Skip to content

In Times Square din New York va fi instalata o fantana acoperita cu peste 400.000 de unghii din acrilic. Va fi simbol al oamenilor care au supravietuit unor perioade foarte dificile.

In Times Square va fi instalat un monument cu un aspect neobisnuit pentru decorul metropolitan newyorkez. Va fi prima lucrare in spatiul public a artistei Pamela Council care va construi cea mai mare sculptura din seria „Fountains for Black Joy”.

Sculptura va fi ridicata la aproape 5,5 metri inaltime si va fi acoperita cu 400.000 de unghii din acrilic care vor fi amplasate manual pe suprafata sculpturii. 

Lucrarea va fi numita „O fantana pentru Supravietuitori” iar alegerea artistei de culoare este cum nu se poate mai potrivita cu discutiile despre rasism care ocupa agenda publica americana de mai bine de un an.

„Fantanile functioneaza ca un punct de intalnire si de socializare, sunt locuri unde oamenii isi pun dorinte, locuri care le ofera sentimentul sperantei. Sper ca oamenii sa simta acest lucru si sper ca vor fi inspirati de modul creativ in care lucrez cu diverse materiale. Cand spun Supravietuitor nu ma refer la o persoana care a trecut peste o trauma sau peste un dezastru, nu am ales sa definesc acest cuvant. O sa-i las pe cei care se considera supravietuitori sa revendice acest titlu.” „, a declarat Pamela Council intr-un interviu acordat Artnet News.

In SUA, mass media progresista promoveaza constant incurajarea tinerilor afro-americani si promovarea acestora ca fiind egali cu toti ceilalti. De altfel, in ultimul an au fost scosi in fata numerosi artisti din toate domeniile creative pentru a-i obisnui pe americani sa le cumpere operele de arta.

„O fantana pentru Supravietuitori” a fost gandita ca o experienta multi senzoriala si participativa pentru privitori, folosindu-se de lumini, sunete si mirosuri pentru a atrage atentia. Trecatorii vor putea face un fel de „ofranda” catre fantana, in acelasi fel in care turistii arunca banuti peste umar in apa fantanei Trevi din Roma.

Desi este un mediu de lucru neobisnuit, unghiile din acrilic au devenit un material cheie pentru practictica artistica a Pamelei Council care a creat numeroase instalatii similare in ultimii 13 ani. Fantana din New York va fi cea mai mare desfasurare de material pe care a utilizat-o pana acum, fiind si prima comanda primita de artista de la inceputul carierei.

Fantana de tip pop-art din Times Square va fi disponibila publicului in perioada 7 octombrie – 8 decembrie 2021 in Duffy Square si face parte dintr-un program cultural de dezvoltare a pietei newyorkeze.

Jean Cooney, coordonatorul programului Times Square Arts a explicat semnificatia fantanii intr-un mod similar cu motivatia artistei: „Fantana este o structura foarte familiara in spatiul civic si esti obisnuit deja sa o intalnesti intr-o piata publica. Dar Pamela schimba acest concept cu totul si creaza ceva complet neconventional si incredibil de distinct. Nu am mai vazut asa ceva niciodata in spatiul artei publice.”

Lucrarea va fi o extensie a stilului estetic al lui Council pe care ea il numeste „blaxidermie”: „Aceasta estetica afro-americana este felul meu de a aborda ornamental si vizual o lucrare de arta la care se adauga o nota de umor. Pentru mine absurdul este un element central pe care il folosesc pentru a interactiona cu subiecte sensibile”, mentioneaza Council. 

Nascuta in 1986 in New York, Pamela Council este o artista interdisciplinara ghidata de cautari materiale, culturale si metafizice, practica sa include umor, structuri inventive si o estetica afro-americana. Se foloseste sculptura, print, design, obiecte arhitecturale, texte si lucrari de tip performance pentru a da viata ideilor sale si pentru a comemora diverse aspecte ale vietii.  

Incepand cu anul 2017, artista a calatorit constant pe intreg teritoriul Statelor Unite si prin alte locuri din lume pentru a vedea si cunoaste diferite centre culturale si situri importante pentru patrimoniul mondial. A invatat sa se gandeasca mai mult la monumente ca la niste lucruri care lasa urme in timp si astfel si-a adaptat viziunea la o scara mai mare. 

Council a expus in muzee din lume si de pe teritoriul SUA, cum ar fi New Museum for Art, United States Library of Congress, Schomburg Center for Research in Black Culture, Studio Museum in Harlem, Nike, si MoCADA. 

Citește în continuare