Skip to content

(galerie foto) Una dintre primele case realizate integral cu o imprimanta 3D a fost construita in 200 de ore.

Casa Tecla este cel mai recent proiect dezvaluit de catre firma Mario Cucinella Architects in micul oras italian Massa Lombarda din Ravenna.

Tecla, una dintre primele case din lume printate 3D are o structura de 60 de metri patrati si un invelis realizat in intregime din lut, asa cum este specific zonei.

Numele este inspirat de orasul fictiv „Thekla” din universul scriitorului italian Italo Calvino si evoca atemporalitatea arhitecturii antice adusa in secolul al XXI-lea.

A fost realizata in doar 200 de ore prin tehnologia revolutionara de imprimare 3D „WASP” si include un dormitor, o camera de zi si o baie. Fiecare detaliu al spatiului a fost gandit de arhitectii lui Mario Cucinella, de la becurile exterioare plisate pana la materialul durabil si robust. Locuinta minimalista este in intregime autoportanta, avand o structura complexa din lut.

Alegerea lutului ca material primar a simplificat procesul de constructie si a creat aspectul de coeziune intre interiorul si exteriorul casei dar si fata de mediul inconjurator. Fiind realizat din solul local si apa, materialul vine ca un raspuns atat pentru schimbarile climatice dar si pentru integrarea industrializarii si a tehnologiei in comunitatile locale.

Tipul specific de argila al locuintei Tecla este autoizolant, ceea ce inseamna ca poate echilibra atat temperatura, cat si ventilatia prin perete.

Casa a fost realizata ca un prototip. Este descrisa ca primul eco-habitat construit folosind, in acelasi timp, mai multe imprimante colaborative Crane WASP si o demonstratie ca tehnologia 3D este capabila sa creeze si cladiri optimizand procesul de constructie si minimizand utilizarea resurselor umane si energetice.

Arhitectura interioara, usor curbata si minimalista, reprezinta o abatere de la stilurile clasice – romanic, baroc si neoclasic – care definesc structurile inconjuratoare din Italia. Motivul pentru care arhitectii au lasat cea mai mare a spatiului gol este pentru a permite viitorilor proprietari dornici sa incerce noul concept de casa 3D, sa isi imagineze cum ar vrea sa decoreze. 

Mai jos puteti urmari procesul de constructie.

In ultimii ani, au fost conceptualizate o serie de case printate 3D, promitand timpi de constructie rapizi si costuri reduse de constructie.

De la o casa de 400 de metri patrati realizata in 24 de ore in Rusia in 2017, pana la un cartier intreg printat in Mexic doi ani mai tarziu. In SUA, prima casa tiparita care a iesit pe piata este un spatiu cu un etaj, 1.400 de metri patrati in Riverhead, New York – a fost listata pentru 299.000 de dolari in luna februarie.

Dar, in timp ce structurile anterioare au fost construite folosind materiale de beton sau sintetice precum plasticul, Tecla a folosit lut, fibre din coji de orez si un liant, despre care Cucinella spune ca este mai putin de 5% din volumul total. 

Arhitectii considera ca aceasta abordare poate fi reprodusa in diferite parti ale lumii, folosind orice materiale locale sunt disponibile si ar putea fi deosebit de utila in zonele rurale defavorizate, unde materialele de constructii industriale pot fi mai greu de gasit.

Cladirea din lut are dezavantajele sale. Este un proces mult mai lent decat betonul cu uscare rapida – designul poate fi printat in 200 de ore, dar amestecul de argila poate dura cateva saptamani pana la uscare, in functie de clima, potrivit lui Cucinella – si are, de asemenea, limitari de inaltime – nu vor putea fi vazuti zgarie-nori strict din lut.

Citește în continuare