Skip to content

Bono a avut o aparitie supriza la Festivalul de film de la Sarajevo pentru a celebra 20 de ani de la lansarea „The Million Dollar Hotel” unde a fost scenarist. 9 filme romanesti sunt in acest an la Sarajevo

Bono a avut o aparitie surpriza la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde a prezentat o versiune restaurata digital a filmului „The Million Dollar Hotel” a lui Wim Wenders – un film pe care starul rock l-a prezentat la festivalul bosniac in urma cu mai bine de 20 de ani, si pentru care a avut o contributie semnificativa, fiind unul dintre scenografi.

Filmul „The Million Dollar Hotel” a fost scris de Bono impreuna cu Nicholas Klein, iar filmul a fost regizat de Wim Wenders.

Wenders a primit anul acesta un premiu onorific la ceremonia de deschidere a festivalului.

La vremea repectiva sfarsitul anilor 80), Bono a venit cu o idee pentru un film in timp ce filma videoclipul pentru „Where the Streets Have No Name” – realizat pe acoperisul unui magazin de bauturi alcoolice in centrul orasului Los Angeles. 13 ani mai tarziu, cu un scenariu adaptat de Nicholas Klein, videoclipul a fost transformat intr-un film cu Jeremy Davies, Mel Gibson, Milla Jovovich si Tim Roth.

Filmul este o drama tragi-comica, a carui actiune se desfasoara intr-un hotel din Los Angeles, in care sunt gazduiti oameni bolnavi mental si fizic, prea saraci pentru a-si permite asigurare medicala. In hotel are loc o sinucidere, iar agentul federal desemnat sa ancheteze cazul (Mel Gibson) intoarce pe dos vietile locatarilor, in incercarea de a descoperi daca a fost cu adevarat sinucidere.

Coloana sonora are si doua piese de la U2, inclusiv „The Ground Beneath Her Feet”, precum si trei piese scrise de Bono si The Million Dollar Hotel Band, ai caror membri includ Bono si asociatii de lunga durata ai lui U2, Daniel Lanois si Brian Eno.

La deschiderea festivalului, Bono a spus catre fondatorul si codirectorului festivalului, Mirsad Purivatra: „Ati avut invitati cineasti importanti, dar nu cred ca pe cineva mai mare decat Wim Wenders”, pe care artistul l-a descris ca fiind ”un gigant al cinemaului”.

Relatia vocalistului U2 cu Sarajevo dateaza de aproape trei decenii, cand a fost abordat sa atraga atentia asupra situatiei din Bosnia, unde izbucnise razboiul in 1992. Un an mai tarziu, in timpul turneului european U2 Zoo TV Tour, trupa a transmis prin satelit in direct din Sarajevo, in mijlocul asediului. Mai tarziu,  in septembrie 1997, U2 a sustinut un concert in orasul devastat de razboi.

Bono a participat apoi la Festivalul de Film de la Sarajevo in 2000 si a prezentat filmul „The Million Dollar Hotel”, care i-a adus lui Wenders Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin.

Pe scena din acest an a festivalului, Bono a cerut un moment de reculegere pentru legendarul producator muzical Hal Willner, care a produs coloana sonora pentru „The Million Dollar Hotel” si care a decedat de COVID anul trecut. „Daca simtiti ceva in muzica astazi care este un pic in plus, simtiti spiritul lui Hal Willner”, a spus el, citat de publicatia Variety.

Cea de-a 27-a editie a Sarajevo Film Festival se desfasoara in perioada 13-20 august 2021. In acest an, festivalul prezinta noua productii si co-productii romanesti, dintre care cinci filme sunt incluse in programul competitional: Love stories on The Move / Prin oras circula scurte povesti de dragoste (regia Carina Dasoveanu) – film castigator in sectiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes; Apartment X / Apartamentul X (regia Marius Papara), prezentat in premiera internationala in cadrul competitiei de lungmetraje; The Same Dream / Acelasi vis (regia Vlad Petri), difuzat in premiera mondiala in cadrul competitiei de film documentar; Summer Planning / Planuri de vacanta (regia Alexandru Mironescu) difuzat in premiera mondiala in cadrul competitiei de lungmetraje si Intercom 15 / Interfon 15 (regia Andrei Epure).

Sectiunea In Focus cuprinde filmele „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc / Bad luck banging or the loony porn” (regia Radu Jude);  “La Civil” (regia Ana Teodora Mihai) si “Quo vadis, Aida?” (regia Jasmila Žbanić, co-productie Bosnia si Herţegovina /Austria /Romania/ Olanda/Germania/Polonia/Franta 2020).

Proiectul cinematografic “Three Miles to the End of the World” (regia si scenariu Emanuel Pârvu, producator Miruna Berescu) a fost selectat alaturi de alte 10 proiecte din Azerbaidjan, Bulgaria, Franta, Germania, Serbia, Slovenia si Turcia in programul CineLink Co-Production Market (proiecte in dezvoltare). De asemenea, productiile “Hooked” / “Pescuit sportiv” (regia si scenariu Adrian Sitaru, producator Anamaria Antoci) si “Trixy” (regia Tudor Giurgiu, scenariu Cecilia Stefanescu, Tudor Giurgiu, producător Matei Truta) fac parte din selecţia CineLink Drama.

Citește în continuare