Skip to content

Topul celor mai frumoase si mai spectaculoase librarii din lume. Carturesti e printre ele.

Turistii de peste tot din lume nu cauta doar obiective turistice, ci si povesti ale oraselor vizitate pe care sa le spuna mai departe. Astfel, o serie de librarii din intreaga lume au devenit popas pentru calatorii-cititori, dar si pentru curiosii si pasinatii de arhitectura.

China continua sa inoveze in domeniul arhitecturii. Librarii tunel, librarii cu iluzii optice

Cea mai recenta si spectaculoasa librarie din China este Zhongshuge din Beijing, cu o trecere printr-un tunel de carti. Libraria se gaseste in Galeria Lafayette a magazinului Xidan Plaza si dispune de spatii multiple, tinerii fiind cei incurajati sa citeasca. Camera special creata pentru ei are pe podea globul pamantesc, in timp ce tavanul are desenat Calea Lactee. Designul librariei are ca principiu Gradinile Chinezesti pe care le-au adus in interior, intr-un spatiu intens traficat.

Inca o librarie impresionanta Zhongshuge se regaseste in Yangzhou City, principiul folosit la designul interiorului fiind cel al iluziilor optice datorita podelelor din sticla.

Una dintre cele mai frumoase librarii dedicate copiilor este Poplar Kid’s Republic, Beijing, China. Carti de povesti de peste tot din lume sunt disponibile pentru copii, precum si un loc de joaca special creat pentru a facilita lectura.

America de Sud aduna cele mai frumoase povesti din lume in decoruri spectaculoase

Votata si nominalizata de foarte multe ori ca fiind cea mai frumoasa librarie din lume, El Ateneo Grand Splendid Buenos Aires, Argentina, este unul dintre locurile magnetice pentru turistii din toata lumea. Situat intr-un fost teatru construit in 1919, cladirea a functionat ca cinema pana in anii 2000, cand a devenit librarie.

O librarie-gradina botanica este disponibila pentru cititori si nu numai in Mexico City, Mexic. Libraria. Cafebrería El Péndulo este dispusa pe doua niveluri, la parter fiind si o cafenea care completeaza experienta tropical-livreasca a locului.

Pe continent, povestile cladirilor in care se afla acum librarii sunt cel putin la fel de fascinante

Venetia ofera iubitorilor de carti si ilustrate Libreria Acqua Alta, o destinatie de neratat intr-o vizita

in frumoasa laguna italiana. Pe mijlocul librariei troneaza o gondola care a devenit raft pentru carti, iar mica gradina te invita sa urci pe treptele construite din carti vechi pentru o vedere asupra canalelor venetiene.

In Porto, Portugalia, o cladire Art Nouveau este locul in care Livraria Lello primeste iubitorii de carti si de arhitectura. Ornamentele scarii interioare sunt o expozitie in sine.

La Maastricht, in Olanda, o fosta biserica, veche de 700 de ani a devenit librarie: 6-Polare Maastricht. Tavanul impresionant si stalpii de rezistenta au fost restaurate in 2006, atunci cand arhitectul a decis sa introduca in fastuoasa cladire si o structura metalica care sa fie suport pentru carti.

Bucurestiul este reprezentat de Carturesti Carusel in lista celor mai frumoase librarii din lume, distinctie acordata de nenumarate topuri internationale.

Deschisa publicului in 2015, cladirea a apartinut bancherului Chrissoveloni, unul dintre cei mai bogati oameni din Bucurestiul de odinioara. Libraria este dispusa pe sase etaje, oferind atat carti cat si o zona de cafenea.

Citește în continuare