Skip to content

Inspiratie pentru Black Friday: Tendinte in moda pentru sezonul toamna-iarna 2021/2022

Chimistul francez Antoine Laurent de Lavoisier scria, despre cu totul alt subiect decat cel de fata: „Nu se pierde nimic, nu se inventeaza nimic, totul se transforma.” Este un citat care descrie perfect tendintele din moda pentru urmatoarele 6 luni. 

Influentata de efectele pandemiei si de micro-tendintele care apar pe TikTok, reteaua sociala care starneste cel mai mult interes in ultima vreme, lumea modei se afla intr-un moment in care recicleaza idei destul de recente.

Daca in anii trecuti au fost preluate siluete si idei din anii ’70-’80-’90, moda a ajuns la capitolul anilor ‘2000, mai exact, in perioada de inceput a deceniului in care era internetului a creat primele tendinte ale modei influentate de mediul digital.

Printre ele se numara stilul sport-glam-sexy al lui Britney Spears si al cantaretelor si actritelor formate de Disney Channel, rochia decoltata Versace purtata de Jennifer Lopez pe covorul rosu – care a fost data drept inspiratie pentru butonul „Google Images” dar si stilul mai simplu si confortabil al unor actrite precum Jennifer Anniston, Cameron Diaz sau Julia Roberts. 

Din tendintele descoperite de marile publicatii internationale de moda, Urban.ro a realizat o selectie care ar putea fi adaptata cu usurinta in contextul romanesc, in stilul vestimentar de strada, de birou, de iesit la o cina, la teatru sau de petrecut sarbatorile cu familia.

Dupa aproape 7 ani de pasteluri, se revine la culori saturate. Stilistul Benjamin Bruno o numeste „terapia prin culoare”.

In privinta nuantelor in tendinte pentru sezonul toamna-iarna 2021 2022, se poarta culorile saturate, mult mai bogate si mai intense decat in anii anteriori. Este un raspuns direct al starii de depresie care s-a lasat asupra lumii intregi din cauza pandemiei. Stilistul Benjamin Bruno (care semneaza majoritatea editorialelor de tendinte din editia britanica a revistei Vogue) crede ca: „este terapie prin culoare. Cand porti culori mai intense, te simti mai bine.”

Desi nuantele nu se duc spre neon, asa cum e cazul in tendintelor de vara, culorile din noile colectii Dior, Victoria Beckham sau Erdem oscileaza intre prespalat si saturat.

In privinta pastelurilor, culoarea lavandei si nuantele deschise de violet sunt petele de culoare preferate ale sezonului

O reminiscenta a culorii anului 2018 – ultraviolet – dar si a pastelurilor care sunt preferate in continuare de adolescenti si celebritatile de pe TikTok, lavanda este o pata de culoare aparent optimista care poate fi combinata cu usurinta cu tonurile neutre care au fost la moda in ultimii ani.

Defilarile Jil Sander, Lacoste, Salvatore Ferragamo si Miu Miu s-au remarcat prin tinute in nuante de lila si mov deschis.

Pentru anotimpul rece, gecile, jachetele, salopetele si rochiile matlasate au devenit piesele vedeta ale sezonului de toamna-iarna 2021/2022.

Gecile de tip „puffer” matlasate au fost interpretate atat intr-un stil sport, dar si elegante, inspirate din silueta de tip clepsidra. Cel mai des au fost croite intr-o forma supradimensionata, ca o piesa-vedeta a oricarei tinute purtate in sezonul de iarna care urmeaza. Astfel de piese vestimentare exagerate au aparut in defilarile de moda Prada, Givenchy, Marni, Balenciaga, Isabel Marant, Raf Simons si Jason Wu. Pot avea orice forma, de la cea a unui palton la rochii, poncho sau fuste midi.

Tricotajele sunt prezente constant in tinutele de toamna insa pentru ultima parte a acestui an, tedintele indica tricotajele in tonuri neutre ca fiind preferate in materie de confort si eleganta.

Desi nu sunt asociate neaparat cu un stil elegant, tricotajele create de marile de case de moda pentru sezonul toamna-iarna au croiuri feminine si o paleta de culori care ofera confort vizual si o stare de echilibru si alinare.

Designerii au favorizat tonurile neutre de bej, gri, grej, caramel, crem si pana spre maro inchis. Printre brandurile de lux care opteaza pentru tricotaje neutre se numara Ports 1961 care recomanda esarfe groase purtate peste jerseuri si fuste tricotate, Ami cu rochii tricotate pana la glezna, compleuri din fuste si bluze la Altuzarra si Proenza Schouler, fuste si bustiere la Fendi si detalii precum franjuri tricotati la Chloé.

Ideala pentru cei pasionati de layering, puloverul tip vesta este un element surpriza al acestui sezon care continua o tendinta inceputa anul trecut.

Reaparuta in defilarile de moda in toamna anului 2020, puloverul de tip vesta a fost prezent in majoritatea colectiilor prezentate de brandurile de lux europene si americane, inclusiv Phillip Lim, Molly Goddardsau Saks. In magazinele mass-market precum H&M, Mango sau Zara veti gasi deja variante pe care le puteti purta peste camasi, rochii si bluze din matase, puteti incerca suprapuneri de texturi atat prin monocromie dar si prin imprimeuri diverse.

Citește în continuare