Skip to content

„Adio, Prostilor!” din 9 iulie in cinematografe. Comedia lui Albert Dupontel cu Suze Trappet si regizorul Terry Gilliam intr-un rol secundar a castigat 7 premii César, inclusiv cel mai bun film francez si cel mai bun regizor.

Marele castigator al Premiilor César 2021, „Adio, prostilor!”/ „Adieu les cons!”, in regia lui Albert Dupontel va putea fi vazut in cinematografe din 9 iulie, fiind distribuit de Independenta Film.

Filmul descris ca o comedie neagra o are protagonista pe Suze Trappet (Virginie Efira) o femeie care afla ca a dezvoltat o maladie autoimuna in stadiu terminal si porneste in cautarea fiul ei nascut in perioada adolescentei – la care a renuntat imediat dupa nastere, la presiunea familiei.

In nebuneasca investigatie, Suze Trappet se intersecteaza cu Jean-Baptiste Cuchas, jucat de insusi Albert Dupontel, un barbat care sufera de o stare acuta de extenuare psihica, si Serge Blin (jucat de Nicolas Marié care a primit un trofeu César pentru prestatia sa), un arhivist orb, de un entuziasm excesiv. Neobisnuitul trio se aventureaza intr-o calatorie hilara si plina de peripetii pentru a gasi copilul de mult pierdut al lui Suze.

Intrebat ce i-a inspirat o astfel de poveste, regizorul Albert Dupontel spune ca a pornit de la opozitia dintre o persoana care isi doreste sa traiasca, dar nu poate, si o persoana care ar putea trai, dar nu isi mai doreste. Dupontel a scris scenariul filmului in 18 luni si se declara un „Sisif narativ”, scrisul dandu-i cea mai mare durere de cap: „Cred ca toti avem multe povesti de spus, dificil pentru mine este sa le scot din confuzia mentala”. 

Mai jos puteti urmari trailerul.

Filmul ii este dedicat lui Terry Jones, unul dintre fondatorii celebrului grup de comedianti britanici Monty Python, care a decedat in ianuarie 2020 si care a jucat in doua dintre filmele lui Dupontel: „The Creator” (1999) si „Locked Out” (2006).

De asemenea, regizorul Terry Gilliam, la randul lui fost membru Monty Python, despre care Dupontel spune ca este „o inepuizabila sursa de inspiratie”, are un rol secundar in film.

Desi a fost lansat in perioada pandemiei, in toamna anului trecut, comedia a strans peste 700.000 de spectatori francezi in prima saptamana de la lansare. Cinematografele au fost inchise cateva zile mai tarziu prin decretarea lockdown-ului iar de la redeschiderea din luna mai, „Adio, prostilor!” a avut alte 2,3 milioane de spectatori.

In primavara acestui an, filmul a dominat scena Premiilor César, adjudecandu-si sapte trofee din 12 nominalizari la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Albert Dupontel), Cel mai bun actor in rol secundar (Nicolas Marie), Cel mai bun scenariu original, Cea mai buna imagine, Cele mai bune decoruri si Premiul César al liceenilor. 

Actor, regizor si scenarist, Dupontel a abandonat medicina pentru a se dedica teatrului si cinematografiei.

Cu o cariera de peste 30 de ani, acesta s-a afirmat prin umorul sau negru si indraznet. Dupontel abordeaza adesea teme din spectrul familiei si maternitatii („Bernie”, „Le Vilain”, „9 mois ferme”, „Au revoir là-haut” – disponibil pe contul de Vimeo al Independenta Film), spunand ca nu intelege neaparat de ce se indreapta spre latura dramatica a acestor subiecte, mai ales ca el a avut o copilarie fericita. 

Actrita Virginie Efiraeste de origine belgiana si si-a facut aparitia pe micile ecrane in 1998, ca prezentatoare intr-un show pentru copii, iar mai tarziu a devenit prezentatoare a Canal+.

A debutat in film in 2004, insa primul rol principal l-a avut in comedia romantica „It Boy” (r. David Moreau), in 2013. In 2016 a ajuns in atentia marelui public si a criticilor de film datorita rolului interpretat in „Victoria” (r. Justine Triet), castigator al unui premiu la Cannes, si ulterior pentru „Up for Love” (r. Laurent Tirard), unde a jucat alaturi de castigatorul premiului Oscar, Jean Dujardin. O puteti vedea si in serialul „Zece la suta”/ „Call my agent”, disponibil pe Netflix.

In ceea ce il priveste pe Terry Gilliam, chiar daca joaca un rol mic, prezenta lui este semnificativa, fiind unul dintre cei mai apreciati regizori contemporani.

Gilliam este un regizor complex, castigator al doua premii BAFTA, recompensat cu patru trofee la Festivalul International de la Venetia, nominalizat la Oscar si la Globurile de Aur.

Cel mai recent proiect anuntat de Gilliam este serialul „Time Bandits”, pentru care va fi producator executiv. Acesta va fi adaptarea lungmetrajului sau din 1981, iar scenariul va fi scris impreuna cu Taika Waititi, premiat anul trecut cu Oscar pentru povestea „Jojo Rabbit”.

La inceputul acestui an a fost premiat alaturi de Cristi Puiu cu trofeul onorific FIPRESCI 90 Platinum. Cu acest premiu, le-a fost recunoscuta activitatea de catre Federatia Internationala a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Citește în continuare