Skip to content

(galerie foto) Harry si William au dezvelit un grup statuar in omagiul Printesei Diana care ar fi implinit azi 60 de ani. A fost prima intalnire a celor doi frati dupa inmormantarea printului Philip in aprilie.

La ceea ce ar fi putut fi aniversarea a 60 de ani a printesei Diana, Harry si William au dezvelit astazi un grup statuar in omagiul ei.

La ceremonia privata de dezvelire a statuii care o infatiseaza pe printesa Diana cu doi copii, o fata si un baiat, au mai participat Rupert Gavin, presedintele arhivelor istorice regale, si Jamie Lowther-Pinkerton carea  facut parte din echipa de lucru a printesei Diana din campaniile sale umanitare, dar si membri ai familiei printesei Diana, contele Spencer, Lady Sarah McCorquodale si Lady Jane Fellowes, sculptorul Ian Rank-Broadley, peisagistul Pip Morrison.

Statuia in bronz, care o prezinta pe Diana cu bratele in jurul a doi copii, a fost comandata de printii William si Harry in 2017 pentru „a-i recunoaste influenta in Marea Britanie si in întreaga lume” si pentru a marca 20 de ani de la disparitia ei.

La baza statuii, sunt gravate numele printesei iar in fata ei, in pavaj, este scris un fragment din poemul „The Measure of A Man”, de Albert Schweitzer, care a fost citit la ceremonia de comemorare din 2017.

Toata presa americana si cea britanica a urmarit cu interes intalnirea dintre cei doi frati pentru inaugurarea acestei statui. Jurnalistii care scriu in mod frecvent despre Casa Regala au sustinut de la inceput ca tot ceea ce va vedea publicul astazi va fi o manifestare profesionala si profesonista a celor doi, departe de orice discutie sau disensiune. De altfel, cei doi frati care au venit separat la ceremonie au fost vazuti razand si glumind intre ei, iar momentul dezvelirii si al reculegerii celor doi in fata statuii a fost unul foare emotionant pentru toata lumea.

Cei doi nu au facut declaratii presei aflata la ceremonie in schimb au trimis un comunicat de presa comun in care spun: “Astazi, in ziua care ar fi fost aniversarea a 60 de ani a mamei noastre, ne reamintim iubirea ei, puterea si caracterul – calitati care au facut-o o forta a binelui in toata lumea, si care au ajutat-o sa schimbe nenumarate vieti spre mai bine.

In fiecare zi ne dorim ca ea sa mai fi fost aici cu noi, si speram ca aceasta statuie sa fie vazuta pentru totdeauna ca un simbol al mostenirii pe care a lasat-o lumii”.

Regina Elisabeth a fost in aceeasi zi in Edinburgh impreuna cu Printesa Anne la o ceremonie publica.

Influenta printesei Diana in cultura urbana este extrem de prezenta si la 20 de ani distanta de accidentul care a dus la moartea sa. In aceasta vara, in Romania va fi lansata cea mai cunoscuta dintre biografiie Printesei Diana, iar spectatorii vor fi nostalgici odata cu lansarea filmului Spencer despre anii sai de inceput in societatea britanica, inainte de casatoria cu printul Charles.