Skip to content

Un nou caz de frauda in lumea artei, descoperit pe WhatsApp. FBI a arestat un barbat care vindea lucrari false de Basquiat si Keith Haring la preturi de milioane de dolari.

O frauda recenta surprinde lumea artei prin incercarile unui barbat din Mexic in varsta de 49 de ani de a vinde 4 lucrari false, sustinand ca au fost semnate de Keith Haring si Jean-Michel Basquiat. 

Angel Pereda, cunoscut ca Angel Luis Pereda Eguiluz, este barbatul pus sub acuzare a fost arestat de catre FBI dupa ce a incercat in mod repetat sa vanda lucrarile false. Daca erau luate in seama drept originale, ar fi putut fi evaluate la milioane de dolari: „Lucrarile descoperite au o valoare foarte mica sau chiar inexistenta, exceptand faptul ca sunt probe in acest caz de frauda.” spune Audrey Strauss reprezentand Departamentului de Justitie al Districtului Sudic din New York intr-un comunicat oficial.

Potrivit unor plangeri dezvaluite vinerea trecuta de catre FBI, mai multi angajati din 2 case de licitatii din New York au fost abordati de diversi indivizi pentru vanzari de opere de arta. Printre ele erau un vas ceramic si o pictura aparent creata de Haring si Basquiat si detinuta de Pereda. 

William F. Sweeney Jr., un reprezentant al FBI, explica faptul ca „Pereda aborda colectionari de arta in speranta ca acestia nu vor observa diferenta dintre un original si un fals. S-a folosit de increderea lor ca avantaj pentru a promova lucrari fara valoare ca fiind niste opere extrem de pretioase.” 

Pereda a pretins ca detine mai multe opere in original printre care si o lucrare inventata pe care a numit-o „Glory Boys Kingdom” pe care o promova ca fiind o colaborare intre Haring si Basquiat, alaturi un vas „semnat” de Keith Haring.

Fundatia Keith Haring a ajutat la dezvaluirea acestei tentative de fraudare, determinand cele doua lucrari din presupusa colectie a lui Pereda ca fiind niste falsuri care nu au fost facute de mana artistului. 

Cumparatorii care i-au cazut in plasa au virat mii de dolari in contul lui Pereda din Mexic, iar rapoartele bancare indica ca aceste transferuri s-au facut pentru a cumpara picturi si alte obiecte de arta. Astfel, una dintre cele doua case de licitatie abordate de Pereda a inceput sa lucreze cu FBI pentru a pregati o capcana individului. Cumparatorul l-a sunat pe Pereda spunandu-i ca presupusa lucrare de Basquiat a fost gasita ca fiind un fals datorita documentelor care indica locul suspicios de provenienta. Actionand la instructiunile echipei de investigatie, casa de licitatie i-a propus lui Pereda s-a trimita noi documente care sa justifice provenienta lucrarii. L-au momit spunandu-i ca lucrarea ar putea fi vanduta cu peste 6 milioane de dolari. Pereda s-a conformat rapid cerintelor si a trimis un nou document falsificat catre cumparator prin WhatsApp. In acest fel, FBI-ul a obtinut dovada tentativelor de frauda ale lui Pereda, l-au pus sub acuzare si l-au arestat, procesul aflandu-se in acest moment la curtea de justitie si fiind inaintat catre judecatorie. 

Pereda se confunta cu mai multe acuzatii, printre care cea mai grava este pentru frauda si i-ar putea aduce o sentinta maxima de 20 de ani de inchisoare.

„Speram ca acest caz sa fie o lectie pentru cei care au inclinatii spre astfel de ilegalitati. Echipa FBI care investigheaza infractiunile din lumea artei are la dispozitie toate resursele pentru a distinge un original de un fals, iar cei care doresc falsificarea unor opere de arta vor savarsi consecintele acestor actiuni.” adauga Sweeney Jr. Echipa FBI are acest caz inca deschis, investigatia fiind in desfasurare pentru a gasi noi dovezi ale unor tentative mai vechi de frauda ale lui Pereda.

Mai jos puteti descoperi mai multe despre Basquiat si Haring.

Citește în continuare