Skip to content

Peste 1500 de picturi si desene de Van Gogh, disponibile online, gratuit, in versiune digitala. In timpul vietii artistul a vandut o singura pictura, cumparata de o femeie artist la cateva luni inainte de moartea acestuia.

Pe platforma online a Muzeului Van Gogh din Amsterdam au fost publicate 1515 de picturi si desenele ale lui Vincent Van Gogh. Printre acestea se afla si cele mai cunoscute opere ale sale, dar si o serie de scrisori, notite si obiecte personale. 

Acestea au fost publicate dupa finalizarea unui proiect important de digitalizare si cercetare a lucrarilor din patrimoniul muzeului care a inceput in 2018 si care a avut ca scop facilitarea accesului la opera maestrului olandez. 

Pe langa picturile realizate de artist, se pot vedea si schite, studii de anatomie si vegetatie, peisaje, portrete, autoportrete si naturi statice. 

Muzeul Van Gogh gazduieste cea mai mare colectie de lucrari ale artistului, cat si un numar impresionant de obiecte personale si scrisori. Printre cele mai importante opere detinute de muzeu se numara seria de picturi cu flori, autoportretele artistului si celebra panza cu dormitorul sau.

In colectia online a muzeului fiecare pictura este insotita de cateva date esentiale si o mica descriere despre tehnica, contextul in care a fost realizata si relevanta ei pentru parcursul artistic al lui Van Gogh. De asemenea, sunt afisate detalii cu privire la expozitiile in care a aparut lucrarea respectiva si surse bibliografice despre aceasta. Este una dintre cele mai complexe si de incredere surse despre Van Gogh existente online in acest moment.

Cele 1515 de opere pot fi descoperite aici

Desi popularitatea lui Van Gogh a crescut considerabil dupa moartea acestuia, artistul a reusit sa vanda o singura pictura in timpul vietii. Aceasta a fost cumparata de Anna Boch, o pictorita impresionista de origine belgiana. 

Podgoria rosie

Boch a cumparat pictura „Podgoria rosie” de la Van Gogh in 1890 cand a fost prezentata in cadrul expozitiei anuale a grupului de artisti belgieni Les XX de la Bruxelles. Aceasta i-a oferit artistului o suma de 400 de franci (aproximativ 1.800 de euro in prezent) in schimbul panzei. 

Anna Boch era sora lui Eugène Boch, un alt pictor impresionist, prieten cu Van Gogh, caruia artistul i-a realizat portretul in 1888 cand se afla intr-o vizita la Arles. Anna Boch era o femeie moderna cu o personalitate indrazneata, orientata catre progres. Aceasta detinea o masina si prefera de cele mai multe ori sa calatoreasca singura — un lucru greu de imaginat pentru femei la finalul secolului al XIX-lea. 

Dupa moartea lui Van Gogh din 1890, pictorita a mai cumparat cu 350 de franci o alta lucrare a acestuia, „Piersici infloriti”, realizata in 1889. 

Ulterior, Boch a vandut ambele lucrari in 1907 pentru o suma de 10.000 de franci, de 13 ori mai mult decat pretul de achizitie. Cele doua opere au ajuns in decursul timpului in diferite institutii. Pictura „Piersici infloriti” se afla in prezent la Galeria Courtauld din Londra, in timp ce „Podgoria rosie” se afla in colectia Muzeului de Arta Puskin din Moscova. 

In prezent, Annei Boch ii este dedicata o expozitie retrospectiva la Ostend, in Belgia, cu ocazia aniversarii de 175 de ani de la nasterea ei. Expozitia a fost deschisa pe 1 iulie la Mu.ZEE, Muzeul de Arta Moderna al orasului si poate fi vizitata pana in 5 noiembrie 2023. Evenimentul va ajunge din februarie 2024 si la Muzeul de Arte Frumoase din Pont-Aven, Franta.

In cadrul retrospectivei s-a incercat si integrarea celor doua opere de Van Gogh cumparate de Boch, insa din diverse motive acestea nu au mai fost expuse. In schimb, in spatiile galeriei poate fi vazut portretul lui Eugène Boch realizat de Van Gogh. 

Mai jos va lasam sa va bucurati de tururile virtuale si mai multe despre impactul lucrarilor lui Van Gogh in lumea contemporana.

Citește în continuare