Skip to content

Descarca gratuit prima carte Urban.ro: “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati”. Povesti emotionante de la Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov, Oana Bujgoi Giurgiu si multi membri ai echipei TIFF, dar si ale actorilor invitati

Urban.ro lanseaza astazi primul ebook despre un festival, un proiect editorial la aniversarea a 20 de ani ai Festivalului International de film Transilvania, realizat cu sprijinul Lidl, Mercedes si Banca Transilvania.

Conceputa ca o colectie de amintiri din acesti 20 de ani, parte de la echipa care munceste pentru buna desfasurare a festivalului, parte de la tineri actori sau regizori carora festivalul le-a influentat fundamental carierele, cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” este un cadou pe care echipa urban.ro il face iubitorilor de film, celor care vor sa inteleaga mecanismele unui festival de o asemenea amploare si sa-i cunoasca pe o parte dintre cei care muncesc de multi ani la acest proiect spectaculos.

Pe de alta parte, cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” este o reverenta adanca si un multumesc pentru intreaga echipa TIFF de peste ani.  Cartea poate fi descarcata gratuit de aici.

“Totul a inceput cu un mesaj lasat de Tudor Giurgiu pe robotul telefonului fix al lui Alex Leo Serban, in septembrie 2001. L-am ascultat când m-am intors de la festivalul de la Venetia si l-am intâlnit pe Tudor la o terasa din Piata Romana. Nu ne cunosteam personal, ci prin film. Eu ii stiam scurtmetrajele, el imi citea cronicile si reportajele de festival. Mi-a vorbit de ideea TIFF-ului si mi-a propus sa selectionez filmele din festival si sa gândesc o structura artistica. Mi-aduc aminte ca am facut si regulamentul primei editii, compilând si adaptând alte regulamente de festival. Nu am inventat roata, dar cum-necum, am facut-o sa se rostogoleasca, nu fara opinteli, pâna când festivalul a prins viteza de croaziera si a dobândit o personalitate numai a lui,” isi aminteste Mihai Chirilov, Directorul Artistic al Festivalului.

“In prima faza am fost cea care a plecat in prospectie, sa vedem unde facem festivalul. Acum, cu ocazia pandemiei, am facut curat in fotografii si am descoperit ca asta se intâmpla in octombrie -noiembrie 2000. Ne-am apucat de lucru undeva dupa inceputul anului 2001, iar eu am preluat tot ceea ce se chema guest- cazari, transport, si partea de program special care mi-a ramas pâna in sfânta zi de azi.

Imi amintesc ca, la inceput, am avut o discutie cu cartile pe masa: asta e situatia, astia sunt banii pe care-i avem, hai sa vedem de unde taiem ca sa poata sa vina Jason (n red. Jason Priestley a fost primul invitat international al festivalului)”, spune Oana Bujgoi Giurgiu, Directorul Executiv  TIFF.

Veti descoperi in carte povestea lui Cristian Hordila care de la voluntar in studentie a ajuns peste ani Managerul Festivalului (“tot timpul când venea TIFF-ul in viata mea imi producea niste schimbari; dupa festival ma simteam mai puternic, mai sigur pe mine, luam niste decizii profesionale importante: ceream o marire de salariu, schimbam departamentul unde lucram”), dar si a catorva actori din prorgramul 10 pentru FILM a caror cariera s-a schimbat dramatic dupa participarea in festival.

Maria Obretin, de exemplu, povesteste cum a ajuns la castingul de la serialul Umbre, unde are un rol pentru care o iubeste intreaga tara.

La capitolul invitati straini, Tudor Giurgiu – Presedintele Festivalului- spune ca “momentul Alain Delon” din Piata Unirii l-a facut sa fie foarte mandru de festival “Pentru ca Alain Delon a fost extrem de impresionat de ce a vazut la Cluj, de energia fantastica a multimii care a venit sa il vada. Efectiv nu ii venea sa creada. A meritat din plin sa parcurg toata calatoria TIFF, de la nastere pana acum, pentru acele clipe fantastice.”

Urban.ro va fi toata saptamana la TIFF si va va prezenta cele mai importante momente din festival.

In plus, in toamna, vom continua cu noi aparitii editoriale sub egida Urban.ro.

Multumim frumos Lidl, Mercedes Romania si Banca Transilvania ca ne-au insotit in acest proiect editorial si pe drumul nostru catre TIFF-ul aniversar de 20 de ani.

Cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” poate fi descarcata gratuit de aici.

Citește în continuare