Skip to content

De Ziua Universala a Iei, incepe o expozitie chimonoul japonez fata in fata cu ia romaneasca. Evenimentul marcheaza si 100 de ani de relatii japonezo-romane

La Centrul Cultural Expo Arte incepe astazi expozitia „Chimonoul intalneste ia”, un eveniment care isi propune sa prezinte in oglinda piese vestimentare din colectiile Iulia Gorneanu si Mihaela Badin Chilian cu chimonouri (houmongi, haori, komon, yukata, iromuji) si ii de colectie, reprezentative pentru cele doua culturi, expuse intr-un discurs vizual atemporal.

”Simboluri ale culturilor traditionale ce le-au creat, chimonoul japonez si ia romaneasca au devenit piese vestimentare iconice, influentand moda ultimului secol intr-un mod covarsitor. Pattern-urile, rafinamentul cromatic, modul simbolic de expresie si transpunere pe textile a unor informatii incifrate continua sa fascineze designeri, case de moda, branduri. Atat ia cat si chimonoul (atunci cand sunt piese autentice) vorbesc despre starea statutara, varsta, prestigiul in comunitate si personalitatea femeii care le poarta,” – povesteste Iulia Gorneanu, curatorul expozitiei.

Kimono-ul este cunoscut ca unul dintre cele mai apreciate piese vestimentare din lume. Desi nu mai este o alegere de zi cu zi, acest port popular japonez inca este purtat la ocazii speciale cum ar fi nunti, inmormantari, ceremonii ale ceaiului si alte evenimente formale.

Ayaku Funatsu, consultantul expozitiei, a oferit o scurta istorie a kimono-ului, cuvant care provine din „ki” – a purta si „mono”- lucru.

Kimono-ul dateaza din perioada Heian (794 -1185), adevarata epoca de aur a dezvoltarii culturii japoneze. Oameni de rand purtau kosode (predecesor al kimono-ului, a carui particularitate era data de manseta ingusta), in timp ce nobilii il foloseau pe post de  lenjerie iar, in functie de anotimp, purtau mai multe sau mai putine straturi de osode (kimono cu manseta larga). in aceasta perioada istorica a aparut junihitoe, un kimono cu 8 straturi purtat in prezent de femeile din familia imperiala japoneza  la nunti, ritualuri si ceremonii.

Odata cu inceperea perioadei shogunatului Kamakura (1185-1333), kosode a devenit popular. in varianta formala, ceremonioasa, samuraii purtau hitatare peste kosode, impreuna cu hakama, iar femeile din familia lor – uchikake.

Urmeaza perioada shogunatului Muromachi (1336-1573), in care s-a raspandit purtarea kosode-urilor in culori vii, datoria imbunatatirii tehnicilor de vopsire si tesut (ex:metoda Tsujigahana). Femeile samurailor alegeau materiale decorate cu modelele de bun augur –kisshoumonyou- cum ar fi pinul, bambusul, caisul japonez, cocorii si broastele testoase. in aceasta perioada a intrat in uz termenul „kimono”, inlocuindu-l treptat pe cel de „kosode”.  In epoca feudala (1574-1600) in care, indiferent de statutul social, oamenii purtau Kosode-uri/ kimono-uri din matase cu modelele individualizate.  

Japonia de astazi isi  regaseste radacinile in era Meiji (1868-1912), epoca ce reprezinta debutul unor vaste schimbari impuse la nivel politic, social si economic, ce au propulsat Japonia feudala spre un model occidental.

Astfel, guvernul a dat ordin ca reprezentantii guvernamentali, politicienii si militarii sa poarte costume in stil occidental la evenimente oficiale iar oameni de rand, in cazul in care se imbracau in kimono la diferite ocazii,  era obligatoriu sa afiseze emblema familiei (kamon) pe el.

Moda occidentala isi pune amprenta si asupra urmatoarei perioade –  Taisho (1912-1926). Imbinarea stilului  japonez si a stilului occidental sub influenta curentelor Art Nouveau si Art Deco au dat nastere modelelor denumite Taisho-roman.

Inainte de aceasta perioada au existat doar doua tipuri de kimono: tomesode pentru ocazii formale si komon pentru viata de zi cu zi. De aceea a fost creeat houmongi pentru a putea fi purtat la spectacole, vizite, intalniri, ceremonia ceaiului, etc.

Urmatoarea perioada – Showa (1926-1989) – aduce, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, tipul de kimono denumit tsukesage deoarece a fost interzisa purtarea kimonoului de tipul houmongi al carui model era considerat prea ornamentat. Tot in aceasta perioada a fost infiintata prima scoala de kimono. 

Designerii contemporani reactualizeaza modelele si integreaza elemente traditionale in tinute confortabile, usor de purtat, in acord cu viata noastra de zi cu zi.

Mai mult, data de 24 iunie 2021 marcheaza si 100 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Japonia si Romania. Momentul este marcat de  20 de kimono-uri din a doua jumatate a secolului XX, parte a colectiei Iuliei Gorneanu.

Expozitia se va desfasura la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti (str. Lipscani 84-90), salile Gabroveni si Lipscani, etaj 1, in perioada 24 iunie – 22 iulie 2021. Accesul publicului va fi liber, de luni pana duminica, intre orele 14.00-20.00.

Citește în continuare