Skip to content

(foto) Tendinte: casele viitorului sunt modulare, folosesc otel prefabricat cu imprimante 3D si isi genereaza propria energie electrica.

Pandemia si noile inovatii tehnologice au schimbat modul in care vor fi construite casele in viitor. De altfel, intreaga industrie a constructiilor pare sa treaca prin schimbari fundamentale in care sunt integrate imprimantele 3D, ideea de izolare personala sau colectiva si atentia accentuata la urmele pe care fiecare om le lasa asupra mediului inconjurator.

In ultimii ani, s-au conturat mai multe tendinte in privinta caselor viitorului iar exemplele oferite de compania de arhitectura Mask care opereaza in Sardinia, Italia si Istanbul, Turcia par sa includa toate inovatiile mentionate anterior.

Noua creatie Mask este o casa auto-sustenabila care furnizeaza resurse energetice inclusiv pentru spatiile din jurul ei. Este o constructie modulara care se poate expanda si este flexibila pentru a fi adaptata la orice fel de teren. 

Fiecare cladire este gandita in jurul unui „turn de energie” care va furniza energie generata in mod natural, solara si eoliana. Partea superioara a turnului se va roti la 360 de grade, in acelasi timp cu vantul care va genera energia necesara turbinei eoliene. Modulele din care este construita casa au goluri menite sa permita intrarea vantului care va fi directionat catre turbine. In varful turnului vor fi instalate instrumentele tehnologice de ultima generatie precum camere video inteligente si detectoare de incendii din jur, fiind adaptate pentru criza climatica pentru a furniza siguranta sociala in cazul unor dezastre naturale.

Tot sistemul tehnologic care va opera casa inteligenta a viitorului se va afla in partea inferioara a turnului unde vor fi gazduite rezerve pentru apa si energie dar si o statie de distributie care va putea sustine zonele inconjuratoare.

Prototipul casei se numeste „madre natura” si este un sistem dezvoltat pentru a fi integrat in mediul natural, fiind inspirat din sculptura „La Madre” a artistului Constantino Nivola. Primul complex de acest gen va fi construit in zona Orani din Sardinia si va fi realizat dintr-un sistem de constructie bazat pe un exoschelet care foloseste in intregime otel creat de o  imprimanta 3D, tehnica fiind numita „exootel”. Mai exact, sistemul este proiectat astfel incat structura metalica sa fie un conductor pentru toate elementele functionale ale casei.

Modul in care va fi instalata lumina in casele modulare va oferi vizibilitate atat in interior dar si pentru zonele inconjuratoare, fiecare cladire va functiona ca un far in mijlocul naturii.

Gandit, pentru inceput, sub forma unui muzeu in aer liber care poate fi locuit, luminile pot oferi, de asemenea, iluminat pentru activitati de divertisment, uz social sau expozitii si spectacole. Sistemul de lumini poate fi gandit in jurul unei singure case sau ca un tot unitar in care mai multe case dintr-un cartier creeaza o forma anume, precum cea a unui zmeu pe care o vedeti in imagini.

In cazul specific al pandemiei, anumite parti din casa pot fi izolate de restul temporar pentru a permite izolarea uneia sau mai multor persoane. Spatiul social poate fi impartit in diferite sectiuni, modulele fiind adaptabile nevoilor individuale si comunitare.

Mai jos puteti descoperi cum este folosita tehnica imprimantelor 3D in arhitectura, in special in domeniul constructiilor. Specialistii o considera o revolutie care va schimba „criza constructiilor”.

In ultimii ani, au fost conceptualizate o serie de case printate 3D, promitand timpi de constructie rapizi si costuri reduse de constructie. De la o casa de 400 de metri patrati realizata in 24 de ore in Rusia in 2017, pana la un cartier intreg printat in Mexic doi ani mai tarziu. In SUA, prima casa tiparita care a iesit pe piata este un spatiu cu un etaj, 1.400 de metri patrati in Riverhead, New York – a fost listata pentru 299.000 de dolari in luna februarie.

Citește în continuare