Skip to content

(Video) Primul trailer „Impeachment: American Crime Story” readuce in atentie scandalul Bill Clinton – Monica Lewinsky. Sarah Paulson este de nerecunoscut in rolul avocatei care aproape ca a demis un presedinte american.

Una dintre cele mai asteptate productii realizate de Ryan Murphy din ultimii ani va fi difuzata incepand cu 7 septembrie de televiziunea americana FX.

„Impeachment: American Crime Story” se afla in lucru inca din 2017 cand Murphy a ales sa adapteze „O conspiratie vasta: povestea reala din spatele scandalului sexual care aproape ca daramat un Presedinte” (A Vast Conspiracy: The Real Story of Sex Scandal That Nearly Downed a President), cartea devenita best seller care a fost scrisa de Jeffrey Toobin, fost jurnalist la New Yorker si publicata in 1999.

Scenariul a fost adaptat de Sarah Burgess care a preluat si rolul de showrunner al miniseriei desfasurata pe 10 episoade. Initial, era programata pentru a fi lansata in toamna anului trecut, cu cateva saptamani inaintea alegerilor prezidentiale din SUA insa a fost amanata din cauza pandemiei.

Povestea este centrata asupra evenimentelor care au dus la procesul de punere sub acuzare al celui de-al 42-lea Presedinte american Bill Clinton si a scandalului care a marcat anii ’90 prin aventurile pe care acesta le-a avut cu una dintre angajatele sale din Casa Alba, Monica Lewinski.

Clive Owen joaca rolul lui Bill Clinton iar Beanie Feldstein o joaca pe Monica Lewinski.

Edie Falco, actrita castigatoare a 2 Globuri de Aur si 5 trofee Emmy, o interpreteaza pe Hillary Clinton, Cobie Smoulder pe Ann Coulter iar Billy Eichner pe jurnalistul Matt Drudge.

Cea mai spectaculoasa transformare este a actritei Sarah Paulson care pare de nerecunoscut in rolul avocatei Linda Tripp, un personaj cheie in scandal, ea fiind cea care a lucrat alaturi de Lewinsky la Pentagon.

Avocata a devenit cunoscuta datorita faptului ca a fost un whistleblower (avertizor de integritate), dupa ce a inceput sa-si inregistreze conversatiile cu Monica Lewinsky, care i-a marturisit lui Tripp despre relatia ei cu presedintele.

Incercarile avocatei de a-l demite pe Clinton aproape ca au functionat insa acesta a scapat de proces in ultima instanta. Dupa aproape un an in care fluxul de stiri era dominat zilnic de scandalul sexual dintre Clinton si Lewinski, Senatul american a votat in favoarea Presedintelui cu 55% de voturi pentru versus 45% de voturi impotriva.

Potrivit revistei TIME, intre 22 ianuarie 1198 si 12 februarie 1999, televiziunile cu cea mai mare audienta din SUA – CBS, NBC si ABC au dedicat 2.345 de minute scandalului Clinton-Lewinski in programele stirilor de seara.

Anthony Green va fi in rolul lui Al Gore, Annaleigh Ashford va fi Paula Jones, o functionara din Arkansas care l-a acuzat pe Clinton de hartuire sexuala in 1994 iar Margo Martindale va fi Lucianne Goldberg, prietena care a sfatuit-o pe Tripp sa o inregistreze pe Lewinsky.

Primul trailer oficial pe care il puteti urmari mai jos ii are in centrul actiunii pe Clinton si Lewinski. Presedintele ii spune asistentei sale: „Asa cum ai aflat deja, vei lucra in Aripa de Vest incepand din aceasta dimineata. Vei lucra imediat sub oamenii care conduc lumea.”

Lewinsky a avut un rol crucial in productia serialului, lucrand cot la cot cu Ryan Murphy in dezvoltarea scenariului si in stabilirea unghiului din care va fi spusa povestea.

Ryan Murphy considera esentiala prezenta lui Lewinsky in acest proiect si crede ca este importanta repozitionarea unei femei ca ea, a carei imagine a fost distrusa de mass-media americana la jumatatea anilor ’90.  

Intr-un interviu acordat publicatiei Holywood Reporter, Murphy a povestit despre cum a cooptat-o pe Lewinsky in echipa de productie: „I-am spus ca „nimeni nu ar trebui sa spuna povestea ta in afara de tine, e un pic cam scarbos sa facem lucrurile altfel. Si daca vrei sa produci cu mine, mi-ar placea foarte mult. Dar tu ar trebui sa fii producatorul si sa iei toti banii.”

Primele doua sezoane din American Crime Story au vorbit despre procesul lui OJ Simpson si despre uciderea designerului Gianni Versace de catre Andrew Cunanan. Fiecare serie a fost premiata cu cate doua Globuri de Aur si numeroase premii Emmy.

Si platforma de video streaming Hulu a facut o serie documentara despre scandal, intr-o serie de patru episoade care a fost anuntata in 2020, cu Hillary Clinton povestind despre experienta prin care a trecut.

Docu-seria Hulu prezinta interviuri cu ea, sotul ei, Bill si fiica sa, Chelsea, precum si cu Barack Obama, fosti angajati, prieteni apropiati de familie si jurnalisti care i-au urmat cariera.

Din informatiile aparute in presa, regizoarea Nanette Burstein a obtinut o intalnire de trei-patru ore cu Hillary Clinton care a vorbit cu sinceritate despre suisurile si coborasurile din viata ei, inclusiv despre timpul ei ca prima doamna din Arkansas, lupta ei pentru asistenta medicala universala, pledoaria ei pentru drepturile femeilor, alegerile din 2016 si relatia sotului ei cu Monica Lewinsky si procesul ulterior de destituire din 1998.

Printre alte informatii din viata ei, Hillary Clinton a povestit si cum Bill Clinton i-a relatat intreaga relatie cu Monica Lewinsky, dar si despre deciziile pe care a fost nevoita sa le ia in timpul scandalului.

Citește în continuare