Skip to content

7 colectii tematice care celebreaza luna Pride. De la Levi’s pana la Lego marile branduri saluta comunitatea LGBTQ+

Luna iunie este marcata anual prin organizarea „pride”-urilor, o serie de parade si evenimente menite sa celebreze comunitatea LGBTQ+. Pe masura ce miscarile sociale din ultimii ani se concentreaza spre a oferi tuturor indivizilor sanse egale atat la nivel legal dar mai ales la nivelul societatii ca intreg, majoritatea brandurilor acorda o atentie deosebita Pride-ului prin colectii dedicate. In plus, curcubeul – simbolul comunitatii LGBTQ+ – este un imprimeu cu un mesaj optimist, distractiv, preferat de copii si adulti deopotriva. Insa in esenta, mesajul este mult mai profund, este unul de vizibilitate al unei comunitati care a fost asuprita si marginalizata de majoritatea civilizatiilor moderne.

Istoria „pride”-ului a inceput in luna iunie a anului 1970 cand in Chicago si New York au avut loc primele marsuri menite sa marcheze un an de la Revolta Stonewall, o serie de proteste care au avut loc dupa un raid al politiei intr-un bar frecventat de comunitatea LGBTQ+.

Scopul marsurilor a fost acela de a fi recunoscuti si priviti cu egalitate si de a avea drepturi care orice alti cetateni din SUA. Treptat, obiceiul a fost preluat in Europa si pe alte continente.

In 1999, Presedintele american Bill Clinton a declarat luna iunie ca fiind „Luna Mandriei de a fi gay sau lesbiana” nu ca un afront ci ca un imbold de a-i face pe oameni sa constientizeze ca membrii comunitatii LGBTQ+ ar trebui sa fie mandri ca exista la fel ca orice alt om. Evenimentul istoric a transformat „Pride”-ul intr-o sarbatoare mai mare si mai colorata decat oricare alta, folosirea simbolului curcubeului in sine are un ton festiv. Cand sunt adaugate si costume inspirate din cele mai cunoscute filme devenite fenomene ale culturii pop sau hituri cantate de Mariah Carey si Lady Gaga, Pride-ul devine o celebrare extravaganta a diversitatii umane in toate formele sale.

Mai jos va prezentam o serie de colectii tematice pride lansate de branduri foarte cunoscute. Banii stransi din vanzarile acestor piese vestimentare si accesorii se duc catre organizatiile non-profit care sprijina comunitatea LGBTQ+.

Colectia Levi’s pentru Pride se numeste „All pronouns” si face aluzie la schimbarea paradigmei in privinta fluiditatii genurilor. 

Piese din colectia Levi’s pentru Pride 2021 costa intre 18 si 148 de dolari si pune accentul pe pronume mult mai incluzive – “they/them, she/her, he/him, we”. Include tricouri cu imprimeuri grafice in care curcubeul este transformat in laitmotiv principal dar si jachete, maieuri, salopete, geci din denim si accesorii precum bretele sau lenjerie intima.

Pot fi cumparate de aici, toti banii merg catre o organizatie non-profit.

Pe 1 iunie, LEGO a lansat primul set tematic LGBTQ+ care include 11 figurine monocromatice, fiecare reprezinta una dintre culorile steagului Pride.

In total setul LEGO pentru Pride are 346 de piese care creeaza o cascada in curcubeu. Matthew Ashton, vice-presedintele echipei de design de la Lego a declarat ca „am vrut sa creez un model care simbolizeaza ideea de incluziv si care sarbatoreste pe toata lumea, nu conteaza cum se identifica sau pe cine iubesc. Daca cineva mi-ar fi daruit acest set la un moment in viata mea, ar fi fost o mare usurare sa stiu ca cineva e acolo pentru mine. Sa stiu ca cineva ma iubeste si crede in mine si va fi mereu acolo.”

Setul se numeste „Everyone is Awesome” si poate fi cumparat de aici.

Pentru Pride, Dr.Martens a reinventat unul dintre cele mai faimoase modele ale sale printr-o banderola discreta inclusa in zona calcaiului.

Pentru al cincilea an consecutiv, Dr.Martens la donat 100.000 de dolari catre The Trevor Project, cea mai mare organizatie non-profit din lume care lupta pentru prevenirea si interventia in cazul sinuciderilor membrilor comunitatii LGBTQIA+.

Pentru a sarbatori diversitatea, Dr.Martens a recreat modelul Oxford 1461 din piele prin 2 detalii care marcheaza imprimeul curcubeului in partea din spate a pantofului, in cusatura si in sireturi. Pot fi cumparati de aici.

Adidas a lansat o serie de pantofi sport in care a reinventat curcubeul in stilul specific, printr-o explozie de culori si texturi imprimate.

Pantofii AdiZero Pro Shoes costa 160 de lire sterline si au fost creati impreuna cu cei mai rapizi atleti din lume, special pentru a fi optimi pentru alergat. Site-ul gigantului sport declara ca „pentru iubirea pe care o purtam sportului, pentru iubirea pentru creativitate, pentru cultura si pentru ca iubim iubirea. Acestea sunt lucrurile in care credem si pe care le sustinem. Si pentru care marsaluim ca sa fim exact cine suntem, fara ezitare, in fiecare zi. Pentru ca fara iubire, nu avem nimic.”

Seria Adidas pentru Pride poate fi cumparata de aici.

Ceasurile Fossil pentru Pride includ o curea in culorile curcubeului si au un mesaj incluziv fata de drepturile persoanelor transsexuale.

Lansate in editie limitata, ceasurile Fossil pentru luna Pride sunt decorate atat discret – prin liniile indexului din cadran – dar si printr-o curea multicolora care poate fi aleasa in mai multe variante: steagul Pride, steagul persoanelor transsexuale sau culori individuale extrase din nuantele curcubeului.

Toti banii din incasarile obtinute din vanzarea colectiei sunt donate catre The Trevor Project. Ceasurile pot fi cumparate de aici.

Versace si Lady Gaga sarbatoresc luna Pride printr-o colaborare speciala care aminteste de cel mai faimos album al artistei.

Colectia „Versace x Born This Way Foundation” celebreaza atat luna Pride cat si 10 de ani de la lansarea albumului „Born This Way”. In hitul care da titlul materialului si care a ajuns no.1 la radio in intreaga lume, Lady Gaga a militat pentru toleranta, iubire si pentru acceptarea modului in care fiecare om s-a nascut. Momentul a devenit un punct important pentru comunitatea LGBTQ+ prin simbolistica activista a versurilor.

Au fost lansate un tricou alb, unul negru si o bereta eleganta imprimate cu logo-urile albumului „Born This Way” si cel al brandului Versace colorat in nuantele curcubeului. Pot fi cumparate de aici.

Desi a mai avut obiecte si piese vestimentare dedicate lunii Pride, anul acesta este prima oara cand Disney lanseaza o colectie extinsa dedicata comunitatii LGBTQ+.

Compania Walt Disney a donat fonduri pentru mai multe organizatii din intreaga lume, din SUA, Europa si Japonia, care sprijina comunitatile LGBTQ+.

Curcubeul este tema principala a colectiei Disney si include de la masti de protectie la tricouri, ghiozdan, rucsac si pana la faimoasele urechi ale lui Micky Mouse in nuante multicolore. O parte dintre obiectele si piesele vestimentare din colectia Pride preiau elemente din francizele Marvel si Star Wars. Toate acestea sunt disponibile in magazinul online Disney aici, preturile incep de la 7 dolari.

Citește în continuare