Skip to content

O lucrare a lui Banksy furata de la Bataclan din Paris a fost gasita in Italia

Politia italiana a anuntat recuperarea unei opere furate a lui Banksy, un mural comemorativ dedicat victimelor atacului terorist de la concertul de la Bataclan din noiembrie 2015.

Lucrarea lui Banksy este portretul unei fetite care ii plangea pe cei 90 de oameni omorati si 413 raniti de teroristii islamici, aceasta fiind desenata pe usa renumitei sali de concerte din Paris. 

In 2019, desenul a fost taiat cu polizoare din usa de la Bataclan si furat de un grup de barbati cu chipurile acoperite. Fiind considerata o opera de arta care apartinea parizienilor, politia franceza a pornit pe urma lucrarii. Dupa o serie de investigatii, au gasit Banksy-ul in timpul unei razii la o ferma abandonata din Teramo, in regiunea Abruzzo aflata la Estul Romei.

Asa cum este cazul pentru majoritatea lucrarilor lui Banksy care ajung sa fie vandute, graffiti-ul ar putea valora peste 1 milion de dolari.

Nu este prima lucrare a lui Banksy furata din Paris. In 2018 si 2019 au disparut mai multe desene realizate pentru a sarbatori 50 de ani de la revolta studentilor din 1968.

Majoritatea lucrarilor lui Banksy sunt comentarii sociale create in spatii publice pentru a atrage atentia asupra nedreptatilor sau a greselilor din lumea in care traim. Deseori, sunt considerate parte din patrimoniul artistic al unui oras sau al unei tari si sunt protejate cu plexiglass si garduri de fier.

In 2018, Banksy a surprins Parisul cu o serie de opt desene murale care au marcat 50 de ani de la revolta studentilor din 1968. Protestele care au durat 7 saptamani luptau impotriva guvernului Charles de Gaulle si institutiilor care sprijineau implicarea Statelor Unite in Razboiul din Vietnam. Au zguduit economia franceza si au declansat noi alegeri legislative.

Imediat dupa revendicarea lucrarilor din Paris pe contul de Instagram, hotii au furat desenul lui Banksy cu un om de afaceri imbracat in costum care ofera un os unui caine, dupa ce i-a amputat picioarele.

O alta lucrare care a disparut de pe peretii exteriori ai Centrului Pompidou prezenta un sobolan mascat care purta un cuter ascutit ca simbol falic.

Creat in aceeasi serie din 2018, un portret al unei fete imigrante nu a fost furat dar a fost vanzalizat cu vopsea albastra.

Cea mai faimoasa lucrare din seria din Paris a fost o parodie dupa tabloul lui Napoleon traversand Alpii, realizat de Jacques-Louis David in 1801. Desenat pe un perete dintr-un cartier multirasial din nordul Parisului, Banksy l-a acoperit pe Napoleon un niqab rosu, vestmant purtat in mod obisnuit de femeile islamice.

Banksy a preluat sobolanul ca avatar artistic, un simbol al celor defaimati si asupriti. A fost inspirat de artistul francez Blek le Rat care a devenit faimos in timpul revoltei din 1968.

In 2020, Banksy a creat lucrari dedicate Zilei Indragostitilor, pandemiei de Covid-19 si protestelor din SUA impotriva rasismului care se desfasoara zilele acestea.

Citește în continuare