Skip to content

Titane, câstigatorul Palme d’Or 2021 se va vedea in premiera la Les Films de Cannes à Bucarest. Festivalul are loc indoors, outdoors si online intre 22 si 31 octombrie


A 12-a editie Les Films de Cannes à Bucarest aduce in premiera publicului românesc cele mai importante si premiate filme ale anului, adaptându-se insa conditiilor sanitare astfel incât sa ofere un acces la filme in conditii de siguranta si confort.

Les Films de Cannes à Bucarest prezinta  Titane, câstigatoarul Palme d’Or, A Hero, câstigatorul Grand Prix, Memoria, câstigatorul Prix du Jury, Drive my car, Premiul pentru cel mai bun scenariu si cel mai bun film din festival in viziunea criticii de specialitate (Premiul FIPRESCI), The Worse Person in the World, câstigator al Premiul pentru interpretare feminina.

De asemenea in program vor fi incluse si o serie de filme romanesti care au avut proiectii la ultimele festivaluri internationale, printre ele Miracol (regia Bogdan George Apetri), Marocco (regia Emanuel Parvu), Intregalde ( regia Radu Muntean)

Anul acesta, festivalul va avea proiectii in patru sali de cinema in Bucuresti: la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al României si la Cinemateca Union. Gradul de ocupare al salilor si conditiile de acces vor fi cele permise de autoritati pentru perioada in care se desfasoara festivalul, intre 22 si 31 octombrie. Vor avea loc in acceasi perioada si proiectii in aer liber la Pergola Gradinii Verona din spatele Librariei Carturesti Verona – iar la o parte dintre filme si evenimente, publicul va avea acces online. Totodata, si in acest an vor avea loc si editii regionale ale evenimentului la Iasi, Cluj si Timisoara.

Câstigatorul premiului Palme d’Or, TITANE, al doilea film al regizoarei Julia Ducournau, a stârnit valuri de soc chiar inainte de proiectie cu un poster intrigant, un trailer colorat si un sinopsis bizar: „dupa o serie de crime inexplicabile, un tata isi regaseste fiul care disparuse cu 10 ani in urma.

Titane este cuvântul frantuzesc pentru titan, un metal care se topeste la temperaturi ridicate, rezista la coroziune si formeaza legaturi solide ca piatra.”

Filmul abordeaza violenta ca „inceputul a ceva important, ca o zguduire a unor fundatii prea intepenite”, explica regizoarea. De asemenea, examineaza si tema descendentei si a dragostei sau, mai precis, despre cum se naste dragostea. La primirea mult râvnitului Palme d’Or, cineasta a declarat: „exista atâta frumusete si emotie ce nu pot fi ascunse. Multumesc juriului pentru apelul la mai multa diversitate in vietile si in experienta noastra cinematografica. Multumesc ca au deschis poarta monstrilor.” Ca si juriul, si critica de film a fost uluita: „magia lui Titane se datoreaza gratiei cu care Ducournau croseteaza intre claritate si nebunie, intre soc si familiar, intre bruscari si mângâieri”, scrie Indiewire. „Regia lui Ducournau e la fel de pura ca si temele ei profane: Titane e superb de privit, de ascultat, de fetisizat. E obsedant” jubileaza The Playlist.

Distins cu Grand Prix, al doilea cel mai important premiu al festivalului, A HERO, noul film al autorului iranian Asghar Farhadi, invitatul special a celei de-a X-a editii a Les Films de Cannes à Bucarest, spune povestea lui Rahim, care se afla in inchisoare pentru o datorie neplatita.

In timpul unei permisii de doua zile, incearca sa-si convinga creditorul sa-si retraga plângerea in schimbul returnarii unei parti din datorie. Rahim este apoi confruntat cu o criza de neimaginat. Povestile sale intime si provocatoare despre conflicte familiale i-au adus laude de-a lungul carierei lui Farhadi de la public, critici de film cât si de la circuitul marilor festivaluri internationale. Farhadi continua sa adune admiratie cu A Hero, o poveste morala superba care ne scufunda profund in ritualurile si valorile unei societati si ne lasa sa ghicim pâna la puternica scena finala”, Time Out.

Premiul Juriului a fost acordat pentru MEMORIA iconicului autor Apichatpong Weerasethakul.

Fermecator si superb de perplexant ca restul filmelor sale”, autorul thailandez a revenit anul acesta la Cannes cu primul sau film in limba engleza, care o prezinta pe Jessica (Tilda Swinton) care se afla in vizita la sora sa in Bogotá unde se imprieteneste cu Agnes care studiaza ramasitele umane descoperite intr-un tunel in constructie. In oraselul invecinat, intâlneste un pescar. Ambii impartasesc amintiri pe malul râului, iar Jessica vede brusc lucrurile mai clar.

Asa numitul „David Lynch al Asiei”, filmele sale prezentate la Cannes au generat o pretuire imensa de-a lungul timpului, aducându-i Premiul Un Certain Regard in 2002, Premiul Juriului in 2004 si Palme d’Or-ul in 2010 cu Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (2010).

Premiul criticii pentru cel mai bun film din festival (FIPRESCI) si Premiul pentru cel mai bun scenariu in viziunea juriului competitiei oficiale, a fost acordat cineastului japonez Ryūsuke Hamaguchi pentru DRIVE MY CAR.

„O experienta extrem de captivanta si exaltanta”, potrivit The Guardian, filmul il urmâreste pe Yusuke Kafuku, actor si regizor de teatru, inca incapabil sa faca fata pierderii sotiei sale dupa doi ani, care accepta sa regizeze piesa Unchiul Vania in Hiroshima. Acolo o intâlneste pe Misaki, o tânara introvertita, desemnata sa ii conduca masina.

Regizorul japonez Ryūsuke Hamaguchi a explodat pe scena arthouse cu filmele sale care pun in prim plan relatiile interumane. Asako I & II a debutat in competitia de la Cannes in 2018, iar in 2021 a venit cu doua filme la marile festivaluri de film internationale Wheel of Fortune and Fantasy, câstigator al Ursului de Argint la Berlinale si Drive My Car la Cannes.

Premiul pentru cea mai buna actrita a fost acordat lui Renate Reinsve pentru prestatia sa din THE WORST PERSON IN THE WORLD, in regia lui Joachim Trier.

Filmul incheie trilogia Oslo a lui Joachim Trier cu „o drama romantica pentru cei care urasc dramele romantice” (The Toronto Star), despre cautarea iubirii si a sensului in contemporanul Oslo. Povestea urmareste patru ani din viata lui Julie (Renate Reinsve), o tânara care navigheaza furtuni amoroase, se lupta sa-si faca o cariera si incearca sa-si dea seama, cu luciditate, cine e cu adevarat.   Joachim Trier a mai regizat Oslo, August 31st (2011) si Louder Than Bombs (2015), si, acum, The Worst Person in the World, in premiera nationala la festival.

Programul festivalului, detalii despre evenimentele paralele precum si informatile despre punerea in vânzare a biletelor vor fi disponibile in curând pe site-ul: www.filmedefestival.ro dar si pe paginile de Facebook si Instagram.

Citește în continuare