Skip to content

Catedrala Notre Dame lanseaza o colectie de genti inspirata de vitraliile spectaculoase create in urma cu 900 de ani.

Designerul francez Sophie Cano va lansa o colectie de genti inspirate de vitraliile Catedralei Notre-Dame din Paris. Acestea vor fi realizate in stilul specific artistei si vor fi vandute pe site-ul dedicat monumentului, in sectiunea magazinului online.

Dupa anuntul rectorului Patrick Chauvet ca Notre Dame ar putea fi in renovari pentru urmatorii 15 sau 20 de ani, reprezentantii monumentului pregatesc o serie de lansari menite sa tina numele catedralei in atentia publicului.

Colectia „Notre Dame x Sophie Cano Paris” va fi vanduta pe site-ul catedralei si in magazinul designerului, aflat in apropierea edificiului medieval. Catedrala Notre Dame se afla in renovari dupa incendiul din primavara anului 2019 care a devastat acoperisul cladirii.

Gentile, posetele si portofelele in forma circulara sunt brodate cu pietre colorate in forme inspirate de faimoasele vitralii care decoreaza rozasele de vest si nord ale cladirii. Aspectul exterior al fatadei si al ferestrelor gotice au fost integrate designului modern, fiind cusute manual si brodate cu atentie in atelierele din India ale artistei Sophie Cano.

Majoritatea produselor vandute de designerul francez au pretul sub 270 de euro. Se asteapta ca si colectia Notre Dame sa fie destul de accesibila. Intre timp, in magazinul online al catedralei veti gasi bijuterii, cruci, medalioane, obiecte decorative, statui, carti si lumanari. Banii stransi din incasari merg catre restaurarea bazilicii.

Dupa ce si-a luat diploma in design de moda si textil, Sophie Cano a lucrat la Chloé in Japonia si a continuat la Givenchy si Kenzo in pietele asiatice. 

Ulterior, Cano a trecut de la designer care lucreaza pentru marile branduri de lux la stilist si director de creatie care se ocupa de campanii pentru Adidas, Alexander McQueen, Stella McCartney sau Karl Lagerfeld. Cu banii stransi, si-a deschis brandul omonim in 2016 si l-a dedicat accesoriilor inspirate de calatorii. Atelierul de marochinarie si broderie care creeaza colectie dedicata Notre Dame se afla in New Delhi, India si angajeaza designeri si croitori locali care sunt platiti de doua ori fata de cota locala.

Vitraliile de la Notre-Dame sunt considerate printre cele mai importante capodopere ale artei gotice. Acopera o suprafata de aproape 1000 de metri patrati, unele fiind din epoca medievala iar altele au fost restaurate in intregime.

Arta vitraliilor s-a dezvoltat in secolul al XII-lea si a atins punctul culminant in secolul al XIII-lea. Folosirea geamurilor colorate in locul ferestrelor semi-opace a avut o intentie spirituala de a oferi credinciosilor sentimentul ca intra intr-un spatiu divin, de a le schimba starea de spirit si de a-i apropia de Imparatia Cerurilor. Cel mai des mentionat este Abatele Suger de la Bazilica Saint-Denis care a insistat sa foloseasca materiale scumpe pentru a construi un monument unic in lume. Ulterior, bazilicile din Chartres, Paris si Sainte-Chapelle au preluat obiceiul si s-au aventurat in fabricarea vitraliilor cu intensitate si mai mare a culorii. In vremurile respective, unii pigmenti erau rari si costisitori, deseori proveneau din tari indepartate, cum ar fi lapis lazuli exploatat din minele din Afghanistan.

Prima rozasa instalata a fost deasupra portalului de vest, fiind cea mai mica dintre cele care decoreaza Notre Dame. A fost creata in 1225 si are 9,6  metri in diametru. Din cauza calitatii pigmentilor folositi si a trecerii timpului, culorile au disparut aproape in intregime in anii 1800 si au fost inlocuite.

Vitraliile din transept sunt cele mai cunoscute, fiind mai mari si mai intens colorate. Rozasa nordica a fost creata in 1250 iar cea sudica in 1260, fiind donata de Regele Louix al IX-lea cu o dimensiune de 12,9 metri in diametru si aproximativ 19 metri cu tot cu zona periferica.

Rozasa sudica are 94 de medalioane aranjate in patru cercuri concentrice. Primul ilustreaza scene din viata lui Hristos si ale celor care au fost martori vremurilor sale. Cercul interior ii include pe cei 12 apostoli iar celelalte doua celebreaza martiri si sfinte fecioare si 20 de ingeri importanti pentru Paris – Saint Denis, Sfanta Margareta cu dragonul si Saint Eustace. Al treilea si al patrulea cerc includ si reprezentari din Vechiul si Noul Testament, pastrand o mare parte din ferestrele originale din secolul al XII-lea.

Incendiul din 2019 a lasat cele trei rozase medievale in stare buna, cu mici daune. Rectorul Catedrale a declarat ca una dintre acestea va fi demontata deoarece este instabila si este expusa riscului.

Citește în continuare