Skip to content

Un student britanic a primit ca pedeapsa de la un judecator sa citeasca literatura clasica pentru a i se micsora sentinta. Studentul a descarcat ilegal peste 70.000 de documente extremiste

Publicatia The Guardian relateaza o sentinta neobisnuita, mai exact decizia unui judecator britanic de a da o sentinta care priveste cititul literaturii clasice. Ben John, fost student la Universitatea De Montfort din Leicester, a fost cercetat pentru descarcarea din online a peste 70.000 de documente, majoritatea extremiste, printre care si instructiuni de fabricare a bombelor. In schimbul micsorarii pedepsei cu inchisoarea, judecatorul a decis ca acesta sa citeasca literatura clasica de Dickens, Austen, Shakespeare si Hardy, printre alte recomandari.

Tanarul va trebui sa se intoarca in instanta dupa patru luni pentru a-i fi testate cunostintele acumulate prin lectura, fiind condamnat la doi ani de inchisoare si inca doi ani cu suspendare, daca citeste.

Judecatorul i-a recomandat sa inceapa cu romanul “Mandrie si prejudecata” a lui Jane Austen, “Poveste despre doua orase” a lui Charles Dickens si “A douasprezecea noapte” a lui Shakespeare, dupa care sa studieze Thomas Hardy si Anthony Trollope. De asemenea, judecatorul considera ca tanarul este un caz izolat si ca trebuie doar ajutat sa se integreze in societate, intreaga lui activitate fiind exclusiv online, pe grupuri dedicate miscarilor extremiste.

Tanarul este cunoscut cu antecedente, fiind in evidenta statului britanic cu mai multe incercari extremiste, in special prin scrisori furioase impotriva comunitatii LGBT, imigrantilor si liberalilor.

La 11 august 2021, el a fost condamnat de un juriu pentru ca detinea informatii susceptibile de a fi utile pentru pregatirea unui act de teroare, care prevede o condamnare maxima de 15 ani. Acesta a copiat peste 9.000 de documente legate de extrema dreapta si terorism pe hard disk-ul computerului sau, adaugand inca 2.600 cateva luni mai tarziu, in august 2019, dupa cum relateaza The Guardian, in total fiind peste 70.000 de astfel de documente descoperite in posesia sa. Majoritatea documentelor descoperite in casa acestuia au legatura cu ideologia nazista, fascista si inspirata de Adolf Hitler.

Citește în continuare