Skip to content

Marketing cultural: Mai multe restaurante din Londra ofera ceaiul de la ora cinci cu inspiratie din expozitia Yayoi Kusama de la Tate Museum

Una dintre cele mai cunoscute artiste din lume in varsta de 92 de ani, Yayoi Kusama, are o retrospectiva impresionanta la Tate cu tema centrala “Infinity Mirror Rooms”, muzeul fiind redeschis de curand o data cu masurile de relaxare luate de guvernul britanic.

Intr-un exercitiu de marketing care sustine expozitia retrospectiva, mai multe restaurante din Londra ofera un meniu personalizat pentru ceaiul de la ora cinci, tipul de iesire in oras in care britanicii comanda ceai si mananca sandvisuri, prajituri, tartine si fructe.

Primul promotor al acestei idei este chiar restaurantul din interiorul Tate, care a creat un meniu tematic pentru pranz, dar si pentru ceaiul de la ora cinci.

Pentru masa de pranz, echipa de bucatari de la Tate a pregatit niste macrou cu ardei iute pregatit dupa metoda tataki si frigarui de carne de vanat servite dupa metoda yakitori cu ceapa verde calita, sos ponzu si castraveti. Pentru ceaiul de la ora cinci, bucatarii au pregatit sandvisuri vegetariene cu edamame, humus, ridichi si alge wakame, dar si varianta cu sandvis cu carne de vita cu ridichi albe murate, wasabi si frunze de nasturel.

Si meniul de bauturi are o componenta din magia japoneza, un ceai care este infuzat cu sclipici comestibil spumant, iar pentru cei care consuma alcool, s-a creat inclusiv o bere numita Haze, cu infuzie de yuzu, lichiorul japonez.

Cel de-al doilea meniu cu tematica Yayoi Kusama este la Rosewood Hotel, care are inclusiv o camera intitulata Mirror Room, unde se va servi ceaiul de la ora cinci cu meniul dedicat expozitiei.

Cheful de patiserie al Rosewood, Mark Perkins, a creat un meniu care imbina aromele japoneze cu patiseria traditionala franceza. Sandvisurile cu castraveti si crema de branza au si  shichimi (un amestec de condimente japoneze), somonul afumat vine cu crema de wasabi si există, de asemenea, teriyaki de pui si ceapa verde; maioneza, crackers de orez crocant, avocado cu yuzu si caviar keta.

Dulciurile sunt servite ca un trio, caramel tonka, ciocolata umpluta cu crema tonka si caramel sarat care are model cu buline de ciocolata si un macaroon de piersici si iasomie umplut cu jeleu de piersici si ceai de iasomie ganache. In meniu exista si un tort de branza cu vanilie inspirat de florile de cires din Japonia.

Yayoi Kusama este unul dintre artistii care au ales ca punct central bulinele pentru a reprezenta lucrari de arta. Artista de origine japoneza este cunoscuta in intreaga lume pentru vernisajele extrem de colorate, colectia de carti de copii pe care le-a ilustrat, iar de curand o serie de podcasturi au ca tema tipul de arta pe care Kusama il face. 

Documentarul Kusama – Infinity, regizat de Heather Lenz, prezinta de asemenea viata artistei, prezentand si lucruri mai putin stiute despre Kusama, cum ar fi momentul cand s-a aruncat de la etajul apartamentul acesteia din New York. Chiar daca documentarul surprinde lucruri aproape socante despre viata artistei, se termina intr-o nota pozitiva, Kusama spunand ca “As vrea sa traiesc vesnic”.

Artista japonesa prezinta o excentricitate colorata in lucrari intens dezbatute de public, dar care ating teme de interes pentru orice societate moderna.

Artista japoneza a intrat in atentia publicului international cu lucrarea Narcissus Garden, prezentata la Bienala de la Venetia in 1966, ca mai tarziu sa inceapa sa picteze nudurile din Central Park, si apoi sa prezinte faimoasele Infinity Mirror Rooms. 

Citește în continuare