Skip to content

O alta perspectiva asupra spatiilor efemere: La Paris se ridica o cladire de 10.000 de metri patrati in fata Turnului Eiffel pentru a gazdui diferite manifestari pentru patru ani

O cladire impresionanta se ridica chiar in fata Turnului Eiffel din Paris: Grand Palais Éphémère, o cladire din lemn si sticla care inlocuieste pentru cativa ani Grand Palais aflat in lucrari de consolidare si pe care autoritatile intentioneaza sa-l redeschida o data cu inceperea Jocurilor Olimpice.

Constructia a fost ridicata de anul trecut, are 10.000 de metri patrati si va gazdui evenimente culturale si sportive in urmatorii patru ani, inclusiv o parte din competitiile Jocurilor Olimpice din 2024. In fiecare an, constructia va mai primi un nou modul, astfel incat sa ajunga la aproximativ 18.000 de metri patrati pana la Jocurile Olimplice.

„Dupa cum o arata si numele, constructia nu e menita sa dureze, ci sa fie efemera. Imobilul inlocuieste astfel, timp de cativa ani, adevaratul Grand Palais, care trece printr-o serioasa etapa de consolidare. Dar s-au mai vazut constructii de durata scurta, care s-au eternizat. Sau, cum spune o zicala in Franta, «Il n’y a que le provisoire qui dure»”, a povestit intr-o postare pe Facebook Luca Niculescu, ambasadorul Romaniei in Franta.

Cladirea a fost conceputa de arhitectul Jean-Michel Wilmotte, iar membrana care acopera scheletul din lemn este din EFTE, material transparent si izolator, complet reciclabil si regenerabil.

Tot pentru Olimpiada din 2024, si Palais de la Découverte si-a mutat temporar sediul intr-o cladire special amenajata pentru obiectele aflate in edificiu.

Noua cladire se afla in arondismentul 15 din Paris, in inima parcului André-Citroën, pe o suprafata de 770 de metri patrati, fiind disponibila publicului inca din septembrie 2020.

Cladirile efemere sunt deja explorate creativ in SUA, prin festivalul Burning Man, unde o serie de creativi construiesc un oras pentru un festival, iar la sfarsit – intregul oras dispare.

Evenimente bazate pe experienta Burning Man sunt acum organizate peste tot in lume, in sistem de franciza, insa cel mai mare ramane cel din SUA, prin crearea de la zero in fiecare an a Black Rock City. Intregul festival se bazeaza pe voluntariat si pe responsabilitatea fiecarui participant de a avea grija de mediul inconjurator, fiecare strangand gunoiul dupa el, astfel incat la finalul evenimentului, desertul sa redevina la forma sa initiala.

Toata miscarea din jurul ”Burning Man” a aparut in 1986, in San Francisco, cand doi tineri, Larry Harvey si Jerry James au construit un ”om de lemn” pe care l-au dus pe plaja si i-au dat foc. O data cu trecerea anilor, acest gen de manifestare a fost interzis pe plajele amenajate, iar evenimentul s-a mutat in desert, din motive de siguranta.

Desertul Black Rock din Nevada este gazda Burning Man, si an de an o constructie uriasa de lemn este arsa.

Experienta Burning Man inseamna un set de principii ca “nu lasa urme” sau „decomodificare”, cat si de un set de reguli pentru constructii responsabile, unde participantii devin arhitecti si constructori, construind un oras efemer, cu spatii de locuit, de meditat, de plimbari dar si de petrecere. La final, o parte din arta adhoc cat si statueta Burning Man sunt arse, o celebrare a efemeritatii existentei omului in lume.

Unii cercetatori considera Black Rock City un oras imposibil, utopic, care insa tine loc de oras al memoriei, al dorintei, al schimbarilor si al darurilor, pe care il vezi cum se creeaza de la zero. Bilete de intrare la festivalul Burning Man sunt intre 425 si 1400 dolari, dar participarea la Burning Man poate ajunge la aproximativ 20.000 de dolari, inclusiv transportul pana in Nevada.

Printre participanti se numara artisti, fondatori de startup-uri, antreprenori, iubitori de arta. Elon Musk este unul dintre participanti, la fel si fondatorii Google – Larry Page si Sergei Brin, pe langa o serie de vedete internationale care saluta si imbratiseaza ideea de Burning Man. Conform statisticilor prezentate de organizatori, festivalul a avut in 2019 aproximativ 80.000 de participanti, dintre care 25% au fost turisti veniti din strainatate.

Citește în continuare