Skip to content

Libraria Carturesti Verona a fost desemnata cea mai buna din lume in 2020 la Targul de Carte de la Londra

Carturesti Verona, cea mai mare librarie din Romania, a castigat pe 1 iunie la Londra premiul pentru Libraria Anului din cadrul London Book Fair International Excellence Awards, o distinctie care are in vedere in primul rand impactul asupra comunitatii pe care il are o librarie.

Juriul condus de David Roche a laudat activitatile Carturesti din timpul pandemiei Covid-19: „prin oferta, activitatile online si programul de burse subventionate din vanzari pentru a sprijini scriitorii locali (Bursele Carturesti), Carturesti a demonstrat responsabilitate fata de comunitatea sa. Toate acestea vin la pachet cu o cladire uimitoare transformata imaginativ intr-o librarie pe care am vrea cu totii sa o vizitam cat mai curand posibil.”

Aceasta a fost a doua nominalizare Carturesti in cadrul Premiilor de Excelenta de la Londra, prima avand loc in 2018, cand lantul romanesc a fost inclus pe lista scurta a nominalizatilor cu o alta librarie care a capatat renume international: Carturesti Carusel.

“Putina lume stie ca, de fapt, Carturesti Verona este gazduit de doua case istorice ale Bucurestiului. Dupa 5 ani de la deschiderea librariei din Str. Arthur Verona, nr. 13, am reusit sa salvam de la demolare casa alaturata (fostul sediu al teatrului Ion Creanga) si sa o alipim librariei, redand-o astfel circuitului public. In locul ei s-ar fi construit un bloc cu 12-15 etaje. Aceasta a fost cea mai mare investitie de capital facuta la vremea aceea intr-o librarie din Romania, depasita apoi doar de Carturesti Carusel,” a povestit Nicoleta Iordan, co-fondator Carturesti.

In prezent, libraria acopera peste 1200 mp si aduna sub acelasi acoperis cea mai bogata selectie de carte dintr-o librarie fizica din Romania.

Libraria Carturesti Verona s-a deschis in 2003,  pe strada Arthur Verona, nr. 13, adaugand treptat noi camere spatiului gandit ca o sufragerie a orasului: Mansarda Copiilor, cladirea de la numarul 15, gradina de vara din spatele librariei. 

Pe lista castigatorilor anteriori ai prestigiosului premiu sunt librarii iconice precum lantul Readings din Australia, Shakespeare & Company din Paris sau Fang Suo Commune din Guangzhou.

In cadrul aceleiasi competitii, Ghana Library Authority a castigat distinctia Biblioteca Anului, Findaway Voices (USA) a primit premiul Audiobook Publisher of the Year si Editora Trintra Zero Nove din Mozambique a primit Literary Translation Initiative Award.

Citește în continuare