Skip to content

Din decembrie, Sagrada Familia din Barcelona va inaugura al noualea turn. Lucrarile la monument, au inceput in 1882

Sagrada Familia, cel mai vizitat monument din Spania, creatia arhitectului catalan Antoni Gaudí, va inaugura turnul Fecioarei Maria pe 8 decembrie, de sarbatoarea Imaculatei Conceptii, fiind o lucrare de 138 de metri inaltime si o stea luminoasa de 7,5 metri diametru din sticla si otel inoxidabil.

Steaua Fecioarei Maria cantareste 5,5 tone si va fi montata in varful turnului pe 29 noiembrie. Ea a costat aproape 1,5 milioane de euro si este integral realizata din materiale rezistente pentru a nu fi deteriorată de razele soarelui. 

Dupa ce vor fi terminate toate lucrarile, bazilica va avea 18 turnuri sau turle cu profil parabolic. Pana in prezent sunt opt turnuri ale Apostolilor, dintre care patru in curs de constructie. Turnul lui Iisus, cel mai inalt, si turnurile celor patru Evanghelisti sunt schitate si ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului viitor. 

Lucrarile la Sagrada Familia sunt finantate exclusiv din donatii, mecenat si bilete vandute vizitatorilor. De aceea, lucrarile se finalizeaza mai incet. Conform planurilor lui Gaudi, monumentul va gazdui 9.000 de credinciosi si va fi finalizat in 2026, la 100 de ani de la moartea creatorului sau.

Gaudi a preluat controlul proiectului Sagrada Familia printr-o serie de intamplari fericite in 1883 si a dedicat ultimii 43 de ani din viata realizarii acestuia, insa a reusit sa realizeze doar cripta si fatada Nativitatii.

„Templo Expiatorio de la Sagrada Familia”, Templul Mantuitor al Sfintei Familii a fost un proiect demarat in 1872 de librarul spaniol Bocabella care isi dorea sa inspire crestinii care renuntau la religie ca urmare a Revolutiei Industriale. 

Francisco de Paula del Villara fost angajat sa creeze un templu urias intins pe 12,800 de metri patrati. Planurile acestuia includeau o biserica in stilul neogotic tipic cu trei naosuri. Arhitectul a avut neintelegeri cu municipalitatea in legatura cu materialele pe care urma sa le foloseasca si a demisionat. Conducerea proiectului a fost preluata de Juan Martorell care a refuzat sa devina arhitectul cladirii si l-a propus mai departe pe tanarul Gaudi, la numai 31 de ani, pentru a dezvolta Sagrada Familia. Anterior, Martorell si Gaudi lucrasera impreuna la alte trei proiecte.

Initial, Gaudi a lucrat pe proiectul lui del Villar, a construit altarul si a pregatit biserica pentru a putea fi oficiate slujbele de duminica incepand cu martie 1885. 

A regandit biserica in forma unei cruci latine in care altarul urma sa fie inconjurat de sapte capele dedicate celor sapte pacate ale Sfantului Iosif. Fiecare dintre capele urma sa includa o reprezentare diferita a Sfintei Familii. Altarul era incadrat de doua intrari care reprezinta doua perioade din viata lui Iisus. Cea a Nasterii cu trei intrari: Credinta, Speranta si Caritatea si cea a Patimilor care incadreaza sculptura cu Iisus pe cruce. In total sunt opt naosuri care leaga altarul de Fatada Gloriei, intrarea principala in Sagrada Familia. 

Catedrala a fost gandita ca un omagiu adus credintei catolice si fiecare detaliu adaugat de Gaudi avea un simbol divin. Celelaltre trei fatade urmau sa fie flancate de catre patru turnuri dedicate celor 12 apostoli. In mijloc, a fost proiectat un alt turn cu inaltimea de 170 de metri, dedicat lui Iisus Hristos. Alte patru turnuri erau dedicate Evanghelistilor iar turnul de deasupra absidei purta numele Fecioarei Maria, cel care va fi oficial inaugurat pe 8 decembrie.

Citește în continuare