Skip to content

Incepand de astazi, la Galeriile Carol poate fi vizitata prima expozitie solo a artistului Ionut Barau: OUT OF THE WOODS.

Treptat, muzeele si galeriile bucurestene anunta noile expozitii care vor putea fi vizitate in sezonul de toamna. O propunere inedita vine din partea Galeriilor Carol care ii ofera o sansa tanarului Ionut Barau prin prima lui expozitie solo intitulata „Out of the woods”. Vernisajul va avea loc astazi, 17 septembrie 2021, intre orele 12:00 si 20:00 iar expozitia va putea fi vizitata pana la finalul lunii viitoare.

Nascut in 1996 in Focsani, Ionut Barau a absolvit cursurile sectiei de Pictura de la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti unde l-a avut coordonator pe Alexandru Radvan pentru tema „Déjá vu! legatura omului cu natura”.

In 2019 a fost inclus in expozitia Art Safari la sectiunea „Young Blood, The Art of Your Times” dedicata noului val de tineri artisti emergenti. Tot in 2019 a participat la expozitia „What’s Next?” care a avut loc in cladirea Bancii Comerciale Romane, Bucuresti. In 2018 a participat la prima editie a taberei de arte vizuale GIGANTICA, de la Mogosoaia. In 2020 a participat la expozitia de grup Shaping Surfaces. In octombrie 2021 va participa la Art Market Budapest,Ungaria, intr-o expozitie de grup, impreuna cu Galeriile Carol. 

Intre timp, tot Galeriile Carol ii dedica prima expozitie solo in care lucrarile de mari dimensiuni au fost alese sub tema „Out of the woods”, curatorul fiind Raluca Baloiu, istoric de arta care publica articole, carti, enciclopedii, cataloage si reviste de specialitate inca din 2007. In prezent, Baloiu se ocupa de programul managerial si curatorial al Galeriilor Carol. 

Curatorul descrie expozitia printr-o scenografie complexa, cu panze de dimensiuni impresionante si o materialitate accentuata, in mod asemanator fiind redata si paleta cromatica.

Pe suprafata lucrarilor lui Ionut Barau se regasesc ramuri si trunchiuri de brazi, molizi, pini. Frunzele de stejar, salcam, maslin, bambus si palmier sunt redate in nuante si tonuri de albastru, verde, turcoaz si cyan. Compozitiile sunt intregite de arbusti agatatori – precum iedera, salcamul (glicina), clematisul. Arbustii sunt ilustrati in nuante si tonuri de galben, lila si magenta, iar nuferii, strelitiile si narcisele sunt pictate in culori si tonuri de rosu. In toata aceasta vegetatie, artistul insereaza siluetele unor protagonisti prin care sunt personificate diferitele fatete ale eului. 

Din textul care descrie expozitia: „Pe de-o parteeste vorba despre un Eu fundamental prin care isi exprima intimitatea psihica, pe de alta parte artistul se refera la un Eu pe care-l implica in viata sociala (asa cum apare la Henri Bergson, in „Essai sur les données immédiates de la conscience”, French edition, 2018), Eul spiritual – care se gandeste pe sine cu aceeasi obiectivitate ca si pe altii; Eul intim, format din valorile fundamentale ale artistului; Eul social – care inglobeaza sistemele de valori profesionale, de clasa.”

In panzele lui Ionut Barau, discursul plastic al perisabilitatii, al degradarii si al alterarii poate fi citit pe doua planuri  atat ca alterare a formei in interiorul unei istorii personale, cat si ca degradare a formei intr-un mediu natural. 

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 31 octombrie 2021, in conformitatecutoatenormelesanitare in vigoare pe Bulevardul Carol I, nr 59, etaj 1, interfon 3C, in zona Universitate si a Teatrului National.

Galeriile Carol au fost fondate de Iulia Deme, in anul 2015, in Bucuresti. Situate intr-o cladire de la inceputul sec. al XX-lea, in care sunt imbinate neoclasicismul si stilul Art Deco, Galeriile Carol au un program curatorial axat pe expozitii care resusciteaza arta diasporei anilor ’70 – ’80 si inovatia adusa de artistii din diaspora, sprijinind in acelasi timp artisti emergenti care lucreaza cu medii neconventionale atat in sculptura, pictura cat si in noile media. 

Citește în continuare