Skip to content

(foto) Un nou centru cultural multifunctional s-a deschis in Arles (Franta). Cladirea a fost inspirata de „Noatea instelata” a lui Van Gogh

Numita The Tower / Turnul, cladirea culturala este imbracata in otel inoxidabil si este piesa centrala a campusului de arte Luma Arles din orasul Arles din Franta. Creatia apartine arhitectului Frank Gehry, cel care a construit si Muzeul Guggenheim din Bilbao.

Conform lui Gehry, designul face referire la arhitectura romana a lui Arles, parte a sitului din Arles inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, la muntii din apropiere si la lucrarea „Noapte instelata” a lui Vincent van Gogh, care a fost pictata in apropiere, in 1889 cand se afla in azilul din apropierea Saint-Paul-de-Mausole.

Turnul are 56 de metri si contine galerii expozitionale, arhive, o biblioteca, birouri, sali de seminarii si o cafenea. Fatada sa distinctiva este imbracata in 11.000 de panouri din otel inoxidabil dispuse neregulat, cu numeroase ferestre proeminente, asemanatoare unor cutii din sticla. Fiecare dintre cele peste 10.000 de placi reflecta in mod diferit lumina, imbracand cladirea in culorile imprejurimilor si ale cerului. Turnul unghiular se ridica dintr-o baza cilindrica de sticla si a fost conceput pentru a fi o structura de reper pentru centrul de arte, care a fost infiintat in 2013 de colectionara elvetian Maja Hoffmann.

Finantat cu o donatie de 150 de milioane de euro din partea Hoffmann, Centrul de Arta Luma Arles este construit pe un fost santier feroviar detinut de compania feroviara nationala franceza SNCF.

Turnul se afla intr-o zona transformata de colectionar intr-un sit de arta, cu o serie de cladiri industriale transformate in spatii de expozitie, rezidente de arta performanta, un hotel si un restaurant, dar si un parc de sapte hectare proiectat de arhitectul peisagist belgian Bureau Bas Smets.

Situat in regiunea Provence, Arles este cunoscut pentru patrimoniul sau arhitectural impresionant, ce include monumente romane si cladiri renascentiste. Unul dintre cele mai populare obiective turistice din oras este amfiteatrul construit in jurul anului 90 d.Hr., cu o capacitate de 20.000 de locuri, ce aminteste de faimosul Colosseum. 

Arhitectul proiecteaza in prezent o pereche de zgarie-nori in Toronto si reface intrarea si coridorul boltit de la Philadelphia Museum of Art.

Citește în continuare