Skip to content

Tendinte in teatru imersiv: Punchdrunk anunta un spectacol despre caderea Troiei desfasurat in 3 cladiri intinse pe 10.000 de metri patrati.

Punchdrunk, compania de teatru imersiv care a revolutionat industria spectacolelor, revine cu o noua experienta inspirata de caderea orasului antic Troia. 

Noul spectacol se numeste „The Burnt City” si se va desfasura in mai multe cladiri industriale din sudul Londrei, pe aproape 10.000 de metri patrati. Va fi primul show european Punchdrunk din ultimii 8 ani care va fi disponibil publicului larg, biletele vor fi puse la vanzare in curand.

Creata sub forma unei experiente unice pentru fiecare prestatie in parte, „The Burnt City” este inspirata din doua tragedii grecesti: „Agamemnon” lui Eschil si „Hecuba” a lui Euripide. Actiunea este plasata intr-un viitor paralel iar estetica distopiana isi are radacinile in universul filmului „Metropolis” al lui Fritz Lang. Va fi o reinterpretare a momentului istoric dar si a miturilor din jurul caderii orasului Troia.

Spectacolul va fi impartit intre 3 cladiri, una dintre ele va fi Troia, iar alta va reprezenta Grecia.

„The Burnt City” se va desfasura in cladirile din „Woolwich Arsenal” care obisnuiau sa fie locuite de mii de oameni, cunoscute in trecut drept locul nasterii echipei de fotbal Arsenal. Spatiile au fost transformate ca parte dintr-un proiect de 4 milioane de lire sterline care au fost investite pentru crearea unui nou centrul cultural cu teatre, sali de dans, de repetitii, ateliere artistice si un studio de inregistrari.

Experienta se afla in lucru de aproape 10 ani si va primi in jur de 600 de vizitatori. Fiecare spectacol va incepe sub forma unui tur ghidat al unui muzeu iar la un moment dat, spectactorii se vor trezi in mijlocul luptei din Troia. Vor intalni monstri, zei si pasaje secrete.

Jurnalistii britanici de la Standard si The Guardian au facut deja un prim tur al productiei si au explicat ca publicul va intra direct intr-un oras adus la viata. Realizat intr-un mod cat mai imersiv, orasul va avea palate, hoteluri, o opera, alei apartamente dispuse pe mai multe etaje, cafenele si curti interioare care vor construite in urmatoarele 6 luni. Spatiile vor fi populate de 30 de actori meniti sa creeze o intriga narativa si senzatia unei lumi cat mai reale.

Vizitatorii vor primi la intrare masti create de Punchdrunk, vor fi atat pentru protectie impotriva Covid-19 dar si pentru a crea o anume atmosfera. In trecut, spectactorii de la „Drowned Man” au purtat masti pe intreaga durata a experientei, cu multi ani inaintea pandemiei.

Regia ii apartine lui Felix Barret si Maxine Doyle, cea din urma realizand si coregrafia in timp ce Barrett s-a ocupat de decor alaturi de Vaughan and Minns.

Costumele sunt realizate de David Israel Reynoso iar luminile de FragmenNine. Barret a declarat ca va fi cea mai scumpa si cea mai ambitioasa productie Punchdrunk de pana acum, fiind puse la dispozitie inclusiv lifturi pentru cei care nu pot urca scarile.

Costumele vor fi create in hub-ul cultural din Woolworks care functioneaza deja si va fi deschis publicului in saptamanile urmatoare. Printre companiile care opereaza din cladirile adiacente se numara compania de teatru Protein a lui Luca Silvestrini, National Youth Jazz Orchestra si Chineke! Orchestra.

Spectacolele vor dura in jur de 3 ore fiecare, vor avea loc intre 22 martie si 28 august 2022, iar biletele vor fi puse in vanzare pe 8 septembrie si vor costa 25 de lire. Vor putea fi cumparate de aici.

Punchdrunk este o companie care si-a propus sa schimbe formatul unei piese de teatru, prin realizari care transformat complet contextul si care se concentreaza atat pe public si spatiu, cat si pe interpreti si naratiune. Creatorii inspirati organizeaza astfel de productii in cladiri abandonate si ofera un nivel cinematografic de detaliu pentru a cufunda publicul in lumea spectacolului. 

Cea mai recenta experienta Punchdrunk din Londra a fost „Drowned Man” in 2013 cand au transformat un fost oficiu postal din Paddington intr-un studio de film din epoca de aur a Hollywood-ului. Ulterior, au pus in scena „Sleep No More”, o adaptare dupa Macbeth de Shakespeare, cu actiunea desfasurata intr-un vechi hotel din Manhattan, spectacolul devenind un succes in New York si in Shanghai unde este jucat si in prezent.

Anul trecut au lucrat la miniseria de 6 episoade “The Third Day”/ “A treia zi”, cu Jude Law si Naomie Harris in rolurile principale. Scenariul are doua parti: ‘Vara” – in care un barbat (Jude Law) viziteaza o insula misterioasa si descopera localnicii hotarati sa-si apere casa cu orice pret si “Iarna” – care o prezinta pe ambitioasa Helen (Naomie Harris), care ajunge pe insula in cautarea unor raspunsuri.

Mai multe despre tendintele anuntate inaintea pandemiei pentru creatorii de entertainment puteti citi mai jos.

Citește în continuare