Skip to content

Scenaristul Guillermo Arriaga este in juriu Tiff 2021. Arriaga are nominalizari la Oscar, a scris „Amores perros” „Babel” „21 grams” – si are amintiri din copilarie despre Romania „Stiu povesti uimitoare despre tara dvs. inca de când parintii mei au fost in Ro­mânia, cu foarte multi ani in urma”

Din juriul editiei TIFF 2021 fac parte celebrul scenarist si scriitor mexican Guillermo Arriaga, cunoscut pentru scenariile unor filme precum Amores perros, 21 Grams, Babel (nominalizat la Oscar in 2006), toate regizate de Alejandro González Iñárritu, sau The Three Burials of Melquiades Estrada (r. Tommy Lee Jones), premiat pentru scenariu la Cannes. Alaturi de el vor juriza Katriel Schory, director executiv Israel Film Fund si fondatorul Belfilms, producator al peste 150 de lungmetraje, seriale TV si documentare; actorul, regizorul si producatorul american Scott Coffey (Ellie Parker, Adult World, Mullholland Drive), actrita Maria Popistasu, protagonista in Intregalde, selectionat in Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, si cunoscuta pentru rolurile din Marti, dupa Craciun sau Legaturi bolnavicioase.

Arriaga este familiar cu Romania, cartile lui au fost traduse aici si intr-un interviu pe care l-am facut pentru revista Tabu la lansarea cartii sale, “Un dulce miros de moarte” (mai are tradus la noi “Salbaticul”) marturisea:

“Sunt foarte onorat ca sunt publicat in Ro­mânia. Stiu povesti uimitoare despre tara dvs. inca de când parintii mei au fost in Ro­mânia, cu foarte multi ani in urma. Stiu ca sunt locuri minunate de vânatoare si vânatori buni. Si desigur, o cultura puternica gratie careia aveti oameni extraordinari in industria filmului. Mi-ar placea sa le spun cititorilor din Ro­mânia ca povestile mele sunt despre oa­meni. Ca umanitatea este obsesia mea. Ca vreau ca, prin cartile mele, cititorii sa res­pi­re, tran­spire si sa miroasa umanitatea. Si ca pentru a ajunge la acest rezultat am petrecut ani in­tregi scriind aceste povestiri, din toata ini­ma, cu toata pasiunea de care sunt capabil. Si am incercat sa le fac pe cât de frumoa­­se, pe atât de contradictorii.”

Tot atunci si-a descris copilaria astfel “Eu am crescut cu ADHD (tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie). Notele mele la scoala erau dezastru­oase. Obisnuiam sa ma bat cu toti co­le­gii, pro­fesorii se plângeau de mine tot timpul. Pa­­rin­tii nu mai stiau ce sa-mi faca. Pur si sim­­­plu nu stiau ce se intâmplase.

Aveau doi co­pii mi­nunati si foarte inteligenti si brusc am aparut eu, un salbatic, parca venit din munti. Nu stiu daca acest context mi-a dezvoltat spiritul de competitie. Dar pot sa va spun ca ma iau la intrecere in orice. Trebuie sa fiu primul care urca in avion, primul care iese din avion, primul care trebuie sa intre in sala de cinema, primul la orice. Sotia si copiii mei ma urasc pentru as­ta, dar nu stiu cum sa-mi depasesc aceasta dorinta. Si, apropo, sora mea Patricia este producator la televiziunea publica unde rea­lizeaza emisiuni pentru copii. Pentru aceste emisiuni a luat premii.” Intregul interviu poate fi citit aici

imagine: Profimedia

Pana incepe TIFF-ul (23 iulie – 1 august) aveti timp sa-i cititi cartile si sa-i revedeti filmele.

12 filme semnate de regizori debutanti sau aflati la cel de-al doilea lungmetraj de fictiune intra in competitia pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 20-a editie TIFF  Proiectate in premiera in România, filmele abordeaza subiecte complexe, majoritatea in jurul acelorasi teme: dragostea doare, iar viata, asa cum o stim, se poate schimba peste noapte. Noua dintre ele reprezinta debutul in fictiune al unor regizori aflati la inceputul carierei sau care s-au afirmat ca realizatori de seriale sau documentare.

Citește în continuare