Skip to content

Povestea lui Banksy a fost lansata sub forma unei carti ilustrate pentru copii, spusa pe intelesul lor.

Cartea „Banksy Graffitied Walls and Wasn’t Sorry” prezinta viata si opera artistului stradal anonim cunoscut sub numele de Banksy. 

„Banksy a facut graffiti-uri pe pereti si nu i-a parut rau” are 48 de pagini si este o biografie simpla care explica prin texte si prin ilustratii simpatice povestea lui Banksy.

Cartea detaliaza sensibilitatile estetice ale artistului si analizeaza cariera de zeci de ani cu referinte la Dimaland, rezidenta „Better Out Than In” din New York, sobolanii ca simbol satiric al umanitatii si mesajele politice incluse intr-o mare parte din lucrarile sale publice. Ilustrata de Fausto Gilberti, cartea lansata de editura Phaidon a gasit un mod jucaus de a spune povestea unui artist despre care se stiu foarte putine lucruri si care a starnit numeroase controverse de-a lungul timpului. 

Nonconformismul lui Banksy ii invata pe copii impactul profund pe care il poate avea arta in vietile oamenilor, inclusiv in momente in care artistul incalca regulile si legea. 

Desenele sunt pline de umor si contextualizeaza ideile intr-un mod potrivit pentru cei mici. Artistul e gandit sub forma unui personaj mascat care starneste intreaga lume prin mesajele lasate anonim in marile orase din Marea Britanie si Europa. Intr-o lume controlata de portrete si selfie-uri, Banksy ofera un exemplu alternativ ca poti schimba lumea si fara sa iesi in fata cu numele sau cu imaginea ta.

Este a patra carte dintr-o serie ilustrata de Gilberti care exploreaza impactul unora dintre cei mai cunoscuti artisti din ultimii 100 de ani: Yayoi Kusama, Jackson Pollock si Yves Klein. Poate fi cumparata de aici, fiind recomandata copiilor intre 4 si 7 ani.

De curand, Banksy a vandut lucrarea „Game Changer” intr-o licitatie Christie’s. Estimat la 3,5 milioane de lire sterline, lucrarea a fost vanduta cu 16,7 milioane de lire sterline.

Veniturile din vanzarea lucrarii vor fi folosite pentru a sprijini personalul si pacientii Spitalului Universitar din Southampton si pentru organizatiile caritabile care ajuta sistemul national de sanatate britanic.

„Game Changer” a fost instalat in mai 2020 in spitalul Southampton din sudul Angliei, ca gest de multumire fata de personalul medical in timpul primului val al pandemiei. Desi cadoul lui Banksy a fost destinat de la bun inceput pentru a fi vandut in scopuri caritabile, o reproducere a lucrarii va fi instalata in locul acestuia, in spital.

Cu o dimensiune de un metru patrat, lucrarea pictata manual arata un baiat imbracat in salopeta care si-a aruncat jucariile Batman si Superman in favoarea unei asistente medicale a carei uniforma a fost transformata in cea similara unei eroine prin masca si pelerina. Singura pata de culoare a imaginii este simbolul Crucii Rosii inscriptionat pe pieptul ei. 

Cea mai recenta lucrare revendicata de Banksy a aparut in luna martie pe peretele inchisorii in care Oscar Wilde a fost inchis pentru homosexualitate. Anterior, puteti vedea creatiile artistului din perioada pandemiei.

Citește în continuare