Skip to content

Un muzeu din Houston expune un labirint suspendat de 24 metri, crosetat in intregime de artistul brazilian Ernesto Neto.

Artistul brazilian Ernesto Neto este cunoscut pentru instalatiile sale uriase bazate pe fibre textile care trimit privitorii intr-un spatiu multisenzorial al elementelor organice. Oamenii sunt incurajati sa se plimbe prin canalele din fibre de tesatura si sa se tina cu mainile de „peretii” crosetati in timpul mersului. Adesea, in mirosul labirintului sunt eliberate mirosuri de chimen sau turmenic. Astfel, instalatia imersiva se transforma intr-un mediu multisenzorial.

Cea mai recenta lucrare a lui Neto a fost instalata in Muzeul de Arte Frumoase din Houson fiind una dintre cele mai mari lucrari realizate de artist pana acum. Se numeste ”SunForceOceanLife”, este crosetata in intregime manual sub forma unui un labirint suspendat inspirat de cultura si traditiile braziliene. 

Lucrarea se intinde pe o suprafata de 24 de metri, cantarind aproximativ 2,700 de kg, fiind ridicata la 3,5 metri in aer si va fi accesibila vizitatorilor pana pe 26 septembrie, 2021.

Instalatia de mari dimensiuni este o structura spiralata colosala care subliniaza relata ciclica dintre soare si mare pentru a produce viata pe pamant. Este gandita sub forma unui spatiu imersiv din materiale textile de culoare galbena, portocaline si verde. Artistul a explicat cum „instalatia flexibila se bazeaza pe energia focului, energia vitala care ofera viata acestei planete.” Fiecare polimer de tesatura utilizata este ars la capat pentru a lega lucrarea de ritualuri sacre si meditative.

Spatiile inferioare ale lucrarii formeaza poteci prin tesaturi umplute cu bile de plastic, datorita acestora se poate pasi prin instalatie cu usurinta, asigurandu-i pe care care intra prin instalatia suspendata ca isi pot mentine echilibrul.

Neto explica: „Instalatia implica corpul direct la fel cum o face si un dans sau o meditatie, invitandu-ne sa ne relaxam, sa respiram si sa ne dezlipim corpul de mintea constienta. Este senzatia plutirii, corpul leganat de catre fructele crosetate ale muncii noastre, precum un hamac, e o inventie indigena care ne ridica si ne contecteaza cu intelepciunea si traditiile stramosilor nostri.” 

Ernesto Neto, in varsta de 57 de ani, are lucrari in colectia permanenta de la Tate Modern din Londra, MOMA din New York și Centrul Pompidou din Paris. In ultimii 10 ani a inceput sa creeze instalatii specifice traditiei Neo-concrete, o miscare artistica braziliana.

Intr-una dintre lucrarile sale importante a decorat Park Avenue Armory din New York cu un sistem de tunele create din materiale transludice, iar in alta a decorat statia de tren principala din Zurich.

Neto a inceput sa lucreze in acest mod in 2011. Prima lucrare de acest gen, creată din fire de poliester si bile mici de plastic, ”O Bicho Suspenso na Paisajam” a fost expusa la Centrul Artistic Faena din orasul sau natal, Buenos Aires. Un an mai tarziu a prezentat in Tokyo o lucrare asemanatoare ”TorusMacroCopula”. 

Mai jos puteti vedea alte instalatii de arta spectaculoase expuse recent la Bienala de Arhitectura de la Venetia, acestea pot fi vizitate pana pe 21 noiembrie.

Citește în continuare