Skip to content

Marina Abramovic va lansa Metoda Abramovic in format digital, gratuit pe WeTransfer. Proiectul promoveaza cinci artisti emergenti de performance art.

In lipsa performance-urilor fizice, Marina Abramovic se reinventeaza pentru a aduce creatiile ei catre public. Artista a anuntat un parteneriat cu platforma editoriala a site-ului WeTransfer prin care va promova cinci artisti emergenti si va lansa un film gratuit pentru toata lumea.

In aceasta vara, Abramovic va lansa, prin intermediul WePresent o „manifestare digitala unica a Metodei Abramovic”. Va fi disponibila gratuit pentru 70 de milioane de oameni din intreaga lume. 

Marina Abramovic a fost numita unul dintre curatorii speciali ai platformei WePresent care a lucrat cu peste 1000 de artisti din peste 100 de tari pana acum. Artista a ales cinci artisti emergenti din zona de performance din intreaga lume: Ana Prvački, Maurício Ianês, Yiannis Pappas, Terence Koh si Regina José Galindo. Prestatiile acestora sunt considerate vizionare si reprezentative pentru modul in care arta se afla in continua schimbare si evolutie, gasind mereu intrebari provocatoare la care sa raspunda.

Ana Prvački, artista conceptuala din Berlin, lucreaza cu sculptura, performance art si vopsea in acuarela pentru a atrage atentia publicului asupra diferitelor probleme, inclusiv situatia albinelor si conservatorism. Despre ea, Abramović spune ca „Instrumentele sale sunt inteligenta si umorul prin care transmite un mesaj clar direct publicului.”

Maurício Ianês, a carui lucrare a fost descrisa de Abramović drept „riscanta si imprevizibila”, a fost pictor pana cand tutorele sau l-a introdus in activitatea unor artisti de performanta revolutionari, inclusiv Abramović. Artistul brazilian si-a amintit: „Din acel moment am vrut doar sa cant”.

Proiectele artistilor alesi de Abramovic pot fi descoperite aici. Intre timp, o parte din imaginile regasite pe paginile WeTransfer sunt preluate din lucrarile artistilor inclusi in „WePresent”.

Dupa lansarea digitala a „Metodei Abramovic” din vara, proiectul va continua in luna septembrie prin „Capsul timpului”.

„Capsula timpului” este un concept prin care artista isi propune sa stranga referinte, idei si obiecte care vor fi sigilate si deschise in viitorul indepartat, de catre generatiile urmatoare. Scopul este acela de a oferi o privire de ansamblu asupra universului artistic si a modului in care timpul trece peste creatiile ei. 

Desi pana acum a fost reticenta in a impartasi „Metoda Abramovic” de lucru cu alti oameni inafara celor inscrisi la Institutul Abramovic, artista s-a declarat incantata sa lanseze acest proiect cu WeTransfer: „Suntem intr-un an in care reconectarea cu noi insine nu a fost niciodata mai importanta. Sper ca toata lumea va participa.”

De la inceputul carierei sale in Belgrad la inceputul anilor 1970, Marina Abramovic a fost pioniera in arta performance si a creat unele dintre cele mai importante lucrari timpurii ale acestei forme artistice.

Creatiile ei exploreaza constant limitele sale fizice si mentale. De-a lungul timpului a rezistat durerii, epuizarii si pericolului in cautarea transformarii emotionale si spirituale.

In 2010, Abramovic a avut prima retrospectiva majora intr-un muzeu american prin „The Artist is Present” in care a petrecut peste 700 de ore fata in fata cu publicul la Muzeul de Arta Moderna din New York. Succesul performance-ului a incurajat-o in fondarea Institutului Marina Abramović (MAI), o platforma menita sa creeze noi posibilitati de colaborare intre artisti din toate domeniile.

In septembrie 2020, Bayerische Staatsoper a prezentat premiera mondiala a celor 7 decese ale Mariei Callas, care va continua sa faca turnee in alte locuri in 2021. Tot in toamna, Abramovic a facut parte din artistii implicati intr-o carte cu proiecte de facut acasa, inspirate de cele mai faimoase creatii ale sale.

In curând isi va prezenta expozitia solo la Royal Academy din Londra si a devenit prima femeie artista din istoria de 250 de ani a institutiei care a ocupat intregul spatiu al galeriei cu opera sa.

Citește în continuare