Skip to content

Castelul Cenusaresei, creat de Walt Disney, a fost renovat la aniversarea de 50 de ani. Designerii s-au inspirat din 8 castele din toata lumea

Una dintre cladirile emblematice create de Walt Disney pe Taramul Fantastic / Fantasyland din Florida, SUA, este Castelul Cenusaresei, un obiectiv care, inainte de aparitia social media, era considerat de Kodak cea mai fotografiata cladire din lume.

Pentru aniversarea de 50 de ani, care va avea loc pe data de 1 octombrie 2021, Castelul Cenusaresei a fost complet schimbat, incepand de la culoarea exterioara – acum fiind ales un roz-auriu, in timp ce turlele castelului au fost vopsite cu un albastru regal, iar accentele aurii au fost adaugate peste tot. De asemenea, panglici si decoratiuni au ornat castelul, iar aniverarea este marcata si de o placheta cu 50 de ani.

Castelul are o inaltime de aproximativ 57 de metri, iar echipa de arhitecti care a gandit structura s-a inspirat din opt ​​castele deja existente din lume, printre ele Château d’Ussé, Fontainebleau, Versailles si castelele Chenonceau, Pierrefonds, Chambord, Chaumont, Alcázar din Segovia, Castelul Neuschwanstein din Bavaria si Castelul Craigievar din Scoția. Alte surse de inspiratie includ turnul Notre-Dame de Paris, Castelul Moszna din Polonia, construit in secolul al XVIII-lea si Biserica Tyn din Praga, Cehia, construita in secolul al XIV-lea.

Cele mai vechi castele sunt construite din pietre mari si inconjurate de un sant, concepute astfel pentru aparare. In privinta turnurilor, si in arhitectura castelelor construite pentru aristrocrati au aparut turnuri ornamentale si decorative, nu neaparat functionale. Si Castelul Cenusaresei este inconjurat de un sant, care contine aproximativ 12,800 m3 de apa.

Castelul Cenusaresei a fost proiectat initial cu 29 de turnuri, insa doua au fost eliminate in timpul constructiei deoarece nu erau vizibile. Intreaga constructie a durat 18 luni.

2004 v 2021

Initial, un apartament pentru oaspeti a fost creat in interiorul Castelului Cenusaresei pentru Walt Disney, familia sa si directorii consortiului care sa fie folosita atunci cand viziteaza Walt Disney World. Din pacate, Walt Disney a murit cu aproape cinci ani inainte ca Walt Disney World si Castelul Cenusareasa sa se deschida oficial, iar acest apartament a ramas neterminat ani de zile. Apartamentul are 650mp si poate caza pana la 6 invitati, in prezent fiind locul unde oaspetii VIP ai Walt Disney Company, vedete dar si castigatorii tombolei anuale Walt Disney se cazeaza.

Intreaga structura a fost gandita pentru a rezista uraganelor si vantului de pana la 200km pe ora. La fel ca si Castelul Frumoasei Adormite din California, Castelul Cenusaresei serveste drept poarta catre Fantasyland, dar versiunea din Florida prezinta mozaicuri elaborate care redau povestea Cenusaresei.

Dupa aniversarea de 25 de ani, cand intreg castelul a fost decorat ca sa arate ca un tort, oficialii Disney World au decis sa transforme castelul din punct de vedere vizual, celebrand pe de o parte istoria Disney, dar si momente importante din an – cum este cazul ornamentelor de Craciun din lunile noiembrie-decembrie. De asemenea, din 2011 au inceput si proiectiile video pe fatada castelului. Ultima modificare semnificativa a avut loc in 2019, cand au readus castelul la fel ca la deschiderea din 1971.

Oficial, parcul de distractii s-a redeschis pentru publicul larg in 11 iulie 2021, dupa o lunga perioada de inactivitate cauzata de criza pandemica.

Citește în continuare