Skip to content

„Sisters with Transistors”, filmul despre femeile pioniere ale muzicii electronice, prezentat Bucharest International Dance Film Festival. Festivalul incepe pe 1 septembrie si are si un documentar despre coregraful american Alvin Ailey.

Bucharest International Dance Film Festival 2021 (BIDFF) va avea loc intre 1-5 septembrie, la Bucuresti si prezinta sub tema Potential Worlds si o selectie de patru documentare puternice despre evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) si „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

„Ailey” (r. Jamila Wignot), filmul de deschidere al celei de-a VII-a editii a BIDFF, care a avut premiera in cadrul competitiei oficiale a Festivalului de Film de la Sundance, prezinta viata lui Alvin Ailey – dansator, regizor, coregraf si activist american care a fondat Alvin Ailey American Dance Theatre.

Alvin este un pionier care a gasit mantuirea prin dans. „Ailey” urmareste contururile complete ale artistului a carui cautare pentru adevar in miscare a dat nastere unei coregrafii durabile care examineaza cu gratie, forta si o frumusete fara pereche experienta afro-americana.

Documentarul se poate vedea in premiera miercuri, 1 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco.

„Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner) este un documentar despre femeile deschizatoare de drumuri din industria muzicii electronice.

Vocea compozitoarei avangardiste Laurie Anderson insoteste imagini de arhiva care urmaresc istoria experimentelor tehnologice cu sunete, avandu-le in prim plan pe Clara Rockmore, Bebe Barron, Suzanne Ciani, Laurie Spiegel, Daphne Oram, Pauline Oliveros, Delia Derbyshire si Eliane Radigue, primele femei care au contribuit la istoria muzicii electronice.

O incursiune in istoria muzicii electronice o ofera si o colectie dedicata pe Google Arts & Culture. “Music, Makers & Machines” – colectia Google dedicata muzicii electronice ofera pe platforma Google Arts & Culture peste 250 de expozitii online, cuprinzand o arhiva de peste 15.000 de fotografii, video-uri, tururi 360° si modele 3D, precum si materiale editoriale dedicate scenelor, sunetelor si oraselor reprezentative ale muzicii electronice.

Proiectul Music, Makers & Machines este rezultatul colaborarii dintre 50 de arhive, muzee, colectii, case de discuri, festivaluri si unii dintre cei mai apreciati experti ai industriei muzicale si pionieri din 15 tari, printre care si Romania.

Documentarul „Sisters with Transistors” va fi proiectat vineri, 3 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco.

Prezentat in premiera nationala si co-regizat de romanca Adina Istrate, „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) vorbeste despre faimoasa expozitie-experiment cu acelasi nume a Marinei Abramović din vara anului 2014.

Documentarul surprinde momentele cand vizitatorii expozitiei Marinei au sfarsit prin a descoperi ca ei insisi sunt subiectii noii lucrari inovatoare.

 „512 Hours” a avut premiera anul acesta la CPH:DOX si va putea fi vazut la BIDFF sambata, 4 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco.

„Summer of Soul” – povestea Harlem Cultural Festival si debutul in regie al cantaretului Ahmir „Questlove” Thompson, va inchide cea de-a VII-a editie a BIDFF.

Filmul este un captivant documentar care consemneaza un eveniment istoric de proportii care a sarbatorit mostenirea, cultura si moda afro-americana in vara lui 1969 – Harlem Cultural Festival. Pe parcursul a sase saptamani, la doar 160 de kilometri sud de Woodstock, Harlem Cultural Festival a fost filmat in Mount Morris Park (acum Marcus Garvey Park), dar imaginile au fost uitate in mare masura.

Filmul include concerte nemaivazute pana acum ale unor artisti precum Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & the Family Stone, Gladys Knight & the Pips, Mahalia Jackson, B.B. King, The 5th Dimension si multi altii.

„Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)” a castigat Marele premiu al juriului si Premiul publicului in competitia americana de film documentar la editia din acest an a Festivalului de Film de la Sundance, iar la BIDFF va fi proiectat duminica, 5 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco.

In cadrul BIDFF, Marlene Millar va sustine un atelier de film de dans la Centrul National al Dansului Bucuresti.

Anul acesta, festivalul incurajeaza dansatori, performeri, coregrafi, regizori de teatru si film, directori de imagine si artisti vizuali care vor sa exploreze filmul de dans, precum si studenti ai academiilor cu profil de dans, teatru, film si arte vizuale sa participe la atelierul de film de dans sustinut de Marlene Millar.

Marlene Millar este una dintre cele mai prolifice regizoare de filme de dans din Canada, cu o experienta de 30 de ani in domeniu, este castigatoarea premiului pentru Cel Mai Bun Film International la BIDFF 2020 pentru filmul „Navigation” si face parte anul acesta din juriul festivalului.

Participarea la atelier este gratuita si se face pe baza de inscriere prin email la adresa [email protected], pana pe 27 august. 

Biletele pentru filme vor fi disponibile aici.

Citește în continuare