Skip to content

6 albume muzicale a caror coperta este desenata de artisti celebri. Warhol, Dalí, Jeff Koons au desenat unele dintre cele mai populare albume din toate timpurile

Chiar daca toata muzica este cel mai simplu de gasit si ascultat in format digital, albumele artistilor inca sunt la mare cautare, fie ca vorbim de CD-uri sau viniluri.

Andy Warhol a desenat mai multe coperte de album, pentru Rolling Stones, Diana Ross, John Lennon sau Liza Minnelli. Cea mai cunoscuta dintre ele este cea pentru albumul The Velvet Underground & Nico (1967).

“The Velvet Underground & Nico” este unul dintre albumele care a intrat direct in topuri, fiind considerat de catre revista Rolling Stonecca fiind al 13-lea cel mai bun album din istorie. In afara de imaginea propriu-zisa, Andy Warhol a fost si producatorul albumului, ceea ce a dus la o confuzie, publicul crezand ca artistul insusi canta. De altfel, The Velvet Underground au atras atentia asupra lor pentru prima data cand Andy Warhol i-a angajat sa cante la evenimentele sale multimedia intitulate Exploding Plastic Inevitable.

Celebra coperta care arata o banana a fost facuta tot de el. Pe varianta originala a discului vinil, coaja de banana era de fapt un sticker care, odata dezlipit, dezvaluia interiorul fructului imprimat pe coperta.

Tot Andy Warhol a creat si coperta albumului Aretha Franklin intitulat simplu Aretha in 1986, fiind ultima coperta desenata de artist.

Coperta celui de-al 31-lea album de studio al Aretha Franklin este gandita tot de Andy Warhol, fiind ultima astfel de lucrare inainte ca acesta sa moara. Coperta originala se afla acum in colectia permanenta MoMA. Albumul contine melodia Respect, care s-a reintors in atentia publicului larg datorita filmului dedicat artistei, cu Jennifer Hudson in rolul celei pe care lumea intreaga o numeste The Queen of Soul.

Salvador Dalí a creat pentru prietenul sau Jackie Gleason coperta albumului Lonesome Echo.

Albumul din 1955 al comediantului, actorului si muzicianului Jackie Gleason este practic un tablou pictat de Dali, pe care l-a descris elocvent astfel: „Primul efect este acela al angoasei, al spatiului si al singuratatii. In al doilea rand, fragilitatea aripilor unui fluture, proiectand umbre lungi de dupa-amiaza tarzie, reverbereaza in peisaj ca un ecou. Elementul feminin, indepartat si izolat, formeaza un triunghi perfect cu instrumentul muzical si celalalt ecou al acestuia, cochilia.”

Keith Haring a desenat mai multe coperte de album, cel mai cunoscut fiind cea a albumului din 1983 a lui David Bowie, „Without you”.

David Bowie era un colectionar al lucrarilor lui Keith Haring, iar colaborarea dintre cei doi a avut loc pentru single-ul „Without you”, de pe albumul „Let’s Dance”. Acestia s-au intalnit dupa un show solo a lui Haring si au ramas apropiati pana la moartea prematura a artistului.

Damien Hirst a creat coperta albumului I’m With You (2011) a celor de la Red Hot Chili Peppers.

Si Damien Hirst este un apropiat al muzicienilor. Acesta a desenat mai multe coperte de album pentru The Hours, insa coperta care a facut furori in randul publicului larg este cea creata pentru Red Hot Chili Peppers, una dintre cele mai cunoscute trupe din lume.

Acesta a desenat cel de-al zecea album de studio a formatiei. Despre coperta, vocalistul Anthony Kiedis a spus: „Este o imagine. Este arta. Simbolic. Nu i-am dat sensul, dar este clar deschis interpretarii.”

Si Lady Gaga a apelat la unul dintre cei mai cunoscuti artisti contemporani pentru albumul “ARTPOP” (2013). Jeff Koons a transformat-o pe Gaga intr-o reinterpretare a picturii lui Botticelli, “The Birth of Venus”.

Creata de Jeff Koons, imaginea prezinta o sculptura nud cu Gaga cu o minge albastra in fata ei. Fundalul consta in lucrari artistice incluzand Nasterea lui Venus de Sandro Botticelli, care a inspirat viziunea lui Gaga in crearea albumului, inclusiv in videoclipul pentru ”Applause” si spectacolul de la VMA. Koons a explicat semnificatia cover-ului la MTV astfel: ”Cu acest cover, am vrut sa am o sculptura cu Gaga, o forma tridimensionala cu o minge, caci mingea devine un fel de simbol pentru tot – iar acest aspect al reflexiei ca atunci cand dai peste ceva ca o minge, te afirma, iti afirma existenta si de la acea afirmatie, incepi sa vrei mai mult. (…) Existenta ta se poate schimba, posibilitatile tale se pot schimba, perimetrul tau se poate schimba. Si, de asemenea, formele triunghiulare care ies sunt “Nasterea lui Venus”, bineinteles prezentand-o pe Gaga in rolul lui Venus – rolul naturii si al continuarii energiei vietii si continuarea si placerea esteticii si a frumusetii.”

Citește în continuare