Skip to content

Relatia dintre Marina Abramovic si Ulay va fi interpretata intr-un spectacol de teatru romanesc. Premiera este pe 21 si 22 mai.

La cateva zile dupa ce a fost premiata cu cel mai prestigios trofeu al lumii artistice spaniole, Marina Abramovic este omagiata si la Bucuresti printr-un spectacol care va fi pus in scena la Teatrul Evreiesc.

Spectacolul „Marina si Ulay” a fost scris de Edith Negulici si a fost regizat de Alexandru Nagy care s-a ocupat si de scenografie.

Despre spectacolul realizat in parteneriat cu Teatrul Dramaturgilor Romani, regizorul a declarat ca va respecta cariera Marinei printr-o apropiere fata de zona de performance arta. In comunicatul de presa care anunta evenimentul, Alexandru Nagy declara ca prestatia „nu are menirea de a recrea momentele emblematice realizate de cei doi mari artisti, ci doar de a instiga publicul sa «scormoneasca» in arhivele online, galerii si muzee.(…) Spectacolul dezvaluie partea nevazuta a relatiei-tsunami dintre cele doua forte creatoare.”

Textul are la baza momentul reintalnirii dintre Marina si Ulay de la MoMA din 2010. Evenimentul intens mediatizat s-a desfasurat in cadrul performance-ului „The Artist is Present” unde peste 750.000 de oameni au avut ocazia sa vada cea mai mare retrospectiva dedicata artistei nascute in Serbia. O parte dintre acestia au avut ocazia de a sta in fata ei la o masa intr-o prestatie care a durat peste 700 de ore. 

Istoria Marinei Ambramovic si a celor mai socante si memorabile performance-uri ale sale o puteti descoperi mai jos.

Primele prestatii ale spectacolului „Marina si Ulay” vor avea loc pe 21 si 22 mai la Teatrul Evreiesc de Stat. Alina Tomi va fi Marina in timp ce Darius Daradici va fi Ulay. Alina Tofan si Razvan Omota vor intra pe scena ca performeri.

Despre textul dramatic pe care l-a scris, Edith Negulici a declarat ca „Marina si Ulay omagiaza personalitatea coplesitoare a superstarului Marinei Abramovic, intr-o mitologie dramatica a creatiei sale artistice extreme si captivante. Viata si opera ei sunt fascinante. Marina, impreuna cu Ulay, este tot. Traieste performance-urile si performeaza viata. Si totul este dragoste. Dar Marina este un uragan. E prea frumoasa, prea creativa, prea puternica pentru Ulay. «Un artist ar trebui sa evite sa se indragosteasca de alt artist», spune un manifest al Marinei Abramovic, dar Marina incalca regulile jocului.

Coregrafia a fost realizata de Momo Sanno, de costume s-a ocupat IIANA, pentru muzica si sunet au lucrat Dani Ionescu si Andrei Dobos iar de lumini si video, Liviu Alecu. Biletele pentru primele doua prestatii pot fi cumparate de aici.

In curand, Abramovic isi va prezenta expozitia solo la Royal Academy din Londra si a devenit prima femeie artista din istoria de 250 de ani a institutiei care a ocupat intregul spatiu al galeriei cu opera sa.

In septembrie 2020, Bayerische Staatsoper a prezentat premiera mondiala a celor 7 decese ale Mariei Callas, care va continua sa faca turnee in alte locuri in 2021. Tot in toamna, Abramovic a facut parte din artistii implicati intr-o carte cu proiecte de facut acasa, inspirate de cele mai faimoase creatii ale sale.

In aceasta vara, artista va lansa, prin intermediul platformei WePresent a site-ului WeTransfer o „manifestare digitala unica a Metodei Abramovic”. Va promova cinci artisti emergenti si va lansa un film care va fi disponibil gratuit pentru 70 de milioane de oameni din intreaga lume. 

Citește în continuare