Skip to content

La Roma, cei care folosesc transportul public in comun beneficiaza de o biblioteca digitala gratuita. Initiative similare au avut loc si la Bucuresti, platformele gratuite sunt inca deschise publicului

La Roma a fost creata o biblioteca digitala gratuita disponibila in intreg orasul pentru calatorii care folosesc transportul public in comun. Pasagerii care asteapta in statiile de autobuz sau in statiile de metrou pot sa scaneze pur si simplu un cod QR si sa descarce carti electronice, carti audio si muzica pe smartphone-ul sau tableta lor, totul gratuit.

Biblioteca digitala ofera titluri pentru toate gusturile si grupele de varsta: romane clasice din intreaga lume, carti pentru copii, poezie, teatru, non-fictiune, eseuri de arta si calatorii, sectiuni locale speciale dedicate lui Dante si Trilussa, dar si poetilor romani si texte in limbi straine . Nu exista nicio limita pentru cate carti sau melodii poate descarca un singur pasager.

O initiativa similara a avut loc in Romania in 2012, cand la statia de metrou Piata Victoriei a fost instalata o biblioteca digitala pentru cei care tranzitau orasul prin acel punct.

Cartile sunt disponibile in continuare pe platforma www.bibliotecapemobil.ro, care intre timp s-a dezvoltat si are si sectiune speciala pentru liceeni, fiind in continuare gratuite.

Din lista autorilor disponibili in biblioteca digitala fac parte o serie de scriitori romani – Neagu Djuvara, Lucian Boia, Mircea Cartarescu, Constatin Noica, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Radu Paraschivescu, dar si scriitori straini cum ar fi Amos Oz, Nikos Kazantzakis, Paulo Coelho, C.S Lewis sau Lev Tolstoi.

Si anul trecut a avut loc o actiune similara, cu o serie de afise cu texte literare ilustrate, selectate din operele unor renumiti scriitori spanioli contemporani.

Campania s-a numit „Atentie, se deschid cartile!” si a avut ca scop promovarea literaturii spaniole in randul publicului larg, fiind disponibile carti de Carlos Ruiz Zafón, Miguel de Cervantes, Dolores Redondo, Javier Marías sau Milena Busquets.

O alta initiativa a fost Tramvaiul Poeziei, in care calatorii de pe ruta tramvaiului 1 din Bucuresti au beneficiat timp de o luna de carti de poezii din biblioteca improvizata in interiorul tramvaiului.

Tramvaiul Poeziei a circulat in perioada 10 septembrie – 1 octombrie 2019, iar calatorii au avut ocazia sa citeasca poeme de autori romani clasici si contemporani.

Citește în continuare