Skip to content

“Cautatorul de vant”, “Marfa si banii”, “Romania salbatica” si “Petrov’s Flu” sunt filmele care pot fi vazute in acest weekend la Cinema sub clar de luna. Proiectiile sunt in aer liber in Gradina Muzeului Literaturii

Proiectul „Cinema sub clar de luna“ a revenit la Bucuresti, de aceasta data in Gradina Muzeului National al Literaturii Romane (str. Nicolae Cretulescu, nr. 8), in zona Piata Romana/ Calea Victoriei.

Spectatorii vor avea ocazia sa vada filmele intens dezbatute si premiate la marile festivaluri,  productiile care au deschis si inchis oficial TIFF 2021, cele recompensate cu Premiul Publicului si cateva dintre cele mai asteptate premiere romanesti.

Vineri, 24 septembrie, in cadrul evenimentului Cinema sub clar de luna vor avea loc doua proiectii care fac parte din Noaptea Alba a Filmului Romanesc, Cautatorul de vant” (r. Mihai Sofronea) si  “Marfa si banii”, o proiectie speciala de la lansarea acum 20 de ani a filmului, in memoriam Luminita Gheorghiu.

“Cautatorul de vant”, cu Dan Bordeianu, Olimpia Melinte, Adrian Titieni, spune povestea lui Radu, care duce o viata solitara, sterila. Un interviu pentru un nou loc de munca ii da speranta ca lucrurile se vor indrepta si ca va scapa de depresie, dar dupa analizele medicale obligatorii afla ca nu mai are decat cateva luni de trait.

https://www.facebook.com/watch/?v=194318436039831

Considerat unul dintre primele filme romanesti care au initiat Noul Val al Cinematografiei Romanesti, “Marfa si banii”, in regia lui Cristi Puiu, va avea o proiectie speciala de la lansarea acum 20 de ani a filmului, in memoriam Luminita Gheorghiu. Filmul ii mai are in distributie pe Alexandru Papadopol, Dragos Bucur, Ioana Flora si Razvan Vasilescu.

Despre filmul lui Cristi Puiu, s-a spus ca a salvat, in 2001, sectiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes si astfel a deschis calea filmelor romanesti in festivalurile internationale.

Sambata, in curtea Muzeului Literaturii se va proiecta “Romania salbatica”, care a avut premiera mondiala in cadrul TIFF 2021 unde a cucerit si Premiul Publicului si s-a lansat din 17 septembrie in cinematografele din intreaga tara, distribuit de Transilvania Film. 

Documentarul este rezultat unui proiect inceput in 2010 de Dan Dinu in colaborare cu WWF, devenind cel mai mare proiect de fotografie si film documentar dedicat naturii din tara noastra.

Pentru inceput, Dan Dinu a fotografiat toate cele 28 de rezervatii mari din Romania – parcuri nationale, parcuri naturale, geo-parcuri si rezervatii ale biosferei – existente la acea vreme. Primul rezultat a fost o expozitie de fotografie in aer liber cu 50 de imagini expuse in cele mai vizitate zone ale celor mai mari orase din tara: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Sibiu, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova si Iasi. Pana la final, expozitia a fost vazuta de peste 50.000 de persoane.

A doua etapa a proiectului a fost dezvoltata incepand cu 2014 alaturi de Cosmin Dumitrache prin serialul documentar „Descopera Romania Salbatica” difuzat online care a strans peste 600.000 de vizualizari – il puteti vedea aici.

Duminica, 26 septembrie, va fi proiectat “Petrov’s Flu”, a regizorului Kirill Serebrennikov, filmul care a luat Premiul pentru Imagine la Cannes 2021, insa pentru care regizorul nu a putut participa la premiera, din cauza interdictiei de a parasi Rusia.

Filmul este o calatorie nebuna prin Rusia post-sovietica, fiind bazat pe romanul  „The Petrovs In and Around the Flu”, de Alexey Salnikov.

Proiectiile vor continua in fiecare saptamana, pana pe 17 octombrie, iar biletele sunt disponibile pe eventbook.ro/program/cinema-sub-clar-de-luna

Citește în continuare