul este o mare familie pentru noi. Suntem nerabdatori sa revenim in opera insa intre timp putem sa exploram secretele teatrului si sa invatam lucruri pe care nu le stiam.” – a spus Dominique Meyer, Directorul La Scala.

Teatrul a fost inchis incepand cu 23 februarie, la cateva zile dupa depistarea primelor cazuri de coronavirus in Italia. Planurile conducerii este sa redeschida in septembrie cu Requiem-ul lui Verdi.

Citește în continuare