Skip to content

UPDATE: Una dintre lucrarile lui Banksy din vara trecuta a fost scoasa din perete si vanduta unui colectionar privat de catre proprietarul cladirii pe care se afla graffiti-ul. Pretul acesteia ar putea fi intre 200 si 400 de mii de dolari.

UPDATE: A fost vanduta una dintre lucrarile create de Banksy in vara trecuta intr-unul din cele 5 orase britanice in care si-a lasat amprenta.

Lucrarea, care reprezinta un copil cu o lopata, a aparut in Lowestoft, Suffolk, in august, si a fost indepartata din zid in luna noiembrie. Ulterior, casa de licitatii Julien’s din Los Angeles a anuntat ca proprietarul cladirii „a vandut-o in privat”.

Muralul a facut initial parte dintr-o instalatie artistica mai ampla care cuprindea un castel de nisip si cateva placi scoase din pavaj. Desi nu au fost dezvaluiti nici numele cumparatorului si nici suma pentru care a fost vanduta lucrarea, reprezentantii Julien’s Auctions au declarat inaintea finalizarii tranzactiei ca „ar putea fi adjudecata intre 200.000 si 400.000 de dolari.”

Dupa ce Banksy a confirmat autenticitatea lucrarii la finalul verii trecute, proprietarul cladirii care gazduia un magazin de echipamente electrice a marit pretul pentru care era listata constructia de la 300.000 de lire sterline la 500.000 de lire sterline.

Fiind pozitionata intr-un orasel de provincie, cladirea nu a starnit interes si nu s-a vandut, astfel ca proprietarul a gasit o alta solutie de a profita de valoarea adaugata constructiei de catre opera lui Banksy.

In februarie 2021 s-a intamplat un lucru similar cand proprietarul unei cladiri din Nottingam a decis sa vanda o lucrare a lui Banksy aparuta peste noapte pe unul dintre peretii proprietatii sale. Din fericire, graffitiul respectiv a fost cumparat de John Brandler din Essex care s-a declarat un „salvator al artei lui Banksy”si planuia sa restaureze opera de arta afectata deja de mucegai.

Dupa cateva luni de pauza, artistul Banksy si-a facut din nou simtita prezenta in spatiul public printr-o serie de lucrari care au aparut peste noapte in 5 orase britanice.

Pana in acest moment, noile graffitiuri realizate de Banksy nu au fost revendicate de artist insa istoricii de arta care ii cunosc lucrarile i-au identificat stilul inconfundabil.

Lucrarile au aparut in mai multe orase de pe coasta engleza: Lowestoft, Gorleston, Oulton Broad, Cromer si Great Yarmouth.

Paul Gogh, directorul Universitatii de Arte din Bournemouth a declarat pentru BBC ca „Banksy s-a bucurat cu siguranta o vacanta pe coasta estica a Angliei, aceste noi lucrari sunt foarte sofisticate si il arata pe artist in punctul culminant al stilului sau.”

In Gorleston-on-Sea a fost realizat un graffiti pe peretele din spatele unei banci de pe marginea drumului. Reprezinta un joc mecanic dintr-un parc de distractii al carui brat realizat sub forma unei macarale creaza iluzia optica a prinderii celor asezati pe banca. Este o metafora si o satira la adresa capitalismului si a modului in care oamenii sunt vazuti sub forma unor trofee.

In Great Yarmouth, in apropierea orasului Norwich, a aparut un graffiti cu un cuplu varstnic care danseaza pe muzica unui interpret la acordeon, fiind plasati in mod sugestiv deasupra unui refugiu dintr-o statie de autobuz care functioneaza ca o scena pentru personaje. Intreaga ilustratie pare desprinsa dintr-un film al anilor ’40.

Tot in Great Yarmouth a aparut si a treia lucrare atribuita lui Banksy si descoperita la inceputul lunii august. Pe London Road North a fost realizata o lucrare murala cu un copil care foloseste o lopata pentru a ridica o gramada de nisip care se afla in realitate in fata peretelui.

In Merrivale, situat tot in Great Yarmouth langa Norwich, intr-un un parc in care este expus modelul miniatural al unui sat medieval a fost realizata singura serie de lucrari noi care poarta semnatura lui Banksy. 

In Merrivale a aparut un graffiti cu un sobolan – un laitmotiv frecvent folosit de acesta pentru a descrie omenirea – plasat sugestiv deasupra unei roti si expresia „Go Big or Go Home”. Numele artistului este imprimat in vopsea rosie pe una dintre casele miniaturale. Desi constructiile au fost practic vandalizate de catre artist, reprezentantii Merrivale se bucura de acest lucru si de interesul starnit in randul vizitatorilor al carui numar a crescut sesizabil in ultimele zile.

In aceeasi zona a coastei engleze, in orasul Cromer a aparut o lucrare pe peretele falezei de langa plaja care ironizeaza noile tendinte din domeniul imobiliar. Opera de arta infatiseaza un crab care poarta o scoica in spate si un afis cu „Numai inchirieri de lux” expus in fata a trei crabi mai mici, fara cochilie. Lucrarea a fost observata de o localnica la cateva zile dupa ce a trecut pe langa ea si a hotarat sa se apropie, fiind intrigata de mesajul pe care il reprezinta, o satira tipica pentru Banksy la adresa societatii contemporane.

In Oulton Broad a aparut un graffiti realizat in Parcul Nicholas Everitt la baza unui pod realizat din caramizi. Lucrarea prezinta doi copii care se joaca de-a marinarii intr-o barca improvizata alaturi de mesajul „Cu totii suntem in aceeasi barca”.

Ultima lucrare este un graffiti din Lowestoft in care apare un pescarus urias care urmeaza sa manance dintr-o ghena de gunoi.

Dupa o perioada prolifica in care a creat mai multe lucrari de la inceputul pandemiei, Banksy si-a depasit recordul personal in privinta cotei de piata dupa ce „Game Changer” a fost vanduta cu 23 de milioane de dolari.

Veniturile din vanzarea lucrarii au fost folosite pentru a sprijini personalul si pacientii Spitalului Universitar din Southampton si pentru organizatiile caritabile care ajuta sistemul national de sanatate britanic.

„Game Changer” a fost instalat in mai 2020 in spitalul Southampton din sudul Angliei, ca gest de multumire fata de personalul medical in timpul primului val al pandemiei. Desi cadoul lui Banksy a fost destinat de la bun inceput pentru a fi vandut in scopuri caritabile, o reproducere a lucrarii va fi instalata in locul acestuia, in spital.

Mai multe despre creatiile lui Banksy din perioada pandemiei puteti descoperi mai jos.

Mai jos puteti afla contextul in care au aparut cele mai recente lucrari ale celui mai cunoscut artist mural contemporan.

Citește în continuare