Skip to content

Sub una dintre cele mai celebre lucrari ale lui Modigliani se afla portretul secret al iubitei sale pierdute.

Istoricii de arta sustin ca artistul italian a vrut probabil sa o uite pe fosta lui iubita, Beatrice Hastings prin acoperirea portretului ei, dar noile cercetari realizate cu ajutorul inteligentei artificiale au scos la iveala acest secret prin recrearea portretului ascuns. 

Dupa ce Amedeo Modigliani si iubita lui, Beatrice Hastings, s-au despartit, se presupune ca artistul italian ar fi incercat sa-i stearga amintirea prin pictarea aparentei unei alte femei peste portretul acesteia. 

Cele mai recente cercetari au folosit tehnici revolutionare care au ajutat, in ultimii ani, la descoperirea a numeroase secrete pe care cei mai mari pictori din lume le-au ascuns in tablourile lor. In majoritatea cazurilor, asa cum a fost si in cazul lui Modigliani, au fost utilizate razele X, metodele de imprimare 3D si software-uri de inteligenta artificiala pentru a recrea portretul lui Beatrice cu toate nuantele originale, inclusiv cu texturile pensulei pe panza.

Lucrarea „Portret de fata” realizata in 1917 este detinuta in momentul actual de Galeriile Tate din Londra si a inceput sa fie cercetata inca din 2018. Primele concluzii au dezvaluit conturul fantomatic unei figuri intregi prin scanarea cu raze X. Prin aceasta descoperire, curatoarea proiectului in care era inclus tabloul la momentul respectiv, Nancy Ireson, a sugerat ca portretul ascuns ar fi al lui Hastings si ca Modigliani ar fi vrut sa-i stearga amintirea dupa o relatie intensa de doi ani care s-a finalizat in 1918. 

Beatrice Hastings s-a nascut la Londra avand radacini in Africa de Sud, a fost scriitoare si jurnalista, fiind cu 5 ani mai in varsta decat Modigliani.

Relatia cu Beatrice a fost prima iubire serioasa a lui Modigliani. Se stie ca imparteau o pasiune pentru citit si poezie insa au avut o relatie furtunoasa, plina de certuri alimentate de alcool si droguri.

Kenneth Wayne, un cunoscut expert in arta lui Modigliani, spune ca maestrul italian a creat 14 picturi cu Hastings si zeci de alte desene, reflectand cat de importanta era pentru artist: „Au fost impreuna din 1914 pana in 1916, anii in care stilul sau s-a dezvoltat in ceea ce a devenit specific pentru el: gaturile si fetele lungi, influentate de arta africana. Vizual, ea l-ar fi putut influenta.” 

Desi Wayne recunoaste ca portretele lui Hastings ale lui Modigliani sunt foarte diferite, uneori cu o fata rotunda si uneori alungita, cu parul realizat in culori diferite, el ramane convins ca este de fapt reprezentarea ei in acest portret ascuns. 

Portretul secret al lui Beatrice Hastings

Noul proiect de cercetare a fost condus de doctoranzii Anthony Bourached si George Cann si publicat in The Guardian.

A fost realizat impreuna cu compania Oxia Plus care a ajutat la descoperirea si altor secrete pe care pictorii au vrut sa le tina numai pentru ei sau peste care au fost nevoiti sa picteze din cauza ca nu aveau bani pentru panze noi sau nu erau multumiti de compozitiile initiale. Refolosirea panzelor era un obicei frecvent intalnit, in special in perioada interbelica.

Portretul ascuns al lui Modigliani va fi expus la Galeria Lebenson din Shoreditch, Londra pana in 25 iunie. 

Printre cele mai cunoscute lucrari ale lui Modigliani sunt portretele alungite si nudurile vandute cu preturi record. Pictura „Nud culcat” din 1917-1918 a fost vanduta in 2015 cu 170,4 milioane de dolari.

Amedeo Modigliani s-a nascut in 1884 intr-o familie burgheza din Livorno, Italia. A fost educat pentru a deveni pictor inca din adolesenta si a dezvoltat inca de la inceputuri o pasiune pentru nuduri. In 1902, s-a mutat la Florenta pentru a studia la Academia di Belle Arti insa dupa un an a renuntat la studiile academice si s-a mutat la Venetia unde, de buna voie, a ajuns un vagabond lovit de saracie si a intrat in contact cu hasisul pentru prima data. Dupa ce a descoperit narcoticele a inceput sa-si dezvolte credinta filozofica, sustinand ca singurul drum catre creativitate era prin sfidarea normelor sociale si prin dezordine in viata. Ulterior s-a mutat la Paris si a dus o viata la fel de haotica care mai apoi i-a deteriorat grav sanatatea. Locuind la Paris, artistul avea numeroase aventuri cu femei, fuma hasis și bea mult, in special absint cu o concentratie foarte ridicata de alcool. Astfel, s-a stins din viata la varsta de 35 de ani intr-un spital caritabil din Paris.

In ciuda vietii definite prin haos, saracie si necazuri, Modigliani a fost un artist prolific, a creat zeci de opere celebre iar uneori desena chiar si 100 de schite pe zi. Multe dintre lucrarile sale au fost pierdute, distruse chiar de artist sau folosite ca plata pentru mese in restaurante. Subiectul sau preferat a fost corpul uman pe care l-a ilustrat deseori in nuduri. A pictat sub influenta si sustinerea unor artisti precum Picasso, Diego Rivera si Max Jacob si in ciuda succesului ulterior, a avut o singura expozitie solo pe parcursul vietii sale.

Artistul a inspirat filmul „Modigliani” cu Andy Garcia in rolul principal care a fost filmat in intregime la Bucuresti si in studiourile Media Pro din Buftea.

Filmul a fost regizat de Mick Davis si lansat in 2004 in Franta si in 2005 in Romania in prezenta regizorului si a echipei romanesti care a lucrat la productie. In total au lucrat peste 1800 de actori si figuranti romani in proiectul care a spus povestea rivalitatii dintre Picasso si Modigliani din Parisul anilor ’20. Strazile din Centrul Vechi al capitalei au fost considerate de regizor drept perfecte pentru a ilustra atelierele artistilor de acum 100 ani.

Pe langa Andy Garcia, Elsa Zylberstein, Omid Djalili, Eva Herzigova (in rolul sotiei lui Picasso), filmul i-a avut in distributie pe Loredana Groza, George Ivascu, Dan Astileanu (in rolul lui Diego Rivera), Dorina Lazar, Theodor Danetti in rolul lui Renoir, Lia Bugnar, Sandu Mihai Gruia, Irina Dinescu, Oana Zavoranu (in rolul Eugeniei Modigliani), Ion Siminie drept Claude Monet, Dan Bordeianu si Ernest Maftei.

Citește în continuare