Skip to content

3 expozitii de vazut in Paris in toamna 2021: cea mai mare retrospectiva Thierry Mugler, bijuteriile Cartier si muzeul de 150 de milioane de euro al lui François Pinault.

Daca va planuiti primele vacante dupa relaxarea masurilor pandemice, Parisul ar putea fi o destinatie pentru o evadare in lumea celor mai spectaculoase creatii de moda. Muzeul de Arte Decorative din Paris a reprogramat expozitia Thierry Mugler amanata cu un an din cauza pandemiei. 

Vernisajul „Couturissime” va putea fi vizitat incepand cu 30 septembrie 2021 si va include o retrospectiva spectaculoasa al unuia dintre putinele genii creative contemporane din lumea modei.

„Thierry Mugler: Couturissime” este un concept expus pentru prima oara la Muzeul de Arte Frumoase din Montreal in 2019. Dupa succesul canadian, expozitia va fi deschisa intre 30 septembrie si 30 aprilie 2022.

Include 150 de piese vestimentare si costume create intre 1977 si 2014 alaturi de schite si documente nevazute pana acum de publicul european. Expozitia este lansata intr-un moment in care tendintele anilor ’80 au revenit la moda iar Mugler este creditat ca fiind unul dintre creatorii cei mai influenti ai vremurilor. Mugler a reinventat defilarile de moda precum spectacole de pe Broadway care le-au avut in rolurile principale pe Diana Ross sau Jerry Hall.

Retrospectiva se axeaza pe rolurile lui Thierry Mugler, care isi spune „Manfred” in prezent, ca designer couturier, regizor, fotograf si parfumier. Creatiile sale de arhiva au fost prezentate cu succes in ultimii ani pe covorul rosu de vedete cunoscute in SUA si Europa.

Expozitia curatoriata de Thierry-Maxime Loriot va fi expusa intr-un spatiu renovat recent al Muzeului de Arte Decorative din Paris si va include prestatii digitale ale unor artisti cunoscuti din zona divertismentului si a artelor audio-vizuale. Este organizata in acte, sub forma unui spectacol clasic de opera si include costume, proiectii animate, fotografii, muzica menite sa recreeze atmosfera proiectelor lansate de Mugler incepand cu anii ’70.

In deschidere, expozitia prezinta o sala cu tema acvatica urmata de creatii inspirate de roboti, insecte si automobile. Veti vedea si un segment dedicat parfumului Angel, lansat in 1992, care a pornit o tendinta a parfumurilor de lux create de couturieri. La etajul al doilea vor fi expuse fotografii realizate de Karl Lagerfeld, David LaChapelle si Ellen von Unwerth dar si faimoasele colaborari ale lui Mugler cu Helmut Newton. Vor fi incluse si campaniile regizate de Mugler si filmate in desertul Saraha sau pe acoperisul Operei din Paris. 

Daca ajungeti in Paris in toamna care urmeaza, puteti adauga pe lista si o vizita in expozitia Cartier.

Intitulata „Cartier si Artele Islamice: la radacinile modernitatii”, expozitia dedicata legaturii dintre brandul Cartier si inspiratia pe care o preia din artele islamice va fi deschisa in perioada 21 octombrie 2021 – 20 februarie 2022. 

Veti putea vedea peste 400 de obiecte din colectia Cartier, bijuterii, miniaturi arhitecturale si materiale din India, Iran si insulele arabe.

Louis Cartier, nepotul fondatorului Louis-François Cartier, era unul dintre marii colectionari de arta islamica de la inceputul secolului trecut.

O mare parte din inspiratia pentru motivele geometrice si naturaliste care pot fi vazute constant in colectiile casei de bijuterii. Ulterior, fratele sau, Jacques Cartier, a calatorit deseori in Orientul Mijlociu pentru a cumpara perle din Golful Persic.

Recent, casa de bijuterii de lux franceza a inceput sa exploreze conexiunile cu alte culturi. Luna trecuta a lansat trei ceasuri noi inspirate de modelul preferat al lui Andy Warhol.

Amanata cu un an din cauza pandemiei, Bursa de Comert a lui Francois Pinault a fost deschisa publicului dupa un proiect de renovare desfasurat pe parcursul a 15 ani.

Redeschiderea cladirii in care se afla fosta Bursa de Comert din Paris ca un muzeu de arta contemporana era unul dintre cele mai asteptate evenimente de iubitorii de arta. Bursa a fost preluata de Francois Pinault, unul dintre cei mai bogati oameni din lume care a investit peste 150 de milioane de euro intr-un proiect coordonat de arhitectul Tadao Ando. Pentru renovare au mai lucrat Pierre-Antoine Gatier, arhitectul sef al Patrimoniului National Francez in timp ce elementele de mobilier interior si exterior au fost create de Ronan & Erwan Bouroullec.

Bursa de Comert expune in premiera una dintre cele mai spectaculoase colectii de arta din lume: cea a lui Francois Pinault. Include peste 10.000 de piese de arta create in secolele XX si XXI de catre 4.000 de artisti printre care Urs Fischer, Maurizio Cattelan, David Hammons, Philippe Parreno, Willem de Kooning, Piet Mondrian, Agnes Martin, Mark Rothko, Richard Serra, Damien Hirst, Takashi Murakami, Jeff Koons, Cy Twombly si Cindy Sherman.

Daca ajungeti in Paris, o noutate care poate fi vizitata este si Grand Palais Éphémère, o cladire din lemn si sticla care inlocuieste pentru cativa ani Grand Palais aflat in lucrari de consolidare si pe care autoritatile intentioneaza sa-l redeschida o data cu inceperea Jocurilor Olimpice din 2024.

Constructia a fost ridicata de anul trecut, are 10.000 de metri patrati si va gazdui evenimente culturale si sportive in urmatorii patru ani, inclusiv o parte din competitiile Jocurilor Olimpice din 2024. In fiecare an, constructia va mai primi un nou modul, astfel incat sa ajunga la aproximativ 18.000 de metri patrati pana la Jocurile Olimplice.

Citește în continuare