Skip to content

„Cinema sub clar de luna“ se muta in Gradina Muzeului National al Literaturii Romane pana in octombrie. In primul weekend puteti urmari “Neidentificat”, “Vara lui ’85” si “Tata muta muntii”

Proiectul „Cinema sub clar de luna“ revine la Bucuresti, de aceasta data in Gradina Muzeului National al Literaturii Romane (str. Nicolae Cretulescu, nr. 8), in zona Piata Romana/ Calea Victoriei, din 3 septembrie pana in 17 octombrie.

Spectatorii vor avea ocazia sa vada filmele intens dezbatute si premiate la marile festivaluri,  productiile care au deschis si inchis oficial TIFF 2021, cele recompensate cu Premiul Publicului si cateva dintre cele mai asteptate premiere romanesti.

„Cinema sub clar de lunase deschide vineri, 3 septembrie, de la 20:30, cu “Neidentificat”, in regia lui Bogdan George Apetri, un film politist intens, cu accente noir, distins cu Premiul FIPRESCI la TIFF 2021.

Cunoscut pentru debutul cu „Periferic” din 2012, Bogdan George Apetri a realizat alte doua lungmetraje care vor fi lansate anul acesta „Neidentificat” si „Miracol”. Primul va intra in cinematografele romanesti pe 6 august si este o coproductie Romania-Cehia-Letonia care a avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Varsovia unde a castigat Premiul Juriului in competitia internationala.

„Neidentificat” combina si reinterpreteaza diverse arhetipuri cinematografice populare si de succes: filmul politist si detectiv, filmul de actiune, filmul noir si cel care are drept protagonist un anti-erou. Povestea se desfasoara intr-un orasel din Romania si vorbeste are un prim plan un polistic care o ia razna si devine meticulos in strategia lui de a face rau, avand rigoarea unui criminal in serie.

Din distributia filmului fac parte actorii Emanuel Parvu, Bogdan Farcas, Dragos Dumitru, Vasile Muraru, Ana Popescu, Olimpia Malai, Kira Hagi, Ion Bechet, Ioana Bugarin, Cezar Antal si Andrei Aradits.

Sambata, publicul este invitat la o poveste despre adolescenta si iubire, o oda nostalgica adusa anilor ’80, semnata de celebrul cineast francez François Ozon – “Vara lui ’85″/ “Été 85”.

Filmul ii are in distributie pe Félix Lefebvre, Benjamin Voisin si Philippine Velge si spune povestea lui Alexis, care are 16 ani si se rastoarna cu barca in afara coastei Normandiei. Printr-o minune, David se afla in apropiere si il salveaza.

Duminica se proiecteaza “Tata muta muntii”, noua productie a lui Daniel Sandu, a avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Shanghai si a fost primit de publicatia The Hollywood Reporter cu cronici pozitive.

Intr-o recenzie publicata pe site-ul revistei, a fost descris ca fiind „de aventura care-si pastreaza inima in traditia moderna a dramelor romanesti insa are potentialul sa atraga un public mai larg”.

Cunoscut pentru lungmetraj de debut „Un pas in urma serafimilor”, Daniel Sandu a scris si scenariul pentru „Tata muta muntii” si a mers cu echipa in Muntii Carpati unde a asteptat conditiile perfecte de viscol si avalansa pentru a surprinde secventele picturale. Filmul spune povestea unui barbat gata sa inceapa o noua etapa alaturi de o femeie mai tanara care este readus violent in contextul vietii pe care incearca sa o lase in urma atunci cand fiul sau adolescent dispare intr-o drumetie montana.

Din distributie fac parte Adrian Titieni, Valeriu Andriuta, Judith State, Tudor Smoleanu, Elena Purea si Radu Botar.

Proiectiile vor continua in fiecare saptamana, pana pe 17 octombrie, iar biletele sunt disponibile pe eventbook.ro/program/cinema-sub-clar-de-luna

Citește în continuare